Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kipras užsipuolė Turkiją dėl prieglobsčio prašytojų „naštos“

Kipras penktadienį užsipuolė Turkiją dėl veiksmų, esą leidusių atsirasti naujam migrantų maršrutui, užkrovusiam „neproporcingą naštą“ šiai valstybei, dabar turinčiai didžiausią Europos Sąjungoje prieglobsčio prašytojų dalį.
Migrantas pabėgėlių stovykloje Kipre
Migrantas pabėgėlių stovykloje Kipre / „Scanpix“/AP nuotr.

2004 metais į ES įstojusi Kipro Respublika pastarosiomis savaitėmis ir mėnesiais dorojasi su padidėjusiu prieglobsčio prašytojų antplūdžiu.

Daugelis atvykėlių neteisėtai kerta Jungtinių Tautų patruliuojamą buferinę zoną tarp graikiškojo Kipro pietuose ir separatistinės Kipro turkų valstybės šiaurėje.

Kipras pareiškė ketverius metus iš eilės registruojantis santykinai daugiausiai prašymų suteikti prieglobstį nei bet kuri kita ES narė: atvykėliai sudaro 4 proc. visų jo gyventojų, palyginti su bloko vidurkiu (apie 1 procentą).

„Didžioji dauguma migracijos srautų kilo Turkijoje – šalyje, neįgyvendinančioje visų susitarimų dėl migracijos į Kiprą“, – nurodoma Kipro užsienio reikalų ir Vidaus reikalų ministerijų bendrame pareiškime.

„Iš tikrųjų Turkijos požiūris nulėmė naujo migracijos maršruto atsiradimą Viduržemio jūros rytuose, užuot užkirtęs tam kelią. Tai užkrauna Kiprui neproporcingą naštą ir kelia didžiulę įtampą nacionalinėje prieglobsčio sistemoje“, – priduriama pareiškime.

Anot ministerijų, Nikosija ketina atkreipti Briuselio dėmesį į „Kiprą apėmusios migracijos krizės mastą“, kad šalis „gautų reikalingą paramą“.

Remiantis pareiškimu, Europos Komisijai ir tarptautinėms organizacijoms „būtina skubiai“ padėti Kiprui nutraukti nelegalius migracijos srautus bei užtikrinti teisėtą atvykėlių repatriaciją.

Per ketvirtadienį įvykusį susitikimą kipriečių užsienio reikalų ministras Nikas Kristodulidis ir vidaus reikalų ministras Nikas Nuris įsipareigojo pasirūpinti, kad migracija taptų svarbiu prioritetu jų darbotvarkėse prieš kovo 15 dieną vyksiančią ES užsienio ir vidaus reikalų ministrų telekonferenciją, taip pat prieš „artėjančias diskusijas apie Turkiją ES lygiu“.

Remiantis naujausia bloko statistika, Kipre pateikiama daugiausiai visoje ES pirmų prašymų suteikti prieglobstį, tenkančių vienam salos gyventojui.

2020 metų trečiąjį ketvirtį respublika užregistravo 1 640 pirmą kartą pateiktų prašymų suteikti prieglobstį – tai yra 1 848 prašymai milijonui jos gyventojų, nurodo Eurostatas.

Kaip gruodį pareiškė N.Nouris, užpernai Kipre buvo pateikta maždaug 17 tūkst. tokių prašymų, arba per 500 proc. daugiau nei 2015 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius