Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 31 /10:42

Koronavirusas pasaulyje: užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 6 mln., popiežius ragina nutraukti skurdo pandemiją

Koronavirusas ir toliau siaučia visame pasaulyje. Iš viso užfiksuota per 6,15 mln. COVID-19 atvejų, nuo infekcijos mirė per 370 tūkst. žmonių, tuo tarpu pasveiko apie 2,73 mln. žmonių.
Brazilija per koronaviruso pandemiją
Brazilija per koronaviruso pandemiją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Brazilijoje nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 mirusių žmonių skaičius penktadienį pasiekė 27 878 – daugiau nei itin smarkiai nuo pandemijos nukentėjusioje Ispanijoje.

Indija šeštadienį paskelbė, kad birželio pradžioje bus gerokai sušvelnintos dėl koronaviruso pandemijos visoje šalyje įvestas karantino sąlygos, tačiau suvaržymai toliau galios tam tikrose zonose, kuriose yra daug užsikrėtimų COVID-19 infekcija.

Europos Sąjunga šeštadienį paragino Jungtines Valstijas „persvarstyti“ sprendimą nutraukti ryšius su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Apie tai, kad JAV nutraukia ryšius su PSO, penktadienį pareiškė prezidentas Donaldas Trumpas. Jis apkaltino šią Jungtinių Tautų agentūrą dėjus nepakankamai pastangų suvaldyti koronaviruso plitimą protrūkio pradžioje.

Svarbiausiais sekmadienio naujienas apie koronavirusą pasaulyje skaitykite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Balkanų valstybės COVID-19 statistikos veidrodyje

20:19

Kai kurioms Balkanų šalių pavyko sustabdyti naujojo koronaviruso užkrato plitimą, o vienoje jų – Juodkanijoje – naujų atvejų nefiksuojama trečią savaitę iš eilės, tuo tarpu skurdesnės regiono valstybės, tokios kaip Albanija, Šiaurės Makedonija ar Rumunija, tuo kol kas negali pasigirti, rodo bene naujausius naujojo koronaviruso pandemijos oficialius duomenis skelbiančio portalo „Worldometers“ duomenys.

Per pastarąją savaitę 10,72 mln. gyventojų turinti Graikija patvirtino 39 naujus COVID-19 atvejus, jų skaičius šalyje padidėjo iki 2917, o su šia liga siejamų mirčių padaugėjo nuo 171 iki 175.

Šiaurės Makedonija (2,08 mln. gyventojų) – 2226 atvejai (prieš savaitę buvo 248 mažiau), mirčių skaičius augo nuo 113 iki 133.

Juodkalnijoje (0,63 mln. gyventojų) trečią savaitę iš eilės nefiksuojama nė vieno naujo COVID-19 atvejo ir nė vienos su šia liga sietinos mirties – jų skaičius išlieka atitinkamai 324 ir 9.

Albanija (2,85 mln. gyventojų) – susirgimų per savaitę padaugėjo 138 iki 1136, 33 mirtys (32).

Kroatija (4,08 mln. gyventojų) – 2246 patvirtinti COVID-19 ligos atvejai – dviem daugiau nei prieš savaitę, 103 mirtys (prieš savaitę – 99).

Serbija (7 mln. gyventojų) – naujojo koronaviruso infekcijos atvejų padaugėjo 253 iki 11 412, mirčių – nuo 238 iki 243.

Bosnija ir Hercogovina (3,32 mln. gyventojų) – 2510 atvejų – 109 daugiau nei prieš savaitę, 153 mirtys (144).

Slovėnija (2,07 mln. gyventojų) – 1473 atvejai – penkiais daugiau nei prieš savaitę, 108 mirtys (107).

Bulgarija (7 mln. gyventojų) – COVID-19 atvejų padaugėjo 86 iki 2513, mirčių – nuo 130 iki 140.

Rumunija (19,41 mln. gyventojų) – 19 257 atvejai – 1187 daugiau nei prieš savaitę, 1266 mirtys (1185).

Moldovoje per parą –153 nauji COVID-19 atvejai, keturios mirtys

19:33

Moldovoje per pastarąją parą patvirtinti 153 nauji naujojo koronaviruso sukeltos COVID-19 atvejai, keturios su šia liga siejamos mirtys, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Sekmadienį buvo atlikti 804 tyrimai, įskaitant 673 pirminius testus. 153 tyrimų rezultatai buvo teigiami. Užsikrėtusiųjų šalyje padaugėjo iki 8 251. Per pastarąją parą 126 žmonės buvo išrašyti iš ligoninių, išgijusiųjų padaugėjo iki 4 581“, – teigiama pranešime.

Jame pažymima, jog keturi žmonės dėl COVID-19 ligos per pastarąsias 24 valandas mirė, naujojo koronaviruso aukų skaičius padidėjo iki 295.

Ministerijos duomenimis, Padniestrėje užregistruoti 985 COVID-19 atvejai, 38 su šia liga siejamos mirtys.

Ispanijoje norima karantiną paskutinį kartą pratęsti dar dviem savaitėms

18:15

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas sekmadienį pranešė prašysiąs šalies parlamento pritarimo nepaprastosios padėties galiojimą šalyje pratęsti paskutinį kartą. Tokiu atveju karantinas šalyje galiotų iki birželio 21 d.

Šiuo metu karantinas galioja iki birželio 7 d. Socialistas premjeras per spaudos konferenciją sakė, kad reikia karantiną pratęsti dar kartą. Tačiau jis taip pat pasidžiaugė, kad viruso smarkiai paveikta tauta „artėja prie saugaus“ išėjimo iš karantino.

Šeštam nuo kovo mėnesio karantino pratęsimui trečiadienį turės pritarti 350 vietų parlamentas, kuriame P.Sanchezo vyriausybė turi mažumą. Tačiau pagal šeštadienį pasiektus susitarimus jis gali tikėtis, kad už Katalonijos nepriklausomybę pasisakančios partijos nariai per balsavimą susilaikys, o karantino pratęsimą palaikys baskų nacionalistai.

Gegužės vidury premjeras mėgino pratęsti nepaprastosios padėties galiojimą visam mėnesiui, tačiau buvo priverstas terminą sutrumpinti iki dviejų savaičių, kad užsitikrintų centro dešinės partijos „Ciudadanos“ palaikymą.

Nepaprastoji padėtis Ispanijoje buvo įvesta kovo 14 d. Ispanija yra viena labiausiai nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusių šalių, tačiau naujų užsikrėtimo virusu ir mirčių nuo jo atvejų šalyje mažėja, o karantinas yra laipsniškai švelninamas.

Planuojama, kad apribojimai bus visiškai panaikinti birželio pabaigoje arba liepos pradžioje, priklausomai nuo regiono.

Užsakomuoju skrydžiu į Kiniją atvykusiam vokiečių inžinieriui nustatytas koronavirusas

16:04

Vienam vokiečių inžinieriui, atvykusiam į Kiniją pirmuoju skrydžiu, kuriuo į šią šalį buvo atskraidinti čia dirbantys europiečiai, buvo nustatytas užsikrėtimas koronavirusu, sekmadienį pranešė vietos institucijos ir nurodė, jog vyras yra besimptomis viruso nešiotojas.

Vokietis atvyko oro bendrovės „Lufthansa“ orlaiviu, kuriuo iš Frankfurto į Tiandzino miestą šiaurės-rytų Kinijoje buvo atskraidinta apie 200 keleivių, daugiausia vokiečių darbininkų ir jų šeimų.

Tiandzino institucijos socialinėje žiniasklaidoje sekmadienį pranešė, jog 34 metų inžinieriaus testas dėl koronaviruso buvo teigiamas, nors jo kūno temperatūra buvo normali ir jis nurodė nejaučiantis jokių simptomų.

Vokietis buvo perkeltas į vietos ligoninę stebėjimui.

Visi lėktuvo keleiviai buvo patikrinti dėl koronaviruso ir turės izoliuotis dviem savaitėms.

Inžinierius buvo vienas iš trijų naujų besimptomių viruso nešiotojų, apie kuriuos buvo pranešta sekmadienį. Likę du yra vietos gyventojai.

Kinijoje nuo koronaviruso mirė 4 634 žmonės ir pastarosiomis savaitėmis šis skaičius nekito.

Kovo pabaigoje Kinija smarkiai apribojo priimamų tarptautinių skrydžių skaičių ir uždarė savo sienas daugumai užsieniečių. 

Vokietijos prekybos rūmų Kinijoje duomenimis, šioje šalyje veikia daugiau kaip 5 tūkst. vokiečių bendrovių.

Estijoje užregistruoti keturi nauji COVID-19 atvejai, mirė vienas žmogus

11:43

Estijoje per praėjusią parą užregistruoti keturi nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai, sekmadienio ryte pranešė Sveikatos apsaugos departamentas.

Be to, nuo koronaviruso mirė garbaus amžiaus moteris.

Per praėjusias 24 valandas šalyje atlikti 694 pirminiai testai COVID-19 nustatyti, keturių iš jų, arba 0,6 proc., rezultatai buvo teigiami.

Šalies ligoninėse tebėra gydomi 25 COVID-19 pacientai, tačiau nė vienam iš jų nereikia dirbtinės plaučių ventiliacijos. Iš gydymo įstaigų iki šiol išrašyti 344 žmonės, persirgę šia infekcija.

Pernu ligoninėje mirus koronavirusu užsikrėtusiai 83 metų amžiaus moteriai, COVID-19 aukų skaičius Estijoje išaugo iki 68.

Šalyje nuo COVID-19 iki šiol pasveiko 1 624 žmonės.

Iš viso šalyje atlikta daugiau kaip 83 tūkst. pirminių testų COVID-19 nustatyti, 1 869 iš jų, arba 2,2 proc., rezultatai buvo teigiami.

Rusijoje patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius viršijo 400 tūkst.

11:26

Rusijoje per pastarąją parą užregistruota 9,27 tūkst. naujų užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejų, o 138 žmonės mirė, rodo sekmadienį paskelbti šalies kovą su epidemija koordinuojančio operatyvinio štabo duomenys. 

„Per praėjusią parą 84 Rusijos regionuose patvirtinti 9 268 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejai. Be klinikinių simptomų užregistruoti 3 784 atvejai (40,8 proc.)“, – rašoma štabo išplatintame pranešime.

Taigi bendras užsikrėtusiųjų skaičius Rusijoje viršijo 400 tūkstančių.

Be to, jau savaitę šalyje per parą registruojamų naujų užsikrėtimo atvejų skaičius svyruoja nuo 8 iki 9 tūkstančių.

Pastarąją parą Rusijoje nuo COVID-19 mirė 138 žmonės. Ankstesnę parą koronavirusas pasiglemžė 181 gyvybę.

Iš viso šalyje iki šiol užregistruoti 405 843 užsikrėtimo COVID-19 atvejai, o 4 693 žmonės mirė. 

Iš ligoninių išrašyti 171 883 COVID-19 pacientai, 4 414 iš jų – per pastarąją parą.  

Pagal užsikrėtusiųjų skaičių Rusija šiuo metu užima trečią vietą pasaulyje, nusileisdama tik Jungtinėms Valstijoms ir Brazilijai.

Popiežius ragina po koronaviruso pandemijos nutraukti „skurdo pandemiją“

10:41

Po koronaviruso pandemijos „viskas bus kitaip“, šeštadienį pareiškė popiežius Pranciškus ir paragino kurti sąžiningesnę visuomenę bei imtis veiksmų „nutraukti skurdo pandemiją pasaulyje“.

Sekminių proga išplatintame vaizdo įraše ispaniškai kalbėjęs pontifikas pažymėjo, jog egzistuoja pareiga kurti naują realybę, ypač skurdžiausiems.

„Kai atsigausime po šios pandemijos, nebegalėsime ir toliau daryti to, ką ir kaip darėme. Ne, viskas bus kitaip, – sakė popiežius. – Po didžiųjų išbandymų, taip pat ir po šios pandemijos, žmonija tampa geresnė arba blogesnė. Nelieki toks pat. Todėl jūsų klausiu: kokie norite po jos būti. Geresni ar blogesni.“

Popiežiaus vadovavo pamaldoms Vatikano soduose už visus, kurie nukentėjo nuo pandemijos, visame pasaulyje nusinešusios beveik 37 tūkst. gyvybių ir nuniokojusios pasaulio ekonomiką.

Sekmadienį pontifikas taip pat kreipsis į tikinčiuosius per savo langą, atsiveriantį į Šv. Petro aikštę. Tai bus pirmasis jo kreipimasis nuo kovo mėnesio, nes mieste-valstybėje dar labiau švelninamas dėl koronaviruso įvestas karantinas.

Kelias pastarąsias savaites popiežiaus tradicinė malda pasauliui „Viešpaties angelas“ kiekvieną savaitgalį buvo tiesiogiai transliuojama internetu iš Apaštalų rūmų.

Žmonės privalo atverti savo protus ir širdis, kad išmoktų pagrindinę šios krizės pamoką, šeštadienį pareiškė Pranciškus.

„Mes esame viena žmonija, – sakė jis. – Mes tai žinome, mes tai žinojome, bet ši pandemija, kurią išgyvename, privertė mus tai patirti gerokai dramatiškesniu būdu. Visos kančios bus perniek, jeigu kartu nesukursime teisingesnės, lygesnės ir krikščioniškesnės visuomenės, ne tik žodžiais, bet iš tiesų.“

Latvijoje per parą patvirtintas vienas naujas užsikrėtimo COVID-19 atvejis

10:14

Latvijoje per praėjusią parą nustatytas vienas naujas užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejis, sekmadienį pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Per praėjusią parą atlikti 897 testai COVID-19 nustatyti, o bendras ištirtų ėminių skaičius pasiekė 109 071. 

Patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius išaugo iki 1 066.

Iki šiol 745 COVID-19 pacientai pasveiko, o 24 žmonės nuo šios ligos mirė.

Ligoninėse šiuo metu gydoma 18 pacientų, trijų iš jų būklė sunki. Iš viso iš gydymo įstaigų jau išrašyti 155 COVID-19 užsikrėtę žmonės.

Ukrainoje nustatyti 468 nauji COVID-19 atvejai, mirė 12 žmonių

09:57

Ukrainoje per praėjusią parą patvirtinti 468 nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai, 12 pacientų mirė, o 227 pasveiko, sekmadienio ryte pranešė Koronaviruso epidemijos plitimo stebėsenos sistema prie Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (SNBO).

Šeštadienį buvo pranešta apie 393 naujus COVID-19 atvejus, o penktadienį jų buvo 429.

Nuo protrūkio pradžios šalyje nustatyti iš viso 23 672 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 708 pacientai mirė.

Brazilija pralenkė Prancūziją pagal koronaviruso aukų skaičių

09:40

Brazilijoje nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 mirusių žmonių skaičius šeštadienį, oficialiais duomenimis, pasiekė 28 834 ir šalis, aplenkusi Prancūziją, užėmė ketvirtą vietą pasaulyje pagal koronaviruso aukų skaičių.

COVID-19 protrūkio Lotynų Amerikoje epicentre atsidūrusioje Brazilijoje per pastarąją parą buvo patvirtinti 33 274 užsikrėtimo atvejai – naujas paros rekordas, pranešė sveikatos apsaugos ministerija.

Bendras užsikrėtusiųjų skaičius padidėjo iki 498 444 ir pagal šį rodiklį Brazilija užima antrą vietą pasaulyje, nusileisdama tik Jungtinėms Valstijoms.

Pagal bendrus užsikrėtusiųjų ir mirusiųjų skaičius Brazilijoje tebepirmauja San Paulo ir Rio de Žaneiro valstijos, tačiau rodikliai vienam gyventojui yra didesni skurdžiuose šalies šiaurės ir šiaurės-rytų regionuose, kur sveikatos priežiūros įstaigos jau artėja prie pajėgumų ribos.

Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, jog „nėra jokių būdų numatyti“, kada protrūkis šalyje pasieks piką. Ekspertai sako, jog užsikrėtusiųjų skaičius gali būti net 15 kartų didesnis už patvirtintų atvejų skaičių, nes testavimo mastas yra ribotas.

Pandemijos plitimą Brazilijoje lydi konfrontacija: gubernatoriai ir merai įveda įvairius apribojimus, tačiau prezidentas Jairas Bolsonaro, kuris tikėjosi, jog auganti ekonomika padės jam vėl laimėti rinkimus, juos peikia už „visiško karantino tironiją“.

JAV patvirtinta 960 naujų mirties nuo COVID-19 atvejų

09:04

Jungtinėse Valstijose per pastarąją parą mirė dar 960 naujuoju koronavirusu užsikrėtusių žmonių, o bendras epidemijos aukų skaičius šalyje išaugo iki 103 758, pranešė Baltimorėje įsikūręs Johnso Hopkinso universitetas.

Iki 20 val. 30 min. vietos (sekmadienio 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku šalyje buvo oficialiai nustatyti 1 769 776 koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai. Pagal šį rodiklį Jungtinės Valstijos toli lenkia visas kitas koronaviruso pandemijos paveiktas valstybes.

Tuo tarpu JAV prezidentas Donaldas Trumpas susidūrė su visuotine kritika dėl sprendimo nutraukti ryšius su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

JAV valstybės vadovas šią Jungtinių Tautų agentūrą kaltina dėjus nepakankamai pastangų suvaldyti koronaviruso plitimą protrūkio pradžioje. Jis taip pat aiškina, kad PSO buvo pernelyg atlaidi Kinijai, iš kurios šis užkratas, pirmąsyk aptiktas pernai gruodį, išplito po visą pasaulį.

JAV finansavimą Pasaulio sveikatos organizacijai D.Trumpas įšaldė jau praeitą mėnesį. 

Iki tol Jungtinės Valstijos buvo didžiausios PSO finansuotojos. Vien pernai šalis agentūrai skyrė 400 mln. dolerių (360 mln. eurų).

Europos Sąjunga (ES) paragino Vašingtoną persvarstyti sprendimą nutraukti finansavimą tuo metu, kai siaučia pandemija, pasaulyje pasiglemžusi daugiau kaip 366 tūkst. gyvybių ir sudavusi didžiulį smūgį pasaulio ekonomikai.

Užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius pasaulyje viršijo 6 mln.

08:26

Pasaulyje oficialiai užregistruota jau daugiau kaip 6 mln. užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų ir du trečdaliai užsikrėtimų patvirtinti Europoje bei Jungtinėse Valstijose, rodo naujienų agentūros AFP šeštadienio vakare paskelbti apibendrinti oficialių šaltinių duomenys.

Iki šeštadienio 23 val. 15 min. Lietuvos laiku gauti duomenys rodo, jog nuo protrūkio pradžios pernai gruodį pasaulyje patvirtinti mažiausiai 6 000 867 koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, o mirė 366 848 užsikrėtę žmonės.

Nuo pandemijos iki šiol labiausiai nukentėjo Europa – čia užregistruota 2 135 170 užsikrėtimo atvejų, o mirė 177 595 žmonės.

Šalių lygiu pasaulyje pirmauja Jungtinės Valstijos, kur nustatyta 1 760 740 atvejų ir 103 472 pacientų mirtys. 

Tačiau virusas dabar sparčiausiai plinta Lotynų Amerikoje – čia per pastarąsias 24 valandas buvo patvirtinta daugiau kaip 45 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir jų bendras skaičius padidėjo iki 944 695-ių, o mirė 49 230 užsikrėtusių žmonių.

Ši statistika greičiausiai atspindi tik dalį visų užsikrėtimo atvejų, nes daugelyje šalių testai atliekami tik asmenims, kuriems pasireiškia sunkūs simptomai.

Paskutinis atnaujinimas 2020-05-31 08:26

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius