Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kirgizijoje penktadienį įvyks ES ir Vidurinės Azijos šalių viršūnių susitikimas

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis penktadienį lankysis Kirgizijoje, kurioje bus surengtas dar vienas Europos Sąjungos ir Vidurinės Azijos šalių aukščiausiojo lygio susitikimas, pirmadienį pranešė Kirgizijos valdžia.
Europos Tarybos prezidentas Charles Michelis
Europos Tarybos prezidentas Charles Michelis / „Reuters“/„Scanpix“

Šis vizitas bus jau antrasis Ch.Michelio apsilankymas šiame regione po to, kai praėjusių metų vasarį Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Įvykiai Ukrainoje sukėlė nerimą buvusioms Sovietų Sąjungos šalims Vidurinėje Azijoje ir privertė suabejoti Maskvos politiniu dominavimu šiame regione.

„Antrasis viršūnių susitikimas, kuriame dalyvaus Vidurio Azijos šalių vadovai ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, įvyks birželio 2 dieną Kirgizijoje, Čolpon Atos mieste“, – pranešė Kirgizijos prezidentūra.

„Pagrindinis dėmesys bus sutelktas į Vidurinės Azijos ir Europos Sąjungos santykių stiprinimą“, – naujienų agentūrai AFP nurodė Ch.Michelio atstovas spaudai.

Kirgizijos ir Kazachstano vadovai pareiškė, kad planuoja dalyvauti šiame aukščiausiojo lygio susitikime. Uzbekija, Tadžikistanas ir Turkmėnija dar nepatvirtino savo dalyvavimo.

Praėjusių metų spalį Ch.Michelis lankėsi kaimyniniame Kazachstane, kuriame vyko panašus viršūnių susitikimas.

Šį kartą jo kelionė į regioną įvyks praėjus dviem savaitėms po precedento neturinčio aukščiausiojo lygio susitikimo tarp penkių šio Vidurinių Azijos šalių lyderių ir Kinijos.

Pekinas Vidurio Azijai skiria daug dėmesio savo „Vienos juostos, vieno kelio“ iniciatyvos – didelio masto ekonominio ir infrastruktūros projekto – kontekste.

Per pastaruosius mėnesius šiame regione taip pat lankėsi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Nors Maskva tebėra didžiausia regiono galybė, Kinija vis labiau stengiasi sustiprinti savo pozicijas Vidurinėje Azijoje.

Turkija, JAV ir ES palaiko glaudžius ryšius su Vidurine Azija, savo užsienio politiką čia taip pat plėtoja Indija ir Iranas.

Energijos išteklių turtingos Vidurinės Azijos šalys naudojasi atsinaujinusiu susidomėjimu įvairinti partnerystę, pritraukti investicijas ir tapo tranzito tarp Europos ir Azijos centru.

Šio regiono šalys ne kartą buvo kritikuojamos už tai, kad padeda Maskvai apeiti sankcijas, nors jos tai neigia.

Be to, situacija regione išlieka nestabili – Kirgizijoje ir Tadžikistane vyksta mirtini susirėmimai, Kazachstane ir Uzbekistane malšinami sukilimai.

Kaimyninis Afganistanas, kurį kontroliuoja Talibanas, taip pat yra nestabilioje padėtyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius