Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konfederatų vėliava JAV nuleista miniai dainuojant „Na na na na, hey hey hey, goodbye“

Penktadienis tapo istorine diena Pietų Karolinoje – konfederatų vėliava, kurią per Amerikos pilietinį karą naudojo už vergovės sistemą pasisakanti stovykla, buvo pašalinta iš valstijos parlamento teritorijos. Ten ji buvo iškelta prieš pusę šimtmečio kaip galingas ir priešinantis šalies rasinės takoskyros simbolis. Vėliava išgabenta į muziejų.
Pietų Karolinoje nuleista konfederatų vėliava
Pietų Karolinoje nuleista konfederatų vėliava / „Scanpix“/AP nuotr.

Minia žmonių, susirinkę į vėliavos nuleidimą, neslėpė džiaugsmo. Iš pradžių jie skandavo „U-S-A“, o ceremonijai besibaigiant uždainavo grupės „Steam“ dainos „Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye“ eilutę – „Na na na na, na na na na, hey hey, goodbye“. 

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://player.ooyala.com/iframe.js#ec=s2dzE1djpgvNddAhiwlSQLUH56oj-UE8&pbid=a637d53c5c0a43c7bf4e342886b9d8b0

Vėliava buvo pašalinta po intensyvių kelias savaites trukusių diskusijų. Baltaodis vyras, neslepiantis savo rasistinių pažiūrų ir pagarbos konfederatų vėliavai, birželį nušovė 9 žmones juodaodžių bažnyčioje Čarlstone. Valstijos valdžia iškart buvo pradėta kritikuoti, kad po šio žiauraus nusikaltimo tebeleido kabėti vėliavai prie savo parlamento.

Vėliavos gynėjai aiškino, kad ji simbolizuoja Pietinių valstijų palikimą, tačiau politikai sutiko, kad ji yra įžeidžianti afroamerikiečiams ir įsakė ją nuleisti.

Vėliava tebevertinama prieštaringai ne vien dėl jos sąsajų su vergvaldžiais, bet ir dėl to, kad ją savo simboliu laikė pilietinių teisių judėjimo priešininkai praeito amžiaus 6-ame ir 7-ame dešimtmečiais, taip pat vėlesni baltųjų viršenybės šalininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius