Sportas gyvai

Koją pakišo pokštas: rusų propagandininkas apsijuokė prieš visą pasaulį

Vienas garsiausių Rusijos propagandininkų Vladimiras Solovjovas, komentuodamas Irano prezidento Ebrahimo Raisi mirtį, pareiškė turintis informacijos, kad už nelaimės slypi „Mossad“ agentūra ir net įvardijo žudiką. Tačiau pats to nežinodamas apsijuokė prieš visą pasaulį, mat tiesiog pakartojo populiarų prancūzų pokštą.
Vladimiras Solovjovas
Vladimiras Solovjovas / Ekrano nuotr.

Savo vedamoje laidoje per Kremliaus interesus aptarnaujantį televizijos kanalą „Rossija1“ jis staiga ėmė rodyti prancūzų kalba transliuojamos laidos ištrauką, kurios vedėjas žiūrovams pasakojo, kad „Hamas“ „teigia, jog sraigtasparnio pilotas buvo „Mossad“ agentas, vardu Eli Copteris“.

Tiesa, V.Solovjovas nežinojo, kad šis vedėjas – Danielis Haikas – jau buvo plačiai išjuoktas už tai, kad priėmė interneto pokštą už gryną pinigą ir jį perskaitė eteryje.

„Postimees“/„Scanpix“/Vladimiras Solovjovas
„Postimees“/„Scanpix“/Vladimiras Solovjovas

Mat paslaptingasis Izraelio slaptosios tarnybos „Mossad“ agentas Eli Copter tėra į dvi dalis išskaidytas angliškas žodis Hellicopter, reiškiantis sraigtasparnį (panašiai šis žodis skamba ir prancūzų kalba – Hélicoptère).

Dėl plačiai žinomo V.Solovjovo bjauraus charakterio ir nesitvardymo neatsirado išdrįsusių pataisyti šį absurdišką teiginį, todėl laidos vedėjas nestabdė pradėtos kalbos ir tęsė toliau.

Propagandininkas pažėrė abejonių dėl Izraelio oficialaus pareiškimo, jog šalis nėra susijusi su sraigtasparnio katastrofa.

Jis puolė pasakoti apie neįvardyto Izraelio istoriko parašytą knygą apie šalies tarnybų vykdytas politines žmogžudystes.

„Jei Izraelis ima ir sako, kad ne, tai ne mes, tai ką, jei būtumėt jūs, tai prisipažintumėte? Iki šiol nebuvo nei vieno karto, kai prisipažinote“, – į menamus Izraelio atstovus kreipėsi V.Solovjovas.

Wikipedia/Sraigtasparnis „Bell 212“/ Asociatyvinė nuotr.
Wikipedia/Sraigtasparnis „Bell 212“/ Asociatyvinė nuotr.

Pokštas, virtęs melagiena

Praėjus kuriam laikui po avarijos, per kurią žuvo Irano prezidentas, socialiniuose tinkluose pasklido juokas, kad už avariją atsakingas asmuo buvo „Mossad“ agentas, vardu „Eli Copter“ – tai hebrajiško žodžio, reiškiančio sraigtasparnį, žaismas.

„Tai prasidėjo kaip humoristinis įrašas internete ir greitai tapo nekontroliuojama“, – Izraelio spaudos tarnybai paaiškino socialinės žiniasklaidos ekspertas Shlomitas Erdynastas.

Juoką perėmė vienas iš teroristinės grupuotės „Hamas“ „Telegram“ kanalų, kuris parašė: „Teigiama, kad sraigtasparnio pilotas buvo „Mossad“ agentas Eli Copteris“.

Minėtas kanalas turi daugiau nei 136 000 sekėjų ir yra plačiai cituojamas arabų pasaulyje.

Šis pokštas pateko į Izraelio žiniasklaidą, o prancūzų kalba transliuojamos televizijos „i24 News“ politinis analitikas D.Haikas prakalbo apie tai eteryje.

„Pilotas buvo „Mossad“ agentas, pasivadinęs „Eli Copter“. Šiuo metu neaišku, ar tai tiesa, ar ne, bet toks gandas sklando“, – pareiškė D.Haikas.

Vėliau jį savo laidoje pacitavo V.Solovjovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ebrahimas Raisi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ebrahimas Raisi

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius