Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 01 /13:48

Xi Jinpingas giria Kinijos valdymą Honkonge, minėdamas jo perėmimo 25-ąsias metines

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas penktadienį, vadovaudamas buvusios Didžiosios Britanijos kolonijos Honkongo perdavimo Kinijai 25-ųjų metinių iškilmėms, pasidžiaugė Kinijos valdymu šiame pusiau autonominiame mieste ir saloje neva klestinčia demokratija, nepaisant jau daug metų vykdomo politinio susidorojimo su kitaminčiais.
Johnas Lee
Johnas Lee / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Kinijos vadovo kalba užbaigė dvi dienas trukusius renginius, kuriais buvo siekiama pabrėžti Komunistų partijos kontrolę šiame anksčiau politinėmis ir pilietinėmis laisvėmis garsėjusiame verslo centre, Honkongo valdžiai numalšinus ankstesnius didžiulius demokratijos šalininkų protestus šioje teritorijoje.

Nuo 2020 metų, kai Pekinas primetė Honkongui drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą, opozicija saloje buvo nuslopinta. Dauguma pagrindinių prodemokratinio judėjimo aktyvistų pabėgo iš šalies, buvo nušalinti nuo pareigų arba atsidūrė už grotų.

Tačiau, pasak Xi Jinpingo, Pekinas visada veikė „Honkongo labui“.

„Po susijungimo su tėvyne Honkongo gyventojai tapo savo miesto šeimininkais, – sakė jis. – Nuo tada prasidėjo tikroji Honkongo demokratija.“

Ši kruopščiai suplanuota kelionė yra pirmoji Kinijos lyderio kelionė už žemyninės Kinijos ribų nuo COVID-19 pandemijos pradžios ir pirmoji jo kelionė į Honkongą nuo 2019 metų, kai miestą apėmė masiniai protestai.

Penktadienį Xi Jinpingas taip pat vadovavo naujojo Honkongo administracijos vadovo Johno Lee – buvusio saugumo pareigūno, prižiūrėjusio susidorojimą su kitaminčiais Honkonge – prisaikdinimo ceremonijai.

„Po visų tų audrų visi skausmingai suprato, kad Honkongas negali panirti į chaosą ir kad Honkongas negali sau leisti chaoso“, – sakė Kinijos lyderis.

„Jis privalo atsikratyti nuo visų trukdžių ir sutelkti dėmesį į plėtrą“, – kalbėjo jis.

„Autonomijos erozija“

Penktadienį sukanka lygiai pusė iš 50 metų, kuriuos, pagal Didžiosios Britanijos susitarimą su Kinija, Honkongas turi išlaikyti savo autonomiją ir pagrindines teises, laikantis vadinamojo „viena šalis, dvi sistemos“ modelio.

Anksčiau šios sukakties minėjimas buvo puikus šių laisvių ir teisių demonstravimo pavyzdys.

Daug metų po Honkongo perdavimo Kinijai šimtai tūkstančių šio miesto gyventojų kasmet liepos 1-ąją dalyvaudavo demonstracijose, kuriose išreikšdavo savo nepasitenkinimą socialiniais ar politiniais klausimais.

Tačiau daugiau nei dvejus metus šios demonstracijos ir daugybė kitų masinių renginių Honkonge yra uždrausti.

Kinijos kritikai, įskaitant daugelį Vakarų valstybių, sako, jog Pekinas iš esmės sulaužė pažadą išsaugoti Honkongo gyvenimo būdą po jo perėmimo.

„Mes davėme pažadą šiai teritorijai ir jos žmonėms, ir mes ketiname jo laikytis – daryti viską, ką galime, kad Kinija laikytųsi savo įsipareigojimų“, – ketvirtadienį sakė Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johsonas.

Jungtinės Valstijos ir Australija taip pat paskelbė 25 metų sukakčiai skirtus pareiškimus, kuriuose kritikavo laisvių suvaržymus, o Taivano premjeras pareiškė, kad laisvė ir demokratija Honkonge „išnyko“.

Tačiau Xi Jinpingas pakartojo, kad „viena šalis, dvi sistemos“ yra „gera sistema“.

Šis modelis yra „tokia gera sistema, kad nėra jokios priežasties ją keisti ir ji turi būti išsaugota ilgalaikėje perspektyvoje“, sakė Kinijos prezidentas. Anot jo, ji užtikrina „šalies suvereniteto, saugumo ir plėtros interesus“.

„Uždaras burbulas“

Kinija toliau laikosi nulinės COVID-19 tolerancijos strategijos, todėl Xi Jinpingo vizitas Honkonge vyko griežtai laikantis „uždaro burbulo“ tvarkos, siekiant apsaugoti lyderį nuo užkrato.

Visiems artimesnį kontaktą su prezidentu turėjusiems asmenims – nuo traukinių stotyje jį pasitikusių moksleivių iki aukščiausio rango vyriausybės pareigūnų – prieš vizitą teko kasdien atlikti PGR testus ir kelias dienas karantinuotis viešbutyje.

Kai kurie miesto rajonai buvo uždaryti, o žiniasklaidos atstovams buvo taikomi griežti suvaržymai.

Prieš Xi Jinpingo viešnagę miesto valdžia ėmėsi priemonių užkirsti kelią bet kokiems galimiems nemalonumams: per pastarąją savaitę nacionalinio saugumo policija suėmė mažiausiai devynis asmenis, o beveik visos iš nedaugelio dar likusių opozicinių grupių pranešė sulaukusios įspėjimų neorganizuoti jokių protestų.

Valdžia negailėjo pastangų, kad sudarytų visuomenės paramos šioms iškilmėms įspūdį.

Pagrindinių laikraščių pirmieji puslapiai buvo skirti metinių minėjimui, o Pekino valdžią palaikantys leidiniai ta proga išleido specialių publikacijų, kurių ilgiausia vos tilpo į 188 puslapius.

Penktadienio iškilmės prasidėjo vėliavos pakėlimo ceremonija miesto Viktorijos įlankoje, virš kurios praskrido kariniai lėktuvai, o įlankoje stovintys laivai purškė vandens fontanus.

Xi Jinpingo vėliavos pakėlimo ceremonijoje nebuvo. Vietos žiniasklaida pranešė, kad jis naktį praleido Šendženo mieste žemyninėje Kinijos dalyje ir į Honkongą sugrįžo penktadienio rytą.

Visi renginiai buvo uždari ir miesto gyventojai į juos nebuvo įleidžiami, tačiau kelios pavienės žmonių grupelės susirinko netoli vietos, kur vyko vėliavos pakėlimo ceremonija, kad pasigrožėtų karinių lėktuvų skrydžiu virš Honkongo.

43 metų restorano darbuotoja Liu buvo viena laimingųjų, kuriai pavyko telefonu įamžinti sraigtasparnius, skrydžio metu išskleidusius didžiules Kinijos ir Honkongo vėliavas.

„Mūsų tėvynė gerai mumis rūpinasi ir mes esame jai dėkingi, – sakė ji. – Tikiuosi, tokie bus ir kiti 25 metai.“

Netoliese esančioje valgykloje valgęs 35 metų darbininkas Chengas (Čengas) sakė neturįs planų kaip nors ypatingai paminėti šią dieną.

„Man, kaip ir tikriausiai daugeliui kitų Honkongo gyventojų, labiausiai juntamas (Xi Jinpingo) vizito poveikis – didžiulės transporto spūstys“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius