-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kipro lyderiai tikisi atnaujinti taikos derybas prie vakarienės stalo

Kipro prezidentas Nikas Anastasiadis tikisi atnaujinti Jungtinių Tautų remiamas taikos derybas dėl salos suvienijimo kitą savaitę vakarieniaudamas su Kipro turkų lyderiu, penktadienį pranešė pareigūnai.
Nikas Anastasiadis
Nikas Anastasiadis / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Turkija Kipras

„Tai teigiamas įvykis ta prasme, kad tai yra kažkas, kas turėjo įvykti. Žinoma, tai nėra oficialios derybos, tačiau tai yra susitikimas, per kurį prezidentas tikisi atnaujinti derybas“, – sakė Kipro vyriausybės atstovas Prodromas Prodromu.

„Tai bus susitikimas be darbotvarkės, ir tai leis abiems lyderiams nevaržomiems pasidalinti savo požiūriais“, – pridūrė jis.

JT patvirtino, kad pirmadienio vakarienė neturės konkrečios darbotvarkės. Tai bus pirmas toks minėtų lyderių susitikimas nuo praėjusios liepos, kai žlugo ankstesnės derybos Šveicarijoje.

„Nuo dviejų lyderių priklausys, ką jie aptarinės, nėra atviros darbotvarkės. Ją paliksime jiems“, – sakė JT atstovė Elizabeth Spehar žurnalistams penktadienį po susitikimo su N.Anastasiadžiu.

JT tikisi, kad ta vakarienė padės išeiti iš susidariusios aklavietės ir atnaujinti derybas dėl salos suvienijimo.

„Kaip žinote, jie (lyderiai) pirmą kartą susės kartu pasikalbėti po daugybės mėnesių“, – sakė E.Spehar.

Diplomatai tikisi, kad Kipro lyderiams pavyks rasti bendrų požiūrių dėl taikos proceso atnaujinimo, nors lūkesčiai nėra dideli.

Maždaug milijoną gyventojų turintis Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai įsiveržusios Turkijos pajėgos okupavo salos šiaurę, atsakydamos į Atėnų organizuotą perversmą, kurio tikslas buvo prijungti salą prie Graikijos.

Šiaurinę salos dalį valdo 1983 metais nepriklausoma pasiskelbusi Šiaurės Kipro turkų respublika, kurią pripažįsta tik Turkija.

Kipro deryboms atsidūrus aklavietėje, o Nikosijai tęsiant gamtinių telkinių dujų paiešką, kuriai priešinasi Turkija, įtampa regione auga.

Ginčas dėl Viduržemio jūroje esančių angliavandenilių telkinių yra dar vienas elementas, komplikuojantis pastangas suvienyti salą.

Pasak N.Anastasiadžio, derybos dėl salos suvienijimo negali būti atnaujintos, kol Turkijos laivai neleidžia užsienio kompanijoms daryti gręžinių prie Kipro krantų.

Praėjusį mėnesį Europos Sąjunga pasmerkė Turkijos veiksmus rytinėje Viduržemio jūros dalyje.

Kipro lyderių derybų tikslas – suvienyti salą ir sukurti naują dviejų bendruomenių ir dviejų zonų federaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius