-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 02 /2020 06 03

Koronavirusas pasaulyje: Latvijoje – 8 nauji užsikrėtimo atvejai, Estijoje – 10

Iš viso užfiksuotų koronaviruso atvejų pasaulyje skaičius jau perkopė 6,2 mln., o mirčių skaičius artėja prie 380 tūkst. Nuo COVID-19 infekcijos pasveiko jau beveik 2,7 mln. žmonių. Europoje mažėja mirčių nuo šios infekcijos skaičius.
Brazilija per koronaviruso pandemiją
Brazilija per koronaviruso pandemiją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį COVID-19 nustatytas Armėnijos premjerui N.Pašinianui. Kijeve karantinuotas koronaviruso protrūkio apimtas moterų vienuolynas, o Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pranešė, kad koronavirusas netapo mažiau patogeniškas.

Visas pirmadienio naujienas apie koronavirusą pasaulyje rasite čia.

Svarbiausias antradienio koronaviruso pandemijos naujienas skaitykite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Estijoje nuo COVID-19 mirė moteris, nustatyta 10 naujų užsikrėtimo atvejų

12:16

Estijoje per praėjusią parą nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 mirė vienas žmogus, nustatyta dešimt naujų užsikrėtimo atvejų, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos departamentas.

Per praėjusią parą šalyje buvo atlikti 1 262 pirminiai testai viruso SARS-CoV-2 sukeliamai infekcijai COVID-19 nustatyti.

Praėjusią parą mirė virusu užsikrėtusi 74 metų moteris, gydyta Šiaurės Estijos medicinos centre (PERH). Bendras letalinių atvejų skaičius šalyje padidėjo iki 69.   

Trečiadienio duomenimis, šalies ligoninėse dėl koronavirusinės infekcijos gydomi 19 pacientų. Nė vienam iš ligonių nebuvo reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija. 

Iš gydymo įstaigų iš viso jau išrašyti 342 nuo koronavirusinės infekcijos pasveikę žmonės. 

Pasveikusiais nuo COVID-19 iš viso pripažinti 1 650 žmonių.

Iš viso šalyje atlikta per 86 tūkst. testų COVID-19 nustatyti, 1 880 iš jų rezultatai buvo teigiami.

Rusijoje per parą nustatyta 8,54 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, 178 žmonės mirė

11:42

Rusijoje per paėjusią parą nustatyta 8,54 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, 178 žmonės mirė, rodo trečiadienį paskelbti šalies kovą su epidemija koordinuojančio operatyvinio štabo duomenys.

Per praėjusią parą 84 Rusijos regionuose patvirtinti 8 536 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, įskaitant 3 287 (38,5 proc.) aktyviai išaiškintus atvejus be klinikinių apraiškų, nurodė štabas.

Bendras užsikrėtusiųjų skaičius Rusijoje šiuo metu yra 432 277. Mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius yra 5 215, o 195 957 pacientai buvo išrašyti iš ligoninių, įskaitant 8 972 per pastarąją parą išrašytus žmones. Šiuo metu sergančių pacientų šalyje yra 231 105.

Rusija yra trečia pasaulio valstybė pagal užsikrėtimo atvejų skaičių ir atsilieka tik nuo antroje vietoje esančios Brazilijos ir JAV.

Maskvoje per praėjusią parą užregistruoti 1 842 nauji COVID-19 atvejai, 61 mirties nuo šios ligos atvejis ir 3 385 pasveikimo atvejai.

Rusijos vartotojų teisių agentūra „Rospotrebnadzor“ pranešė, kad Rusijoje bendrai jau atlikta daugiau kaip 11,4 mln. COVID-19 testų, kurių 274 tūkst. atlikti pastarąją parą. Pagal bendrą atliktų testų kiekį Rusija yra antra pasaulyje.

Latvijoje patvirtinti aštuoni nauji užsikrėtimo COVID-19 atvejai

10:32

Latvijoje per praėjusią parą nustatyti aštuoni nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai, trečiadienį pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Per pastarąją parą buvo atliktas 1 561 testas COVID-19 nustatyti, o bendras ištirtų ėminių skaičius padidėjo iki 112 965. Liga patvirtinta iš viso 1 079 žmonėms.

Nuo epidemijos pradžios šalyje nuo COVID-19 pasveiko 760 asmenų, 24 žmonės nuo šios ligos mirė.

Iš šiuo metu ligoninėse gydomų 11 COVID-19 sergančių asmenų aštuonių būklė yra vidutinio sunkumo, trijų – sunki. 

Iš gydymo įstaigų iš viso jau išrašyti 162 nuo koronavirusinės infekcijos pasveikę žmonės. 

Ukrainoje per praėjusią parą išaiškinti 483 nauji COVID-19 atvejai

10:32

Ukrainoje per praėjusią parą išaiškinti 483 nauji COVID-19 atvejai, aštuoni pacientai mirė, 362 pasveiko, trečiadienį koronaviruso plitimo stebėsenos sistemos svetainėje pranešė Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba (NSGT)

Šiuo metu šalyje iš viso užregistruoti 24 823 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Pasveikusiųjų yra 10 440, o 735 žmonės mirė.

Antradienį buvo pranešta apie 328 naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus.

Šiuo metu Ukrainoje COVID-19 tebeserga 13 648 žmonės – 113 daugiau nei antradienį.

Peru nuo koronaviruso mirė 20 žurnalistų

09:11

Peru dėl koronaviruso protrūkio mirė mažiausiai 20 žurnalistų, dauguma jų – užsikrėtę nušviesdami pandemiją, dažnai neturėdami galimybių naudotis pakankamomis apsaugos priemonėmis, antradienį pranešė šalies žurnalistų sąjunga.

Peru, kurioje nustatyta daugiau kaip 170 tūkst. atvejų ir 4 600 mirčių atvejų, pagal šį rodiklį yra antra Lotynų Amerikoje po Brazilijos.

„Nuo birželio 1 d. mirusių kolegų skaičius visoje šalyje yra 20“, – sakė Nacionalinės žurnalistų sąjungos atstovė Zuliana Lainez.

Z.Lainez sakė, kad daugelis jų užsikrėtė neturėdami tinkamų apsaugos priemonių ir dirbdami gatvėse, turgavietėse arba ligoninėse, kad rengdami reportažus apie viruso protrūkio padarinius.

„Jie vykdavo į ligonines, kurios yra infekcijos židiniai, užsidėję savadarbes kaukes“, – sakė ji.

Septynios aukos dirbo Amazonės baseine esančiame Loreto departamente – vienos iš labiausiai nuo COVID-19 protrūkio nukentėjusių Peru teritorijų.

Didelė dalis žurnalistų, nukentėjusių nuo viruso, buvo laisvai samdomi darbuotojai, kuriems nebuvo suteikta apsaugos priemonių, išduodamų žiniasklaidos įmonių etatiniams reporteriams. 

„Žurnalistai, mirštantys nuo COVID-19, patvirtina, kad būtina skubiai spręsti sveikatos apsaugos ir darboviečių nesaugumo problemą“, – pranešė sąjunga.

Ispanijoje mirčių dėl COVID-19 nefiksuojama antrą parą iš eilės

22:38

Ispanijos sveikatos apsaugos ministerija antradienį pranešė, kad antrą parą iš eilės šalyje nebuvo užfiksuota su koronaviruso SARS-CoV-2 sukelta COVID-19 liga siejamų mirčių, skelbia Europos žiniasklaida.

Per pastarąją parą Ispanijoje nustatyti 137 nauji COVID-19 atvejai, jų skaičius nuo epidemijos pradžios šalyje pasiekė beveik 240 tūkstančių.

Ispanija yra labiausiai koronaviruso paveikta Europos valstybė.

Gegužės pabaigoje Madride buvo atidaryti parkai ir pagrindiniai muziejai, taip pat paplūdimiai, esantys Atlanto vandenyno pakrantėje ir Andalūzijos regione.

Tuo tarpu Ispanijoje vis dar galioja privalomas reikalavimas devėti apsaugines veido kaukes tiek uždarose erdvėse, tiek ir atvirose vietose, kai neįmanoma laikytis dviejų metrų atstumo tarp žmonių. Kelionės tarp šalies regionų tebėra draudžiamos, o visi iš užsienio atvykstantys privalo karantinuotis dvi savaites.

Nustačius koronavirusą keliems keleiviams, Graikija stabdo skrydžius iš ir į Katarą

22:36

Graikija antradienį paskelbė iki birželio 15 dienos stabdanti skrydžius iš ir į Katarą, kai buvo nustatyta, kad iš Dohos į Atėnus atskridusiu lėktuvu keliavo ne vienas  koronavirusu užsikrėtęs keleivis.

Graikijos civilinės saugos tarnyba pranešė, kad 12-os iš 91-o keleivio, pirmadienį atvykusio „Qatar Airways“ lėktuvu, COVID-19 testas buvo teigiamas.

„Po šių epidemiologinių faktų skrydžiai iš ir į Katarą yra sustabdomi iki birželio 15 dienos“, – sakoma agentūros pranešime.

Tarp tų, kuriems buvo nustatytas koronavirusas, buvo devyni Pakistano piliečiai, teisėtai gyvenantys Graikijoje, du graikai iš Australijos ir graikų–japonų šeimos nariai, sakoma pareiškime.

Šie keleiviai turės praleisti dvi savaites karantine viešbutyje.  

Ukrainoje nustatyti 328 nauji COVID-19 atvejai, devyni pacientai mirė

14:01

Ukrainoje per pastarąją parą nustatyta 328 nauji COVID-19 atvejai, devyni žmonės mirė, 388 pasveiko, antradienį rodė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarnybos (NSGT) kaupiami duomenys.

Remiantis jais, šuo metu šalyje yra 13 535 užsikrėtusieji koronavirusu.

Anot Kijevo mero Vitalijaus Klyčko, sostinėje patvirtinti 28 nauji užsikrėtimo atvejai, o tarp infekuotųjų yra penki medikai.

„Vienas žmogus mirė. Iš viso per pandemijos laikotarpį sostinėje užfiksuoti 69 mirties atvejai. Lig šiol Kijeve nustatyti jau 3 071 COVID-19 atvejis“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ parašė meras.

Rusijoje mirčių nuo COVID-19 skaičius perkopė 5 tūkstančius 

13:28

Rusijoje mirčių nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 skaičius antradienį perkopė 5 tūkst., valdžiai sušvelninus karantino suvaržymus ir ruošiantis paskelbti priemones šalies ekonomikai vėl užkurti.  

Per praėjusią parą šalyje nuo COVID-19 mirė dar 182 žmonės, o bendras letalinių atvejų skaičius padidėjo iki 5 037.    

Pareigūnai taip pat pranešė, kad pastarąją parą Rusijoje COVID-19 buvo diagnozuota dar 8 863 žmonėms, o bendras užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 423 741.

Pagal patvirtintų COVID-19 atvejų skaičių Rusija užima trečią vietą pasaulyje po Jungtinių Valstijų ir Brazilijos.   

Rusijoje pastaruoju metu fiksuojama vis mažiau naujų susirgimo atvejų, palyginti su gegužės viduriu, kai per parą šalyje būdavo nustatoma apie 11 tūkst. COVID-19 atvejų.  

Valdžia sako, kad Rusijoje tiek daug patvirtintų ligos atvejų, nes vykdomas masinis testavimas, o stabiliai mažėjantis naujų COVID-19 atvejų skaičius ir mažas mirčių skaičius reiškia, kad galima pradėti grįžimą į normalias vėžes.       

Visgi kritikai reiškia rimtų abejonių dėl oficialiai skelbiamų duomenų ir kaltina valdžią, kad ji pateikia mažesnius skaičius siekdama nuslėpti tikrąjį krizės mastą. Anot jų, atšaukus suvaržymus gali kilti nauja susirgimų banga.        

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį paskelbė, kad atidėtas referendumas dėl konstitucijos pataisų, atversiančių jam kelią ilgiau likti valstybės vadovo poste, įvyks liepos 1 dieną.   

V.Putinas taip pat nurodė pradėti pasirengimą paprastai gegužės 9-ąją organizuojamam, tačiau šįmet dėl koronaviruso epidemijos atidėtam Pergalės paradui, kurį numatyta surengti birželio 24 dieną.

Rusijos protrūkio epicentru tapusi Maskva, kur nustatyta maždaug pusė visų ligos atvejų, pirmadienį sušvelnino devynias savaites galiojantį karantiną. Sostinėje vėl leista atsidaryti parduotuvėms, o gyventojams – išeiti į lauką trumpai pasivaikščioti. 

V.Putinas antradienį ketina susitikti su premjeru Michailu Mišustinu aptarti dėl karantino ir kritusių naftos kainų smarkiai nukentėjusios ekonomikos gaivinimo žingsnių. 

Estijoje praėjusią parą nenustatyta naujų COVID-19 atvejų

12:17

Estijoje per praėjusią parą nenustatyta naujų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos departamentas.

Naujų mirties atvejų pastarąją parą taip pat neužregistruota.

Per praėjusią parą šalyje buvo atlikti 1 026 pirminiai testai viruso SARS-CoV-2 sukeliamai infekcijai COVID-19 nustatyti. Teigiamų rezultatų negauta.  

Antradienio duomenimis, šalies ligoninėse dėl koronavirusinės infekcijos gydomi 20 pacientų. Nė vienam iš ligonių nereikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija. 

Iš gydymo įstaigų iš viso jau išrašyta 340 nuo koronavirusinės infekcijos pasveikusių žmonių. 

Pasveikusiais nuo COVID-19 iš viso pripažinti 1 632 žmonės.

Iš viso šalyje atlikta per 85 tūkst. testų COVID-19 nustatyti, 1 870 iš jų (2,2 proc.) rezultatai buvo teigiami.

Latvijoje patvirtinti penki nauji užsikrėtimo COVID-19 atvejai

12:00

Latvijoje per praėjusią parą nustatyti penki nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai, antradienį pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Per pastarąją parą buvo atlikti 1 681 testas COVID-19 nustatyti, o bendras ištirtų ėminių skaičius padidėjo iki 111 404. Liga patvirtinta iš viso 1 071 žmogui.

Antradienio duomenimis, nuo epidemijos pradžios šalyje nuo COVID-19 pasveiko 760 asmenų, 24 žmonės nuo šios ligos mirė.    

Iš šiuo metu ligoninėse gydomų 14 COVID-19 sergančių asmenų 11 būklė yra vidutinio sunkumo, trijų – sunki.    

Iš gydymo įstaigų iš viso jau išrašyti 159 nuo koronavirusinės infekcijos pasveikę žmonės. 

Bangladeše nuo COVID-19 mirė pirmas pabėgėlis rohinjas 

11:41

Bangladeše nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 mirė 71 metų rohinjas, tapęs pirmąja šios ligos auka tarp Mianmaro persekiojamos musulmonų mažumos narių, gyvenančių kaimyninės šalies pabėgėlių stovyklose. 

Sveikatos apsaugos ekspertai jau prieš kurį laiką įspėjo, kad mirtinai pavojingas užkratas gali sparčiai išplisti netoli Bangladešo ir Mianmaro pasienio esančiose skurdžiose stovyklose, kuriose gyvena beveik milijonas rohinjų, 2017 metais pabėgusių nuo kariuomenės puolimo.

Jis mirė gegužės 31 dieną. Tačiau praėjusį vakarą sulaukėme patvirtinimo, kad jis mirė nuo COVID-19“, – sakė Koks Bazaro rajono sveikatos apsaugos pareigūnas Toha Bhuiyanas (Toha Bhujanas).  

Miręs rohinjas gyveno didžiausioje iš pabėgėlių stovyklų – Kutupalonge, kur glaudžiasi apie 600 tūkst. žmonių. Jis buvo vienas iš mažiausiai 29 Bangladešo pabėgėlių stovyklose gyvenančių rohinjų, kuriems testais patvirtinta koronavirusinė infekcija.   

T. Bhuiyanas sakė, kad vyras mirė humanitarinės pagalbos organizacijos „Gydytojai be sienų“ (MSF) izoliacijos centre ir tą pat dieną buvo palaidotas stovykloje.  

„Kalbėsimės su stovyklų administratoriais ir informuosime žmones apie [vyro] mirtį“, – sakė pareigūnas ir pridūrė, kad šiuo metu bandoma nustatyti asmenis, su kuriais velionis galėjo turėti kontaktų. 

2017 metais maždaug 740 tūkst. rohinjų pabėgo į kaimyninį Bangladešą per kruviną Mianmaro karinę kampaniją prie šią musulmonų mažumą. Jie prisijungė prie 200 tūkst. rohinjų, jau anksčiau atvykusių į dideles stovyklas pietryčių Bangladeše.  

Balandžio pradžioje valdžia šiame regione, kur kartu su pabėgėliais gyvena apie 3,4 mln. žmonių, paskelbė visuotinį karantiną, kai čia buvo nustatyta kažkiek koronavirusinės infekcijos atvejų.  

Apie pirmus COVID-19 atvejus pabėgėlių stovyklose buvo pranešta gegužės viduryje. 

Augant susirgimų skaičiui, praėjusią savaitę buvo karantinuoti apie 15 tūkst. pabėgėlių.  

JAV nuo COVID-19 mirė dar 743 žmonės

07:48

Jungtinėse Valstijos pirmadienį pranešė apie 743 per ankstesnę parą nustatytus mirties nuo COVID-19 atvejus, o bendras pandemijos aukų skaičius šalyje išaugo iki 105 099, rodo Johnso Hopkinso universiteto statistika.

Šalyje oficialiai užregistruoti 1 809 109 užsikrėtimo atvejai, 8 val. 30 min. vietos (3 val. 30 min. Lietuvos) laiku rodė Baltimorėje įsikūrusio universiteto nuolat atnaujinami duomenys.

Tiek mirties, tiek užsikrėtimo atvejų skaičiai JAV yra didžiausi pasaulyje.

Remiantis iš oficialių šaltinių naujienų agentūros AFP sukaupta statistika, per Kinijoje praėjusių metų pabaigoje prasidėjusį viruso protrūkį visame pasaulyje mirė mažiausiai 373 439 žmonės.

JAV valstijos jau pradėjo palaipsniui švelninti karantiną, įvestą siekiant apriboti infekcijos plitimą.

Tačiau keli Amerikos didmiesčiai yra paskelbę komendanto valandą dėl smurtinių protestų, išprovokuotų George'o Floydo žūties jį suimant policijai. G.Floydas, beginklis juodaodis, praėjusią savaitę buvo uždusintas, kai gulėjo ant žemės surakintas antrankiais, o vienas baltasis pareigūnas keliu laikė prispaudęs jam sprandą, rodo oficialaus palaikų tyrimo išvados.

Žiniasklaida: Kinijoje nuo COVID-19 mirė gydytojas

07:41

Kinijoje nuo COVID-19 mirė vienas gydytojas, anksti antradienį pranešė žinių portalas „The Paper“, cituodamas savo šaltinį ligoninėje.

Jei tokia informacija pasitvirtins, tai būtų pirmasis mirties nuo koronavirusinės infekcijos atvejis šalyje per kelias pastarąsias savaites.

Centrinei vyriausybei pavaldi Nacionalinė sveikatos apsaugos komisija, kurios kasdieniuose pranešimuose apžvelgiama praėjusios paros epidemiologinė padėtis, antradienį neužregistravo jokių naujų mirties atvejų.

Pasak minėto leidinio, velionis Hu Weifengas dirbo gydytoju Uhano centrinėje ligoninėje – vienoje labiausiai COVID-19 protrūkio paveiktų įstaigų šiame vidurio Kinijos mieste, laikomame pandemijos pirminiu židiniu.

Nors oficialus skaičių nebuvo pateikta, Uhano protrūkio pradiniu etapu virusu užsikrėtė dešimtys sveikatos apsaugos specialistų; mažiausiai šeši iš jų mirė.

Per pastarąsias kelias savaites naujų COVID-19 atvejų Uhane sumažėjo iki nulio, o 11 mln. gyventojų turintis miestas ketina vėl atidaryti daugiau mokyklų ir universitetų.

Meksikoje COVID-19 aukų skaičius perkopė 10 tūkstančių

07:21

Meksikoje per praėjusią parą užfiksavus 237 naujas mirtis nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19, bendras letalinių atvejų skaičius šalyje perkopė 10 tūkst., pranešė sveikatos apsaugos sekretorius. 

Apie tai pranešta Meksikai paskelbus, kad šalis pradeda palaipsniui atverti savo ekonomiką, darbą atnaujinant automobilių, kasybos ir statybų sektoriams. 

Meksika, kurioje nuo COVID-19 jau mirė 10 167 žmonės, pagal letalinių atvejų skaičių Lotynų Amerikoje užima antrą vietą po Brazilijos. Tačiau Brazilijoje, didžiausioje Lotynų Amerikos ekonomikoje, nuo šios ligos mirė beveik triskart daugiau žmonių.  

Meksikoje per praėjusią parą buvo nustatyta beveik 2 800 naujų COVID-19 atvejų, o bendras užsikrėtusiųjų skaičius perkopė 93 tūkstančius.   

„Šiandien pradėjome gamybinę veiklą, susijusią su automobilių, kasybos ir statybų pramone“, – kiek anksčiau pirmadienį sakė šalies prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras.

„Turime judėti pirmyn ir pratintis prie naujų gyvenimo sąlygų, nes tai būtina mūsų valstybės ekonomikai, mūsų žmonių gerovei. Turime neskubėdami grąžinti gamybą, ekonominę, socialinę ir kultūrinę veiklą į įprastas vėžes“, – kalbėjo jis.   

Meksika kovo 23 dieną sustabdė visą, išskyrus būtiną, ekonominę veiklą, prezidentą A.M.Lopezą Obradorą užgriuvus kritikai dėl jo atsako į pandemiją. Šaliai prireikė gerokai daugiau laiko nei kitoms regiono valstybėms, kad imtųsi priemonių viruso plitimui pažaboti.

Per apsilankymą pietrytinėje Kintana Roo valstijoje, kur yra populiarus pajūrio kurortas Kankūnas, prezidentas taip pat sakė, kad nuo ateinančios savaitės darbą atnaujins ir turizmo sektorius.   

Paskutinis atnaujinimas 2020-06-02 07:21
15min nuotr./Faktai ir mitai apie COVID-19
15min nuotr./Faktai ir mitai apie COVID-19

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius