-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 29 /19:31

Koronavirusas pasaulyje: Latvijoje – trys nauji užsikrėtimo atvejai, Estijoje – aštuoni

Pasaulyje nustatyta per 6 mln. koronaviruso infekcijos atvejų. Daugiau nei 2,5 mln. žmonių jau pasveiko, o ligos sukeltų mirčių skaičius siekia per 362 tūkst.
Brazilija per koronaviruso pandemiją
Koronaviruso pandemija / Zumapress / Scanpix nuotr.

Kroatija ketvirtadienį paskelbė, kad atveria savo sienas Lietuvos ir dar devynių Europos Sąjungos valstybių piliečiams be jokių papildomų apribojimų.

Apie laisvėjantį karantiną paskelbė ir Turkija: šalies piliečiai galės vėl keliauti tarpmiestiniais maršrutais, bus leidžiama lankytis paplūdimiuose, draustiniuose ir parkuose. Prancūzijos vyriausybės paskelbė, kad nuo birželio 2 dienos bus leista vėl atsidaryti restoranams, kavinėms ir barams, nors tam tikri apribojimai ir toliau bus taikomi. Paryžiuje, kur koronaviruso plitimo rizika išlieka didesnė nei likusioje šalies dalyje, klientus galės aptarnauti tik išorines terasas turinčios maitinimo įstaigos. Apie visa tai skaitykite čia.

Svarbiausiais koronaviruso pandemijos naujienas penktadienį skaitykite žemiau:

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Šveicarijoje nuo COVID-19 pirmąsyk mirė kūdikis

19:31

Šveicarijoje nuo koronaviruso mirė kūdikis, penktadienį pranešė pareigūnai, pridūrė, kad tai yra pirmoji pandemijos pareikalauta vaiko gyvybė Alpių valstybėje.

Šveicarijoje per pastarąją parą nuo COVID-19 mirė du žmonės, įskaitant vieną kūdikį, informavo šalies naujasis šalies atsako į epidemiją koordinatorius Stefanas Kusteris.

„Tai nebuvo mokyklinio amžiaus vaikas – mirė kūdikis“, gyvenęs šiauriniame Argau kantone, sakė jis žurnalistams.

„Vaikai rečiau nei suaugusieji suserga [COVID-19] ir rečiau užkrečia kitus“, – pareiškė S.Kusteris, bet pažymėjo, kad „tokie atvejai yra įmanomi“.

Jis atskleidė, kad kūdikis buvo gydomas Ciuricho ligoninėje, tačiau nepatikslino, ar jis sirgo gretutinėmis ligomis.

Šveicarijos sveikatos apsaugos ministerijos pranešė, jog vaikas užsikrėtė koronavirusu „užsienyje“, bet nepateikė išsamesnės informacijos.

Anot naujienų agentūros ATS, dar du mokyklinio amžiaus vaikai, brolis ir sesuo, užsikrėtė virusu netoli Bazelio, o 70 žmonių teko izoliuotis.

Iki šiol Šveicarijoje užregistruota daugiau nei 30,7 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų, 1 656 žmonės nuo šio užkrato mirė.

8,5 gyventojų turinčioje turtingoje Alpių valstybėje šiuo metu kas 100 tūkst. piliečių tenka 359 COVID-19 atvejai.

Švedijos opozicija reikalauja ištirti vyriausybės atsaką į COVID-19 protrūkį

18:44

Dvi didžiausios Švedijos opozicijos partijos penktadienį paragino per kelias savaites sudaryti nepriklausomą komisiją, turinčią įvertinti vyriausybės atsaką į naujojo koronaviruso protrūkį.

Dešinojo sparno Nuosaikioji partija ir populistinė Švedijos demokratų partija pareiškė norėjusios, kad komisija būtų suformuota iki vasaros pradžios.

Švedų premjeras socialdemokratas Stefanas Lofvenas ne kartą teigė pritariantis siūlymui paskirti komisiją, tačiau pabrėžė, tai būtina daryti tik pasibaigus pandemijai.

Šalyje buvo pasiektas konsensusas dėl švelnesnio požiūrio į viruso keliamą grėsmę, tačiau dauguma politinių jėgų sutinka, kad reikia įvertinti vyriausybės pasirinktą krizės valdymo strategiją.

Švedijai, iki penktadienio pranešusiai apie 4 350 mirties nuo COVID-19 atvejų, sunkiai sekasi apsaugoti savo pagyvenusius piliečius nuo šios ligos. Daugiau nei trys ketvirtadaliai mirusiųjų gyveno slaugos namuose ar buvo prižiūrimi savo namuose.

Komisijai veikiausiai taip pat tektų įvertinti šalies ekonominį atsaką į krizę, taip pat protrūkio pradžioje lėtai judėjusį potencialių viruso nešiotojų testavimo procesą.

Nors vyriausybė ilgainiui išplėtė testavimo pajėgumus iki 100 tūkst. tyrimų per savaitę, dėl biurokratinių kliūčių Švedija net gegužės pabaigoje jų atlikdavo tik 30 tūkst. per savaitę.

„Daugelis partijų sutinka su mumis, kad reikia kuo greičiau paskirti [komisiją] ir nelaukti krizės pabaigos“, – žurnalistams sakė Nuosaikiosios partijos lyderis Ulfas Kristerssonas.

Jis pažadėjo ateinančią savaitę iškelti šį klausimą parlamente, jei S.Lofvenas nepradės jo nagrinėti.

U.Kristerssono siūlymui pritaria daugelis parlamentarų.

Ukrainoje nustatyti 429 nauji COVID-19 atvejai, 10 žmonių mirė

13:50

Ukrainoje per praėjusią parą užfiksuoti 429 nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai, 10 pacientų mirė, o 495 pasveiko, pranešta penktadienį.

Ketvirtadienį buvo pranešta apie 477 naujus COVID-19 atvejus, gegužės 27-ąją – apie 321 naują atvejį, o gegužės 26-ąją – apie 339 atvejus.

Kaip nurodoma Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos Koronaviruso epidemijos plitimo stebėsenos sistemos interneto svetainėje, penktadienį ryte Ukrainoje COVID-19 sirgo 13 198 žmonės – 76 mažiau nei ankstesnę dieną.

Daugiausiai naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų per praėjusią parą užregistruota sostinėje Kijeve.

Rusija pranešė apie rekordinį per parą nuo COVID-19 mirusių žmonių skaičių

12:56

Rusija penktadienį pranešė apie rekordinį per parą nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 mirusių žmonių skaičių – 232, o Maskvos valdžia paskelbė miesto mirčių skaičius siekdama išsklaidyti įtarimus, kad jais manipuliuojama.

Sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė, kad bendras mirties nuo koronaviruso atvejų skaičius Rusijoje yra 4 374. Bendras užsikrėtimo atvejų skaičius yra 387 623, trečias pasaulyje po JAV ir Brazilijos.

Naujų užsikrėtimo atvejų skaičius šeštą dieną iš eilės nesiekia 9 tūkst. ir yra 8 572. Taip pat pranešama, kad iš viso jau pasveiko 159 257 COVID-19 sirgę žmonės.

Pareigūnai prognozavo, kad gegužę COVID-19 aukų bus daugiau nei balandį, ir tai siejo su pacientų, kurie į ligonines buvo paguldyti per epidemijos piką prieš kelias savaites, mirtimis.

Labiausiai epidemija paveikė Maskvą, kur užregistruoti 2 332 nauji užsikrėtimo atvejai.

Sostinės pareigūnai ketvirtadienį paskelbė mirčių balandžio mėnesį skaičius, bandydami nuslopinti pareiškimus, kad pranešama ne apie visus mirties atvejus siekiant menkinti krizės mastą.

Sveikatos apsaugos pareigūnai nurodė, kad praėjusį mėnesį Maskvoje dėl koronaviruso mirė iš viso 636 žmonės, nors anksčiau buvo skelbta apie 639 aukas.

Maskvos sveikatos apsaugos departamentas taip pat paskelbė, kad dar 756 žmonės, kuriems testais buvo nustatytas koronavirusas, „mirė dėl kitų priežasčių“. 360 iš šių atvejų virusas padidino gretutines pacientų sveikatos komplikacijas.

Be to, 169 atvejai buvo patvirtinti skrodimu, nors testų rezultatai buvo neigiami.

Remdamiesi šiais skaičiais pareigūnai nurodė, kad Rusijos sostinėje balandžio mėnesį užregistruotas 1 561 su koronavirusu susijęs mirties atvejis, ir pridūrė, kad šis skaičius „neabejotinai yra mažesnis“ nei aukų skaičiai Niujorke ir Londone.

Rusija sako, kad mažą COVID-19 aukų skaičių jos teritorijoje lemia masinis testavimas, kurio metu identifikuojama daug atvejų, kai ligos simptomai būna nestiprūs ar nepasireiškia apskritai.

Estijoje užregistruoti aštuoni nauji COVID-19 atvejai ir viena mirtis

11:12

Estijoje per praėjusią parą užregistruoti aštuoni nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai ir vieno žmogaus mirtis, siejama su šia liga, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos departamentas.

Per praėjusias 24 val. šalyje atlikti 997 pirminiai testai COVID-19 nustatyti, aštuonių iš jų rezultatai buvo teigiami.

Šalies ligoninėse tebėra gydomas 31 COVID-19 pacientas, tačiau nė vienam iš jų nereikia dirbtinės plaučių ventiliacijos. Iš gydymo įstaigų iki šiol išrašyti 329 žmonės, persirgę šia infekcija.

Pernumos apskrityje mirus 80-metei pacientei, COVID-19 aukų skaičius Estijoje išaugo iki 67.

Kaip pranešama, šalyje nuo COVID-19 pasveiko 1 610 žmonių.

Iš viso šalyje atlikta beveik 82 tūkst. pirminių testų COVID-19 nustatyti, 1 859 iš jų rezultatai buvo teigiami.

Estijoje dar sušvelninti dėl COVID-19 įvesti suvaržymai

10:48

Estijos vyriausybė ketvirtadienį sušvelnino dėl koronaviruso epidemijos įvestus suvaržymus dėl kelionių, visuomeninių renginių, sporto varžybų organizavimo ir švietimo.     

Vyriausybė savo posėdyje pritarė nutarimui, pagal kurį nuo birželio 1-osios bus leidžiama Estijos sieną kirsti asmenims, atvykstantiems į šalį iš Europos Sąjungos ar Šengeno erdvės valstybių bei Jungtinės Karalystės.

Asmeniui bus leidžiama įvažiuoti į šalį, jeigu jis neturės ligos simptomų ir bus praleidęs vienoje iš tų šalių ne mažiau laiko, nei trunka koronavirusinės infekcijos COVID-19 inkubacinis laikotarpis, t. y., mažiausiai 14 pastarųjų dienų.      

Atvykęs į Estiją asmuo turės karantinuotis, jei atkeliavo iš iš šalies, kurioje 100 tūkst. gyventojų tenka daugiau kaip 15 COVID-19 atvejų. Asmenims, atvykusiems iš šalių, kur sergamumas mažesnis, karantinuotis nereikės.   

Užsienio reikalų ministerija savo tinklalapyje turi paskelbti atitinkamų valstybių sąrašą. Jis bus peržiūrimas kartą per savaitę.

Nuo birželio 1-osios iki birželio 30 dienos uždarose patalpose organizuojamuose renginiuose leidžiama dalyvauti iki 100 žmonių. Anksčiau galiojo reikalavimas, kad dalyvių skaičius neviršytų 50.

Organizuojant renginius taip pat būtina laikytis reikalavimo neviršyti 50 proc. maksimalaus patalpų talpumo ir užtikrinti, kad būtų paisoma taisyklės 2+2 – reikalavimo judėti ne didesnėmis kaip dviejų asmenų grupėmis, su kitais žmonėmis išlaikant mažiausiai 2 metrų atstumą.   

Šie reikalavimai taikomi tiek viešiems renginiams (kino teatrams, teatrams, koncertams ir pan.), tiek susibūrimams, taip pat kazino ir lošimo automatų salonams. 

Viešiems renginiams taikomų reikalavimų turi būti paisoma ir mokyklose, gimnazijose, profesinio ugdymo įstaigose ir aukštosiose mokyklose, taip pat kvalifikacijos kėlimo įstaigose bei jaunimo centruose. Išimtys taikomos universitetams ir mokslo įstaigoms, kai organizuojami mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros darbai.     

Reikalavimas, kad dalyvių skaičius neviršytų 100 ir būtų laikomasi taisyklės 2+2, iki birželio 30-osios bus taikomas ir organizuojant sporto varžybas be žiūrovų uždarose patalpose.  

Lauke leidžiama organizuoti varžybas su žiūrovais, tačiau dalyvių skaičius taip pat neturi viršyti 100. Be to, varžybų organizatorius turi pasirūpinti dezinfekcinėmis priemonėmis.

Latvijoje patvirtinti trys nauji užsikrėtimo COVID-19 atvejai

10:17

Latvijoje per praėjusią parą nustatyti trys nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai, o keturi žmonės pasveiko, penktadienį pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Per praėjusią parą atlikti 1 427 testai COVID-19 nustatyti, o bendras šių testų skaičius jau siekia 106 931. Patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius išaugo iki 1 064.

Be to, 745 COVID-19 pacientai jau pasveiko, o 24 žmonės nuo šios ligos mirė.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 22 pacientai, trijų iš jų būklė sunki. Iš viso iš gydymo įstaigų jau išrašyti 150 COVID-19 pacientų.

Brazilijoje per praėjusią parą užfiksuota per 1 000 mirčių nuo COVID-19

07:34

Brazilijoje užfiksuota rekordiškai daug naujų mirčių nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 – per tūkstantį, ketvirtadienį paskelbė Sveikatos ministerija.

Ši Pietų Amerikos šalis užima antrą vietą pasaulyje po JAV pagal patvirtintų užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičių. Brazilijoje užregistruoti 438 238 užsikrėtimo atvejai.

Kaip rodo Sveikatos ministerijos duomenys, per praėjusią parą šalyje patvirtinta 26 417 naujų užsikrėtimo atvejų.

Per tą patį laikotarpį šalyje užfiksuoti 1 156 nauji mirties atvejai, o bendras jų skaičius pasiekė 26 754. Pagal šį rodiklį Brazilija užima šeštą vietą pasaulyje.

Kai kurių ekspertų manymu, tikrasis užsikrėtusiųjų skaičius gali būti iki 15 kartų didesnis, nei skelbiama, nes Brazilijoje nevykdomas plataus masto gyventojų testavimas.

Virusas plinta federalinėms ir vietos valdžios institucijoms nesutariant dėl sveikatos apsaugos politikos.

Daugumoje valstijų paskelbtas dalinis karantinas, bet brazilų prezidentas Jairas Bolsonaro nori, kad jis būtų nutrauktas, o ekonomika greitai atsidarytų.

JAV užregistruotos 1 297 naujos mirtys nuo COVID-19

06:26

Per parą iki ketvirtadienio 20 val. 30 min. vietos (penktadienio 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku Jungtinėse Valstijose užregistruoti 1 297 mirties nuo COVID-19 atvejai, skelbia Johno Hopkinso universitetas.

Bendras koronaviruso aukų skaičius išaugo iki 101 573.

Šalyje užfiksuoti 1 720 573 užsikrėtimo COVID-19 atvejai. JAV pirmauja pasaulyje tiek pagal mirties, tiek pagal užsikrėtimo atvejų skaičių.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius