-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kirgizija siekia uždaryti JAV finansuojamo RFE/RL vietinę tarnybą

Kirgizija siekia uždaryti JAV finansuojamo Laisvosios Europos ir Laisvės radijo (RFE/RL) vietinę tarnybą dėl reportažo apie praėjusių metų kruvinus susirėmimus su Tadžikistanu, pirmadienį pranešė valdžios institucijos.
Kirgizijos ir Tadžikistano konfliktas
Kirgizijos ir Tadžikistano konfliktas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kultūros ministerija pranešė, kad pateikė ieškinį dėl apdovanojimų pelniusio „Radio Azattyk“, vienos pagrindinių šios Centrinės Azijos šalies žiniasklaidos priemonių, uždarymo.

Buvusioje sovietinėje respublikoje, palyginti su kitomis regiono šalimis, galioja santykinė žodžio laisvė, tačiau teisių gynimo grupės ne kartą pasmerkė didėjantį spaudimą žiniasklaidai.

Kultūros ministerijos atstovas naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad ieškinys buvo pateiktas.

Anksčiau tą pačią dieną „Radio Azattyk“ sakė, kad tokių veiksmų valdžia ėmėsi dėl to, kad atsisakė pašalinti vaizdo įrašą apie praėjusių metų rugsėjį vykusius kruvinus Kirgizijos ir Tadžikistano susirėmimus, per kuriuos žuvo apie 100 žmonių.

„Radio Azattyk“ „YouTube“ kanalas turi beveik 2 mln. prenumeratorių. Jame reguliariai skelbiami reportažai apie politinę opoziciją ir įtariamos korupcijos tyrimai.

Radijo stotį siekiama uždaryti praėjus trims mėnesiams po to, kai valdžios institucijos užblokavo „Radio Azattyk“ interneto svetainę ir banko sąskaitą.

Pareigūnai kaltina radijo stotį skleidžiant „neapykantos kalbą ir nepatvirtintą informaciją apie tariamą Kirgizijos išpuolį prieš Tadžikistaną“.

Praėjusią savaitę JAV senatoriai Bobas Menendezas ir Jimas Rischas raštu kreipėsi į Kirgizijos prezidentą Sadyrą Žaparovą, reikšdami susirūpinimą dėl „susidorojimo su nepriklausoma žiniasklaida“.

„Esame susirūpinę, kad sprendimai neribotam laikui užblokuoti „Radio Azattyk“ interneto svetaines ir įšaldyti tarnybos banko sąskaitą kelia pavojų jūsų šalies, kaip laisvo žodžio švyturio Centrinėje Azijoje, tarptautinei reputacijai“, – sakoma laiške, kurio kopija buvo paskelbta penktadienį.

S.Žaparovo atstovas spaudai sekmadienį pareiškė, kad visos žiniasklaidos priemonės privalo laikytis vietos teisės aktų.

„Kirgizija yra laisva, demokratinė šalis, kurioje yra visos sąlygos visapusiškai nepriklausomai žiniasklaidai veikti“, – socialiniame tinkle „Facebook“ teigė Erbolas Sultanbajevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius