Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Komisarė iš Čekijos įgėlė Lietuvai dėl Vyriausybės be moterų: net marsiečiai to nesuprastų

Ketvirtadienį Briuselyje tęsiantis seminarui „Moterų galia politikoje“ vėl kalbėta apie moterų galią politikoje (ir ne tik). Komisarė iš Čekijos Vera Jourova atkreipė dėmesį į šalis, kurių vyriausybėse nėra moterų. „Jei į žemę atvyktų marsiečiai, jie nesuprastų, kodėl taip yra“, – teigė ji.
Vera Jourova
Vera Jourova / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susirinkusius pasveikino ir pranešėjus pristatė europarlamentarė, Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė.

Laisvė rinktis

Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani, pradėdamas, teigė, kad lyčių lygybė yra mūsų visuomenės ramstis. „Lygybė visų pirma yra laisvės rinktis klausimas: kokia bus jūsų ateitis, ar norite mokytis, ar norite dirbti. Mes norime daugiau moterų atsakingose pozicijose. Nepasieksime to nepažinę lygių teisių“, – kalbėjo jis.

Svarbu užtikrinti matomumą

Tęsdamas jo mintis Europos Parlamento (EP) pirmininko pavaduotojas Dimitrios Papadimoulis teigė, kad, norint moterų lygybės, joms turi būti suteikiama galimybė būti matomoms

„Turime puikių komitetų pirmininkių, vicepirmininkių. Moterų dalyvavimas ir veikla gana aktyvi EP, bet, jei pažvelgtume į aukščiausius ES struktūrinius lygmenis, Europos Komisijai (EK), Centriniam bankui, regionų komitetui vadovauja vyrai ir t.t. Ar ne laikas moterims eiti tokias pareigas? Manau, kad tikrai taip“, – kalbėjo jis.

D.Papadimoulis viliasi, kad, neužtikrinus moterims matomumo, joms bus sudėtingiau pasiekti atstovavimo lygį, kurio jos nusipelnė. Jo teigimu, EP sėkmingai įgyvendina programą, kuria siekiama įtvirtinti lyčių lygybę. Vis dėlto, kalbant apie aukščiausią lygmenį, tobulėti yra kur, – pripažino jis.

Moterys reikalingos taikai

Kroatijos prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič, tęsdama, kalbėjo, kad moterys jau pasiekė nemažai stebuklų, bet kai kurias pasaulio dalis tie stebuklai aplenkė.

„XXI a. mergaitės tekinamos prieš savo valią, žalojami lyties organai, smurtas, konfliktai vis dar paplitę. Tai susiję ne tik su mergaitėmis, bet ir berniukais“, – konstatavo ji.

K.Grabar-Kitarovič teigimu, moterų vaidmuo labai svarbus, siekiant taikos. „Jei moterims užtikrinsime reikalingus išteklius, įtrauksime į sprendimų priėmimą, užtikrinsime taikos procesus – be moterų taika nėra tvari“, – kalbėjo ji.

Moksliniai tyrimai atskleidžia, kad šalyse, kur moterys užima svarbius postus, ekonominiai rodikliai geresni: „Tačiau moterys net išsivysčiusiame pasaulyje yra priklausomos finansiškai. Kai kur moterys vertinamos mažiau nei naminiai gyvulėliai“.

Kroatijos vadovės teigimu, ieškančios darbo jaunos moterys vertinamos įtariai dėl to, kad galbūt dėl motinystės atostogų teks pristabdyti karjerą kažkuriuo metu. „Moterys gali būti branduolinės fizikos specialistės, pilotės ir drauge būti mamos. Jos turi dirbti daug daugiau nei vyrai, kad pasiektų aukščiausias pozicijas, bet jos gali dirbti aukščiausiose postuose“, – įsitikinusi ji.

Deda viltis į švietimą

Jos teigimu, maža to, kalbant apie moteris politikoje, dažnai nesilaikoma kvotų, partijos renkasi baudas, užuot jas įtraukusios į sąrašus.

„Pirmiausia turi keistis politinė kultūra, turime skatinti ambicijas, nustoti sakyti, ką mergaitės gali daryti, ko ne, nereikia priskirti mergaitėms ir berniukams specifinių vaidmenų. Stereotipai nėra kultūros ar religijos dalis, turime šalinti juos iš vadovėlių, reklaminių vaizdų. Turime užtikrinti moters vaidmens sklaidą. Turime pabrėžti švietimą, užtikrinant atviresnę ateitį žmonijai bendrai, niekas neturi likti nuošaly. Švietimas turi būti vystymosi programų svarbiausia dalis, kovojant su išankstiniu nusistatymu ir nelygybe. Einant priekin reikia dirbti atkakliau, užtikrinti, kad šis pasaulis būtų svetingesnis mūsų dukroms“, – ragino Kroatijos prezidentė.

Vis dėlto, pasak jos, oponentai dažnai moterų sugebėjimus vertina pagal jų išvaizdą, svorį, elgiasi globėjiškai, įžvelgia ydas, tačiau taip esą elgiasi dėl silpnumo ar baimės dėl moterų potencialo bei galios. „Mergaitės, moterys, tikėkite savo žiniomis, gebėjimas – kovokite ir niekada nepasiduokite“, – paragino ji, sulaukusi gausių aplodismentų iš auditorijos.

Toliau kalbėjusi Komisarė iš Čekijos Vera Jourova teigė, kad mūsų visuomenėje vyksta kažkas labai nesveika. Anot jos, daugiau kaip 60 proc. moterų baigia universitetus ir tiesiog kažkur jos dingsta.

Užkliuvo Lietuva

„Tik 6 proc. stambiausių įmonių Europoje vadovauja moterys. Maža to, ES yra valstybių, kurių vyriausybėse nėra moterų! Jei į žemę atvyktų marsiečiai, jie nesuprastų, kodėl taip yra“, – sakė ji ir pridūrė, jog nenori baksnoti į šalis, tačiau, deja, tokių yra. Viena jų yra Lietuva, kuri šiuo metu ministrių moterų neturi.

Jei į žemę atvyktų marsiečiai, jie nesuprastų, kodėl taip yra, – sakė ji.

Taip pat ji pagyrė Ispaniją už ministres moteris Vyriausybėje.

Toliau ji kalbėjo apie sąžiningos konkurencijos užtikrinimą: „Moterys labai motyvuotos, turi gerą išsilavinimą ir gali konkuruoti. EK rengia mokymus, ryšių tinklus ir pan., kad moterys būtų pasirengusios užimti svarbius postus“, –tęsė ji.

Komisarės įsitikinimu, moterys yra puikios komandos žaidėjos, joms patinka bendradarbiauti, kai sudaromos sąžiningos sąlygos ir, priešingai, jei aplinka priešiška, jos nenori kovoti.

„Tiek moterys politikės, tiek žurnalistės susilaukia grasinimų internetu ir pasirenka kitus darbus, kad išliktų saugios. Mane tokia tendencija gąsdina“, – pripažino ji.

Komisarė atkreipė dėmesį ir į dar vieną šokiruojantį faktą, kad daugiau kaip trečdalis moterų, vyresnių nei 15 metų, yra susidūrusios su smurtu.

„Turime naudoti visas priemones tai sustabdyti. Ydingas požiūris, kad auka tarsi išprovokavo. Dėl to vykdome informacines kampanijas“, –kalbėjo ji.

Ji reagavo ir į Kroatijos prezidentės kalbą. Statistika rodo, kad pusė milijono mergaičių, moterų susiduria su lytinių organų žalojimu Europoje XXI a. „Kai kurie žmonės sako, kad tai jų kultūros dalis, bet tada aš esu pasirengusi kažką nužudyti, nes tai nesuvokiama: kiekvienas įpareigotas pranešti, jei tokiam smurtui yra rengiamasi. Žinau, kad nėra lengva šią problemą spręsti, bet reikia bandyti“, – ragino ji.

Pasak jos, moterys turi teisę pačios spręsti, ką jos nori dirbti, ar nori ištekėti, ar nori turėti vaikų ir kiek jų turėti. Toks, jos manymu, europietės paveikslas – ji turi savo teises.

Paskutinė kalbėjo Europos lyčių lygybės instituto (EIGE) direktorė Virginija Langbakk. Ji perbėgo per duomenis, kuriuos neseniai pristatė žurnalistams. Apie tai skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius