TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Labas“ koronaviruso protrūkio metu: nespausk rankos ir nesibučiuok

Rekomendacijos ir tiesiog sveikas protas lemia, kad žmonės visame pasaulyje koronaviruso protrūkio metu yra priversti keisti sveikinimosi įpročius. Nespaudžiamos rankos, nesibučiuojama nei į lūpas, nei į skruostus, o svarbiausia – vengiama apsikabinimų, rašo „The Guardian“.
Bučinys Milane
Bučinys Milane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kadangi naujasis koronavirusas daugiausia plinta per rankas, siekiama riboti tiesioginius fizinius žmonių kontaktus. Kaip elgiamasi skirtingose šalyse, kurios visos, žinoma, jau ir taip ragina piliečius kaip įmanoma dažniau plauti rankas ir jas dezinfekuoti?

Kinija. Kinijos, šalies, kurioje prasidėjo protrūkis, sostinėje Pekine mirga raudoni plakatai, kuriuose žmonių prašoma sveikinantis ne spausti rankas, o sunerti savo pačių rankas – toks šiuo metu sveikinimosi ženklas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kinijoje siaučiantis koronavirusas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kinijoje siaučiantis koronavirusas

Nors kinai ir taip pratę rodyti pagarbą ar sveikintis be intymesnio kontakto, dabar žmonės per garsiakalbius raginami naudoti tradicinį gong shou gestą – kumštį priliečiant prie kitos rankos delno.

Vietnamas. Šioje šalyje sukurta dainelė ir vaizdo klipas apie tinkamą rankų plovimą taip išpopuliarėjo visame pasaulyje, kad ja pasidalino ir garsus komikas Johnas Oliveris.

Prancūzija. Šalies dienraščiuose apstu patarimų, kuo pakeisti sveikinimąsi spaudžiant rankas, įprastą darbovietėse, ir bučiavimąsi į skruostus – taip prancūzai pasitinka net tuos, su kuriais ką tik susipažino.

Gyvenimo būdo ekspertas Philippe'as Lichtfusas tikina, kad rankos paspaudimai žmonijos istoriją papuošė palyginti neseniai – Viduramžiais. Jo teigimu, sveikinantis gali užtekti paprasčiausio žvilgsnio kitam į akis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūziškas bučinys į skruostą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūziškas bučinys į skruostą

Australija. Naujojo Pietų Velso valstijos sveikatos apsaugos ministras Bradas Hazzardas irgi patarė žmonėms nespausti vieni kitiems rankų – esą geriau patapšnoti per nugarą.

„Nesakysiu nesibučiuoti. Tačiau turėtumėte būti atsargūs ir apsvarstyti, su kuo renkatės bučiuotis“, – pareiškė B.Hazzardas.

Brazilija. Brazilijos sveikatos apsaugos ministerija yra paskelbusi rekomendacijas nesidalinti metaliniais šiaudeliais, per kuriuos čia geriamas tradicinis gėrimas chimarrão. Aišku, primygtinai raginama nesibučiuoti.

Vokietija. Pasaulį pirmadienį apskriejo vaizdai, kaip šalies vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis atsisakė paspausti ranką kanclerei Angelai Merkel. Abu jie į situaciją pažvelgė juokais – apie jokią įtampą kalbėti negalima.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./H.Seehoferis nepadavė rankos A.Merkel
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./H.Seehoferis nepadavė rankos A.Merkel

Tiesa, šiaip Vokietija skiriasi nuo, pavyzdžiui, Italijos, nes griežtų karantino priemonių nesiėmė ir nedraudžia masinių renginių.

Ispanija. Koronaviruso proveržis gali smūgiuoti vienai labiausiai ispanų branginamų tradicinių – Mergelės Marijos skulptūrų bučiavimui prieš Velykas. Skelbiama, kad ritualas gali būti uždraustas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tradicinė Velykų procesija Ispanijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tradicinė Velykų procesija Ispanijoje

Rumunija. Čia gali nukentėti tradicinis „Martisor“ festivalis, žymintis pavasario pradžią. Jo metu dažniausiai vyrai dalina moterims gėles.

Tačiau vyriausybė jau paragino žmones vengti dovanojant gėles bučiuotis. Vienas Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų Nelu Tataru pareiškė: „Dovanokite tik gėles, bučinių nereikia.“

Lenkija. Itin katalikiškoje valstybėje tikintiesiems leidžiama „dvasinė komunija“ – paplotėlių leidžiama nevalgyti. Rekomenduojama juos tiesiog paimti į rankas, o šias, žinoma, po to kruopščiai nusiplauti.

„Scanpix“ nuotr./Ostija
„Scanpix“ nuotr./Ostija

Tikinčiųjų taip pat prašoma nekišti rankų į šventintą vandenį – esą užtenka persižegnoti.

Iranas. Šalyje, kur koronavirusas jau pražudė daugiau nei 60 žmonių, plinta vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip trys susitinkantys draugai laiko rankas kišenėse ir sveikinasi susimušdami kojomis.

Panašus įrašas populiarėja ir Libane, kur kojomis švelniai prisiliečia dainininkas Raghebas Alama ir komikas Michelis Abou Sleimanas.

Jungtiniai Arabų Emyratai. JAE, kaip ir Kataras, pataria savo piliečiams kol kas pamiršti tradicinį pasisveikinimą „nosis į nosį“. JAE taip pat paragino žmones nespausti rankų ir nesibučiuoti – gana pamojuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius