Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaiki vieno migranto kelionė iš Senegalo į Italiją

Daugiau nei 12 dienų jis keliavo per Sacharą, kad pasiektų chaotišką Libiją, o iš jos – dažnam pražūtingą Viduržemio jūrą. 28-erių Mahmoudo istorija – siaubas, kuriam ryžtasi bado kamuojami afrikiečiai, kad pasiektų išsvajotąją Europą.
Nelegalūs migrantai iš Afrikos
Nelegalūs migrantai iš Afrikos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Viduržemio jūra virsta masine kapaviete. Šiemet joje paskendo apie 1,5 tūkst. migrantų, kurie mėgino iš Šiaurės Afrikos pasiekti Europą.

Mahmoudo kelionė Viduržemio jūra balandžio mėnesio viduryje buvo dviejų dienų košmaras – vyras nekontroliuojamai vėmė, kai klaikiai perpildytą laivą bangos mėtė į visas puses, rašo „Time“. Keli keleiviai mirė nuo dehidratacijos – jų kapu tapo ta pati jūra. 

Kai laivas galiausiai pasiekė Italijos krantą, Mahmoudas buvo silpnas ir drebantis. „Net ir dabar turiu problemų su galva, – pasakojo jis „Time“, prisimindamas keturių mėnesių kelionę iš namų Senegale į Europą. – Nebegaliu miegoti. Daug žmonių, kuriuos sutikau, mirė bandydami pasiekti Europą.“ Dabar vyras gyvena imigrantų centre Romoje ir prašo Italijos jam suteikti pabėgėlio statusą.

Per savaitę Viduržemio jūroje žuvo mažiausiai tūkstantis migrantų. Europos Sąjunga paskubomis ieško strategijos, kaip susitvarkyti su nelegalių migrantų laivų virtinėmis, ir užkirsti kelią tokioms tragedijoms jūroje. Ketvirtadienį ES lyderiai susitinka šios problemos aptarti Briuselyje – svarstoma skirti daugiau laivų, kurie padėtų migrantams (iki šiol daugelis ES valstybių tam griežtai priešinosi), supaprastinti imigracijos ir prieglobsčio suteikimo procesus.

Tačiau norint sustabdyti šias masines mirtis jūroje, reikia, kad įsivyrautų bent šiokia tokia taika vienoje valstybėje – Libijoje.

Nevaldoma šalis

Didžioji dauguma nelegalius migrantus gabenančių laivų išplaukia nuo Libijos kranto. Europos pareigūnai mano, kad šalies pasinėrimas į chaotišką smurtą sudarė sąlygas nebaudžiamai klestėti godžiai mafijai, kuri pelnosi iš prekybos žmonėmis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nelegalūs migrantai iš Afrikos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nelegalūs migrantai iš Afrikos

ES vyriausioji užsienio reikalų įgaliotinė Federica Mogherini pirmadienį sakė, kad Europa nori dirbti su Libija ir susidoroti su ten veikiančiais nusikaltėliais, žadančiais žmones nugabenti į Europą. Tačiau sprendžiant ir iš Mahmoudo, ir iš kitų migrantų pasakojimų apie kelionę per Libiją, šių nusikaltėlių sustabdymas – itin sudėtinga užduotis.

Mahmoudas teigia, kad kainos vis kyla – jis už kelionę sumokėjo 2 130 JAV dolerių.

Nepaisant mirčių Viduržemio jūroje, Libijos nusikaltėliai ir toliau randa tūkstančius klientų, kurie taip praradę viltį savo gimtajame žemyne, kad pasiryžta sumokėti tūkstantį dolerių už galimybę įsisprausti į perpildytą laivą.

Alinanti kelionė iš Senegalo

Mahmoudas teigia, kad kainos vis kyla – jis už kelionę sumokėjo 2 130 JAV dolerių.

Palikęs Senegalą jis daugiau nei 12 dienų keliavo kaitriąja Sachara – per Burkina Fasą, Malį ir Nigeriją. Šiuo maršrutu grupelės migrantų yra perduodamos iš vienų kontrabandininkų kitiems. Kiekvieniems reikia mokėti.

Jis prisimena, kad nuolat trūko maisto ir vandens – dykumoje buvo palikti keletas žuvusiųjų. Kai likusieji galiausiai pasiekė Tripolį, jie rado bauginantį miestą, kuris varpomas nusikalstamų grupuočių kulkų.

Kai Mahmoudas leidosi į darbo paieškas čia (jam reikėjo pinigų, kad galėtų susimokėti už tolimesnę kelionę), jį sulaikė policija. Kalėjime vyras praleido mėnesį ir keturias dienas.

Apsisprendę net negalvoja sustoti

Libijos katalikų kunigas Giovanni Innocenzo Martinelli „Time“ sakė, kad jis Tripolyje pradėjęs maldauti jo bažnyčioje apsilankančių afrikiečių nerizikuoti gyvybe ir nebandyti plaukti Viduržemio jūra.

„Stengiuosi, kad jie tos minties atsisakytų, bandau išmokyti juos drąsos“, – pasakojo jis. Tačiau dažniausiai jo maldos lieka neišgirstos. Tūkstančiai migrantų atvyksta į Tripolį, kuriame ieško kontrabandininkų, kurie nugabentų juos į Europą.

Kai jie pasiekė krantą, juos apšaudė policija. Pasak Mahmoudo, žuvo septyni migrantai.

Atvykę į Tripolį jie jau būna sumokėję tokią kainą, kad sustoti jiems jau atrodo nesuprantama. Mahmoudas sako, kad nė karto net nesvarstė apsigalvoti ir grįžti namo. Jam būtų tekę atgal keliauti vėl pavojingu keliu per Sacharą, tik šįkart tai turėtų daryti vienas.

Mahmoudui į laivą galiausiai pavyko patekti balandžio pradžioje. Tačiau netrukus laive atsirado skylė ir buvo spėta apsisukus grįžti į Tripolį. Kai jie pasiekė krantą, juos apšaudė policija. Pasak Mahmoudo, žuvo septyni migrantai.

Po kelių dienų kontrabandininkai kelis šimtus migrantų vėl sutalpino į nedidelį laivą ir vidurnaktį pasileido Italijos link.

Nors jo košmariška kelionė jau baigta, Mahmoudas sako, kad patirtis jam amžiams paliks ne tik sveikatos problemas, bet ir sielos randus. Paklaustas, ką sako Senegale likusiems draugams, kurie nori pasekti jo pavyzdžiu, jis tvirtai pareiškia: „Aš jiems sakau, kad niekada niekada niekada to nedarytų“.

„Scanpix“/AP nuotr./Nelegalūs migrantai iš Afrikos
„Scanpix“/AP nuotr./Nelegalūs migrantai iš Afrikos

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius