-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kirgizijoje šimtai žmonių protestavo prieš įstatymo projektą dėl dezinformacijos

Šimtai kirgizų pirmadienį protestavo prieš įstatymo projektą, kuris, pasak jų, pakenks spaudos ir interneto laisvėms demokratiškiausioje Centrinės Azijos šalyje.
Kirgizijoje šimtai žmonių protestavo prieš įstatymo projektą dėl dezinformacijos
Kirgizijoje šimtai žmonių protestavo prieš įstatymo projektą dėl dezinformacijos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Įstatymu, kurį dar turi pasirašyti prezidentas Sooronbajus Žejenbekovas, interneto svetainės bus priverstos be teismo nurodymo pašalinti informaciją, kurią melaginga laikys viena vyriausybės institucija.

Įstatymo projektas prieš „manipuliavimą informacija“ praėjusią savaitę buvo priimtas posovietinės Kirgizijos vyriausybę palaikančiame parlamente, nors jį pasiūlę parlamentarai sulaukė tūkstančių kritiškų komentarų socialiniame tinkle „Facebook“.

Žurnalistai yra sakę, kad šiuo įstatymu bus naudojamasi siekiant priversti juos pašalinti iš interneto svetainių korupcijos tyrimus, per 6 mln. gyventojų turinčiai valstybei rengiantis rudenį įvyksiantiems parlamento rinkimams.

Daugiausia jauni protestuotojai žygiavo vyriausybės pagrindinių rūmų link, reikalaudami S.Žejenbekovo nepasirašyti įstatymo, o iniciatorės Gulšat Asylbajevos – atsistatydinti iš parlamento.

„30 metų gyvename šalyje, kurioje galime didžiuotis tik savo gamta ir žodžio laisve, – naujienų agentūrai AFP sakė demonstrantas Beksultanas Usenalijevas. – Jie atima šią laisvę.“

Jis taip pat sakė protestuojantis prieš parlamentą, kuris per pandemiją, kai piliečiai „sėdi namie ir bando išvengti kontaktų“, balsuoja už įstatymus, „nukreiptus prieš žmones“.

Kirgizija yra ne tokia autoritariška kaip jos kaimynės Kinija, Kazachstanas, Uzbekistanas ir Tadžikistanas, bet stebėtojai sako, kad laisvės pastaraisiais metais nyko.

Sausio mėnesį tiriamosios žurnalistikos atstovą Bolotą Temirovą sumušė trys užpuolikai, kai jo faktų tikrinimo svetainė paskelbė vieno buvusio muitinės pareigūno žmonos drabužių ir papuošalų kainas.

Buvęs muitinės vadovo pavaduotojas Rajimbekas Matraimovas daugelio yra laikomas vienu įtakingiausių Kirgizijos žmonių ir svarbiu kampanijų finansuotoju, nors neužima jokio oficialaus posto.

R.Matraimovas figūravo virtinėje pranešimų, kuriuos pernai paskelbė vietos žiniasklaida, bendradarbiaudama su tarptautiniu žurnalistinių tyrimų centru „Organised Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP).

Po šių pranešimų pernai vyko panašūs mitingai, kuriuose dalyvaudavo šimtai žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius