Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronavirusas – priešas, kurio D.Trumpas negali įveikti patyčiomis „Twitter“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas jaučiasi kaip žuvis vandenyje, kai taikinys, kurį jis gali pulti savo pamėgtame tinkle „Twitter“, yra žmogus. Su koronaviruso protrūkiu, gresiančiu jau ir Amerikai, – sunkiau, rašo „The New York Times“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gindamasis nuo kritikos dėl jo administracijos reagavimo į naujojo koronaviruso protrūkį, D.Trumpas pareiškė, kad kažin ar galėjo apskritai būti pasiruošęs tokiai nelauktai krizei, kuri JAV jau nusinešė 22 žmonių gyvybes.

Dar prieš dvi savaites Amerikos prezidentas ramino šalį, esą administracija puikiai pasiruošusi galimam protrūkiui. Tiesą sakant, D.Trumpas apskritai tvirtino, kad nieko baisaus čia nevyksta, kad situacija netrukus normalizuosis.

Praėjo daugiau nei tuzinas dienų, ir daugybė ekspertų jau įspėja, kad koronavirusas po JAV gali pradėti plisti taip, kaip dabar Italijoje – už Atlanto infekcija tiesiog atkeliavo vėliau. Valstijos viena po kitos skelbia nepaprastąją padėtį – tokių sekmadienio vakarą buvo jau aštuonios.

Tad turbūt nenuostabu, kad dabar D.Trumpas jau teisinasi, nors, aišku, tviteryje stengiasi pliekti esą melus skleidžiančią žiniasklaidą.

Per viešnagę JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) būstinėje prezidentas paklausė: „Kas galėjo pagalvoti? Kas galėjo pagalvoti, kad mes apskritai apie tai kalbėsime?“

Iš tikro pagalvoti galėjo daug kas – ir pagalvojo. Pareigūnai paties D.Trumpo administracijoje buvo atsakingi už šalies paruošimą tokiai krizinei situacijai, bet jų biuras – Pasaulinio sveikatos saugumo ir biogynybos direktoratas – per reorganizacijos vajų 2018 metais buvo uždarytas.

„Pandeminio viruso grėsmė yra pats svarbiausias prioritetas sveikatos saugumo kontekste, – tada „The New York Times“ teigė vienas pareigūnų. – Ar mes pasiruošę reaguoti? Bijau, kad atsakymas neigiamas.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas

Gubernatorių išvadino gyvate

Šio dienraščio apžvalgininkas Peteris Bakeris atkreipia dėmesį, kad D.Trumpui, kuris pratęs gyventi šia diena ir pernelyg neplanuoti, koronaviruso protrūkis tampa išties rimtu iššūkiu.

Amerikiečius, kaip ir likusio pasaulio gyventojus, gąsdinanti infekcija nereaguoja į mėgstamiausius JAV prezidento galios demonstravimo įrankius. Protrūkio negali sustabdyti piktos žinutės „Twitter“, jo nenumuš bepilotės skraidyklės, jo neizoliuos respublikonų vienybė ar D.Trumpo gerbėjų skanduotės.

Politine prasme D.Trumpas turbūt stipriausias, kai gali pulti kitą žmogų. Jam kur kas sunkiau rasti būdą, kaip kovoti su nematomu žudiku – naujuoju koronavirusu.

D.Trumpas jau yra spėjęs pareikšti, kad virusas „stebuklingai“ išnyks atšilus orams.

Lyderis turi raminti, bet JAV prezidentui tai nelengva – jis balansuoja tarp visuomenės raminimo ir perdėm optimistiško atsainumo.

Tarkime, D.Trumpas jau yra spėjęs pareikšti, kad virusas „stebuklingai“ išnyks atšilus orams, paskelbti, kad netrukus bus sukurta vakcina (iš tiesų laiko dar prireiks) ir patikinti, jog bus patikrinta visų, kurie to norės, sveikata. Visi šie teiginiai nėra tikslūs.

Tuo pačiu metu D.Trumpas ir rodo, kad išties nieko nesupranta apie modernią kovą su virusais bei epidemijomis, ir skelbiasi esantis kone žiniuonis.

Ši krizė JAV prezidentui yra politinė kova. Po CDC būstinę jis vaikštinėjo pasidabinęs raudona kepurėle su užrašu „Keep America Great Again“, o Vašingtono valstijos, kurioje koronavirusas pražudė daugiausia žmonių Amerikoje, gubernatorių Jay Inslee išvadino „gyvate“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jay Inslee
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jay Inslee

D.Trumpas net pripažino norėjęs, kad keleiviai liktų įstrigę kruiziniame laive, mat statistika „atrodytų blogai“, jei infekcija daliai žmonių būtų diagnozuota JAV teritorijoje.

Savaitgalį leido golfo kurorte Floridoje

„Jei tikrai norime kalbėti, kas potencialiai sukurs paniką šioje šalyje, tai bus ši administracija, kuri su Amerikos žmonėmis nekalba atvirai apie epidemijos mastą ir realias jos pasekmes“, – sekmadienio vakarą CBS laidoje „Face the Nation“ piktinosi Konektikuto valstijai atstovaujantis demokratas senatorius Christopheris Murphy.

Garsus kardiologas Jonathanas Reineris, slaugęs buvusį JAV viceprezidentą Dicką Cheney, pridūrė esantis tikras, kad D.Trumpo administracija neskubėjo inicijuoti patikrinimų dėl koronaviruso kilus protrūkiui Kinijoje, nes nenorėjo pripažinti grėsmės dydžio.

„Kai ši istorija bus galiausiai užrašyta, mes suprasime, kad prezidento politinis sprendimas sukėlė grėsmę dešimčių tūkstančių žmonių gyvybėms“, – pareiškė J.Reineris.

„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

D.Trumpas, kaip jau minėta, kritiką atmeta. Savaitgalį savo kurorte „Mar-a-Lago“ Floridoje praleidęs prezidentas pabrėžė, kad jis labai anksti apribojo keliones į Kiniją ir iš jos, o vėliau pridėjo suvaržymų, susijusių su Iranu, Pietų Korėja ir Italija.

Žinutėje „Twitter“ prezidentas rašė apie esą puikiai koordinuojamą veiksmų planą ir pareiškė, esą „melagingas žinias skelbianti žiniasklaida daro viską, kad blogai atrodytume“.

Pirmadienį, vos atsikėlęs, D.Trumpas vėl pažėrė seriją trumpų žinučių, kuriomis puolė žiniasklaidą, demokratus ir buvusią Baracko Obamos administraciją.

Žinoma, tikrai nėra taip, kad D.Trumpo administracija nieko nedarytų. Įkurta speciali darbo grupė, kuriai vadovauja JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as. Pastarasis kuo dažniau rodosi viešumoje – taip signalizuojama, kad grėsmė nėra nuvertinama.

Vis dėlto D.Trumpui, regis, nesvarbios vis dažniau pasigirstančios rekomendacijos atšaukti masinius renginius – jis tęsia savo perrinkimo kampaniją, o paklaustas, ar baiminasi viruso artėjimo prie Baltųjų rūmų, nukirto: „Ne, aš visiškai nesijaudinu.“

O tada nuvyko iškilmingai atšvęsti buvusios „Fox New“ žinių vedėjos Kimberly Guilfoyle, kur susitikinėja su D.Trumpo sūnumi Donaldu, gimtadienio. Vakarėlyje kuo ramiausiai sukinėjosi tokie prezidento sąjungininkai kaip M.Pence'as, Lindsey Grahamas, Rudy Giuliani ir Tuckeris Carlsonas.

Netiki net tais atvejais, kai D.Trumpas teisus

Pats D.Trumpas neseniai pareiškė, kad daug ko apie virusus ir koronavirusus nežinojo. Jis pripažino nė nenutuokęs, kad gripas gali būti mirtinas ir kasmet vien JAV pražudo dešimtis tūkstančių žmonių – 1918-ųjų ispaniškojo gripo epidemija pražudė jo senelį.

Tačiau D.Trumpas tuo pat metu pasigyrė, kad mokslą supranta labai gerai ir instinktyviai.

„Man patinka šitie dalykai. Tikrai juos suprantu. Žmonės nustebę, kad aš tai suprantu. Visi tiek daktarai manęs klausė, kaip aš tiek daug apie tai žinau. Galbūt mano sugebėjimai natūralus“, – užsivedęs aiškino JAV prezidentas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Bet dėl jo pareiškimų pasimetę net pačios administracijos pareigūnai, nesiryžtantys kalbėti taip užtikrintai.

Pavyzdžiui, CNN paklaustas apie Baltųjų rūmų darbuotojo žodžius, esą „koronavirusas jau suvaldytas“, JAV vyriausiasis gydytojas chirurgas Jerome'as Adamsas muistėsi: „Na, virusas yra naujas. Situacija yra nauja. Apie ją kalbėti, jei atvirai, yra sunku.“

D.Trumpas iš tikrųjų bando perteikti tai, ką jam pasakė būtent ekspertai – kad infekcijų gali būti kur kas daugiau nei yra nustatoma, o tai reiškia, kad mirtingumo rodikliai greičiausiai smarkiai žemesni.

O JAV nacionalinio alergijų ir infekcinių ligų instituto direktorius Anthony Fauci iš esmės paneigė D.Trumpo teiginį, esą „visi, kurie nori patikrinimo, bus patikrinti“. A.Fauci pabrėžė, kad iš tikrųjų viskas priklausys nuo gydytojo verdikto.

D.Trumpas dabar, tiesą sakant, taip skaldo visuomenę, kad daug kas juo netiki net tokiais atvejais, kai jis nebūtinai klysta.

Praėjusią savaitę prezidentas pavadino Pasaulio sveikatos organizacijos vertinimą, esą naujojo koronaviruso mirtingumo lygis siekia 3,4 proc., „klaidingu“. D.Trumpas pridūrė, kad „nujaučia“, jog rodiklis žemesnis nei 1 proc.

Tai, žinoma, nuskambėjo lyg absoliutus nepasitikėjimas mokslininkais, bet D.Trumpas iš tikrųjų bandė perteikti tai, ką jam pasakė būtent ekspertai – kad infekcijų gali būti kur kas daugiau nei yra nustatoma, o tai reiškia, kad mirtingumo rodikliai greičiausiai smarkiai žemesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius