-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kremliaus karantinas karo metu: kaip Rusijoje saugoma Vladimiro Putino sveikata

Nei įsiveržimas į Ukrainą, nei keturi skiepai nuo koronaviruso, nei pandemijos sušvelnėjimas nepanaikino karantino asmenims, bendraujantiems su Vladimiru Putinu. Pilotai ir medikai nuolat sėdi izoliuoti. Šimtams žmonių keturis kartus atliekami PGR testai ir du kartus tikrinami antikūnai dėl koronaviruso, kad jie patektų į „švarią zoną“. Taip pat atliekami papildomi tyrimai dėl gripo, stafilokokų ir kirmėlių. BBC savo tyrime pasakoja, kaip saugoma Rusijos prezidento sveikata, kaip veikia karantino testavimo sistema ir kiek milijardų rublių ji kainuoja Rusijos biudžetui.
Vladimiras Putinas lankosi ligoninėje Maskvoje, kur gydomi koronavirusu užsikrėtę pacientai
Vladimiras Putinas lankosi ligoninėje Maskvoje, kur gydomi koronavirusu užsikrėtę pacientai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kai atėjo mano eilė, su juo [Putinu] pasisveikinome. Perdaviau jam veteranų ir mūsų respublikos vadovybės linkėjimus. Jis nusišypsojo ir paspaudė man ranką. Prezidentas paliko neišdildomą įspūdį“, – taip susitikimą su Vladimiru Putinu apibūdina atsargos generolas Achatas Julaševas iš Kazanės.

2022 m. gegužės 9 d., pačiame Rusijos karo su Ukraina įkarštyje, per paradą Raudonojoje aikštėje A.Julaševas paspaudė ranką Rusijos prezidentui. Dėl šio trumpo susitikimo 94 metų vyras dvi savaites praleido karantine.

Generolas, ne Didžiojo Tėvynės karo, o Afganistano karo veteranas, į Maskvą atvyko balandžio 23 d. Jis buvo sutiktas „su visa pagarba ir apgyvendintas prabangiame Maskvos viešbutyje“, – sakė jis vietos žiniasklaidai, neslėpdamas, kad buvo „visiškai aprūpintas karantine“.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas per gegužės 9-osios paradą Maskvoje
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas per gegužės 9-osios paradą Maskvoje

BBC nepavyko susisiekti su A.Julaševu.

Generolas A.Julaševas buvo vienas iš maždaug 400 žmonių, kurie nuo balandžio 24 iki gegužės 9 d. Maskvoje buvo laikomi karantine, kad galėtų paspausti ranką V.Putinui arba tiesiog prie jo prisiartinti.

Matyt, jie gyveno gana gerai: karantino laiką leido dviejuose sostinės centre esančiuose viešbučiuose – penkių žvaigždučių „Zolotoje kolco“ ir keturių žvaigždučių „President Hotel“.

Prieš metus BBC jau rašė apie precedento neturintį karantiną visiems, kurie tarnavo V.Putinui arba artimai su juo bendravo. Nuo to laiko Rusijos prezidentas gavo net keturias koronaviruso vakcinos dozes ir pradėjo karą su Ukraina, tačiau nei skiepai, nei nepaprastoji padėtis iš esmės nepakeitė situacijos: jis pradėjo dažniau važinėti iš vienos rezidencijos į kitą, o visi jo palydovai ir visi su juo bendraujantys asmenys ir toliau sėdi karantine, tačiau dabar jau skirtingose Rusijos dalyse.

Remiantis viešais duomenimis, Kremliaus struktūros tam išleido apie 1,5 mlrd. rublių, dar mažiausiai 1,7 mlrd. rublių skirta subsidijoms.

„Tokios priemonės yra beprecedentės, tačiau iš jų neįmanoma spręsti, ar prezidentas turi sveikatos problemų; labiau tikėtina, kad tai perdėtas apsidraudimas arba „žvaigždžių liga“, – BBC sakė Izraelio anesteziologas Michaelas Fremdermanas, iki 2014 m. dirbęs Rusijoje.

JAV „Tufts Medical Center“ klinikos Anesteziologijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vadovas Konstantinas Balonovas, asmeniškai gydęs sunkiomis koronaviruso sukeltomis ligomis sergančius pacientus, prijungtus prie dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų, mano, kad tokios karantino priemonės yra tokios pat neracionalios, kaip ir patologinė neapykanta „nepaklusniems“ žmonėms, pavyzdžiui, Ukrainai, opozicionieriui Aleksejui Navalnui ar televizijos kanalui „Dožd“ (Rusijoje įtrauktam į „užsienio agentų“ sąrašą).

Jis mano, kad Kremliaus medikai paprasčiausiai bijo galimų represijų ir dėl to perdėtai bando apsisaugoti: „Sėdėti karantine ir atlikti daugybę tyrimų medicininiu požiūriu yra paranoja arba tikra baimė. „Gydytojų byla“ gali labai greitai tapti nauja realybe“.

BBC Rusijos tarnyba išsiaiškino, kaip saugoma prezidento sveikata vykstant karui ir siaučiant pandemijai, ir kaip tai buvo daroma iki plačiai paplitusio koronaviruso – pastaraisiais metais nė viename svarbiame forume V.Putinas nedalyvavo be gydytojų personalo.

Karantinas dėl rankos paspaudimo prezidentui

Nikolajus Kozlovas, 99 metų pulkininkas iš Koroliovo prie Maskvos, 1945 m. užėmė Berlyną ir pasirašė ant Reichstago sienų. Jis kasmet kviečiamas į paradą.

„Su džiaugsmu sužinojau, kad šiomis dienomis jam taikomas specialus dviejų savaičių karantinas sanatorijoje – jis izoliuotas nuo bet kokių kontaktų, kad niekas netrukdytų gerai jaustis tiems, kurie bus šalia jo ant pakylos Raudonojoje aikštėje“, – balandį rašė Maskvos srities Dūmos deputatas Sergejus Kerseljanas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas per gegužės 9-osios paradą Maskvoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas per gegužės 9-osios paradą Maskvoje

Šalia N.Kozlovo pirmoje eilėje ant centrinės tribūnos sėdėjo prezidentas ir gynybos ministras. „Per vieną žmogų sėdėjo Šoigu, o per du, berods, Putinas, – prisiminė veteranas pokalbyje su BBC. – Mes su juo (Putinu) trumpai apsikeitėme sveikinimais, pasiteiravome apie sveikatą.“ Jie taip pat paspaudė vienas kitam ranką: „Pasveikino, praėjo, palinkėjo visiems [sveikatos]“.

Karantine jis nemato nieko neįprasto: taip buvo ir pernai, ir prieš birželio 22 d. susitikimą su V.Putinu.

Netoli Maskvos esančioje karinėje sanatorijoje, pasak jo, šiemet buvo tik penki Didžiojo Tėvynės karo veteranai, kiekvienas su palydovu. „Dvi savaites jie ilsėjosi, vaikščiojo po mišką, valgė įprastą maistą. Iš ten iškart vykome į paradą“, – prisiminė jis. N.Kozlovas buvo karantine kartu su dukra, tačiau ji nebuvo ant pakylos kartu su tėvu.

Iš viso į Raudonojoje aikštėje esančią tribūną buvo pakviesta 590 Antrojo pasaulinio karo veteranų. Juos pasitiko ir lydėjo konkurso būdu atrinkti savanoriai. Ne visi buvo karantine – gegužės 7 ar 8 d. į Maskvą dažniausiai atvykdavo veteranai ir savanoriai iš regionų.

Kitokia situacija buvo tokiems veteranams kaip A.Julaševas ir N.Kozlovas: jie gavo bilietą į centrinę tribūną, kur vietas paskirstė prezidento administracija kartu su veteranų organizacijomis ir Gynybos ministerija. Pirmoje eilėje sėdintys asmenys paspaudė V.Putinui ranką.

Kiek žmonių buvo Kremliaus karantine prieš paradą, valdžios institucijos nesakė.

Gegužės 9 d. V. Putinas ne tik paspaudė ranką centrinės tribūnos svečiams, bet ir turėjo kitų artimų kontaktų. Jis padėjo gėlių prie Nežinomo kareivio paminklo ir žygiavo kampanijos „Nemirtingasis pulkas“ kolonoje.

Po parado N.Kozlovas ir kiti karantine buvę veteranai kartu su V.Putinu padėjo vainikus. Vėliau jie nuvyko į priėmimą Didžiuosiuose Kremliaus rūmuose. Ten V.Putinas sėdėjo šiek tiek atokiau, „šiek tiek salės gale“. Ir viskas buvo „greitai ir trumpai“: „Jis pasisveikino, pasveikino, pakėlė taurę už visus. Išgėrėme, tada jis išėjo ir pokylis tęsėsi“, – BBC pasakojo N.Kozlovas.

Kartu su juo prie 25-o stalo sėdėjo Maskvos srities gubernatorius Andrejus Vorobjovas. Šis pareigūnas ir kiti aukščiausi pareigūnai, sprendžiant iš jų ankstesnės darbotvarkės, nebuvo karantine. Galbūt todėl prezidentas laikėsi atokiai.

Ankstesniais metais V.Putinas po parado Kremliuje asmeniškai viešai pasveikindavo veteranus ir pakeldavo tostą. Prasidėjus pandemijai ši tradicija nutrūko; balandžio pabaigoje Kremliaus spaudos tarnyba agentūrai „RIA Novosti“ pranešė, kad priėmimas nebus rengiamas.

Vyriausybės viešųjų pirkimų svetainėje skelbiama, kad priėmimas V.Putino vardu gegužės 9 d. vis dėlto buvo suplanuotas. Gegužės 5 d. Prezidento reikalų valdyba užsakė 500 kvietimų blankų, 450 knygelių su koncerto meniu ir programa bei 70 lentelių ant stalų. Pagal prezidento „sanitarinės ir epidemiologinės gerovės“ užtikrinimo standartus, prieš šį renginį, skirtą artimam bendravimui su svečiais, taip pat turėjo būti taikomas karantinas.

Iš karantino į „švarią zoną“

V.Putiną supantys žmonės ne tik sėdi karantine, bet ir atlieka įvairius tyrimus. Šiuos laboratorinius tyrimus „sanitariniais ir epidemiologiniais“ tikslais taip pat perka Prezidento administracija.

Kai kuriose sutartyse nurodoma sudėtinga leidimo procedūra „prieš pradedant darbą „švarioje zonoje“. Taisyklės parengtos 2021 m.

Kad apskritai patektumėte į karantiną, prieš dvi dienas turite atlikti kraujo tyrimą dėl antikūnų prieš koronavirusą. Karantino metu per 12 dienų turėsite atlikti keturis PGR tyrimus, o dvyliktą dieną – dar vieną kraujo antikūnų tyrimą.

Jei asmeniui nebūtų nustatyta IGM antikūnų, kurie rodytų, kad jis serga, po 14 dienų izoliacijos jis būtų įleistas į „švariąją zoną“, t. y. prezidentą.

Vėliau į sutartį buvo įtraukta sąlyga, kad Prezidento administracijos reikalavimu gali būti paimta karantine esančių asmenų biologinė medžiaga gali būti paimta ir kitiems tyrimams atlikti. Tai įvyko po to, kai V.Putinas buvo paskiepytas.

Nuo pandemijos pradžios Prezidento administracija ir jos struktūros užsakė Kremliaus poliklinikoms Maskvoje ištirti darbuotojus ir kitus asmenis, taip pat ir pagal „karantino“ sutartis, už maždaug 200 mln. rublių.

Prezidento administracijos prašymu nuo 2021 m. buvo ištirta apie 1 500 žmonių – kai kuriems buvo paimti tepinėliai ne tik dėl koronaviruso, bet ir dėl viršutinių kvėpavimo takų infekcijos, gripo ir auksinio stafilokoko, taip pat paimtas kraujas biomarkeriams nustatyti. Taip pat buvo imta išmatų, bet ne dėl koronaviruso, o dėl helmintų kiaušinėlių.

Apie tai, kad prezidentui artimi pareigūnai turėjo atlikti išmatų testus, 2022 m. vasarį, remdamasis anoniminiais šaltiniais, pranešė telegram kanalas „Baza“, kuris teigė, kad pareigūnai turėjo atlikti šiuos testus „kelis kartus per savaitę“.

Tuo pat metu, pavyzdžiui, Kremliaus maitinimo kombinato darbuotojams, kurie nemaitina prezidento ir dirba ne Kremliuje, o prezidento administracijos pastatuose Sojoje aikštėje Maskvoje, Valstybės Dūmoje, Federacijos Taryboje, Vyriausybės rūmuose ir Aukščiausiajame Teisme, užteko tik tepinėlių PGR testui atlikti.

Daugiausia pinigų tyrimams išleido išleido Prezidento administracijos skraidymo padalinys „Rossija“, kurio įgulos skraido su V.Putinu, – 125 mln. rublių. Nuo 2021 m. birželio mėn. pilotai ir stiuardesės pradėjo atlikti ne tik PGR, bet ir visų rūšių COVID-19 tyrimus. Kiekvieną mėnesį jiems buvo atliekama iki 2 000 skubių PGR tyrimų ir iki 600 antikūnų tyrimų. Taip pat pusšimtis kraujo tyrimų, kuriais nustatomi biomarkeriai, ir 100-200 išmatų tyrimų koronavirusui nustatyti.

Ta pati schema veikia ir dabar. Vien 2022 m. gegužę skraidymo būrys sumokėjo už 1376 tepinėlius ir 98 išmatų mėginius koronavirusui nustatyti, taip pat 447 kraujo tyrimus antikūnams nustatyti ir 32 kraujo tyrimus biomarkeriams nustatyti. Be to, jie ir toliau masiškai sėdi karantine sanatorijose netoli Maskvos ir kitur.

„Tiriant išmatas dėl koronaviruso nėra medicininio aspekto. Tai bandymas dubliuoti įprastinį testą, kad būtų apsidrausta, nes bet koks tepinėlis gali būti neinformatyvus“, – BBC sakė Rusijos infekcinių ligų gydytojas, gydęs kovidu sirgusius pacientus raudonojoje zonoje. Jis prašė neskelbti jo pavardės, nes nėra įgaliotas komentuoti šios temos. Jis nežino nė vieno koronaviruso perdavimo per išmatas atvejo, tai teigia ir kiti ekspertai.

Tyrimai dėl kitų infekcijų ir drastiškas kontaktų mažinimas, pasak to paties BBC pašnekovo, kartais taikomi sunkiems pacientams, pavyzdžiui, prieš onkohematologinę operaciją, siekiant atmesti bet kokį šalutinį poveikį. Tačiau tokios priemonės yra ribotos trukmės, jos netrunka metų metus ir paprastai asmuo negyvena steriliomis sąlygomis. „Ne visi pareigūnų veiksmai yra pagrįsti moksliniu požiūriu, daugelis nori įtikti savo vadovams, parodyti, kad viską apgalvojo“, – sako gydytojas.

Telegram kanalas „Baza“ rašė, kad daugelis Kremliaus darbuotojų beveik visus metus turi praleisti karantine, o kai kurie prezidento administracijos ir Federalinės apsaugos tarnybos darbuotojai 2021 m. „sėdėjo“ vienviečiuose kambariuose daugiau nei 150 dienų – dėl to darbuotojai pradėjo turėti problemų su savo šeimomis.

Karantino sutartys su tokiais asmenimis paprastai yra įslaptintos. Tačiau viešųjų pirkimų vaizdas yra panašus į pilotų viešųjų pirkimų vaizdą.

Jų karantinavimas dešimtyje Kremliaus sanatorijų prie prezidento rezidencijų Maskvos srityje, Sočyje ir Valdajuje nuo pandemijos pradžios 2020 m. jau kainavo daugiau kaip 1,2 mlrd. rublių, o bendra sutarčių suma artėja prie 2 mlrd. rublių. Kai kurios iš šių sanatorijų visiškai paverstos karantino įstaigomis ir uždarytos poilsiautojams.

Tačiau 2020 m. jos iš Prezidento administracijos gavo subsidijų pagal kovos su kainų mažinimu priemones, kurių bendra suma siekė apie 1,7 mlrd. rublių. 2021 m. valdžios institucijos įslaptino naujų subsidijų registrą.

Užbėgti V.Putinui už akių

2021 m. kovą V.Putinas pirmą kartą pasiskiepijo nuo koronaviruso, pranešė jo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. Daugelis abejojo prezidento skiepijimo faktu: jis nebuvo parodytas per televiziją ir net nebuvo įvardyta vakcina, kuri buvo suleista Rusijos valstybės vadovui. Tik vėliau paaiškėjo, kad tai buvo „Sputnik“.

Skiepai karantino nesustabdė: prieš kiekvieną susitikimą karantine sėdėjo darbuotojai, kurie, matyt, rengė susitikimus ir artimai bendravo su V.Putinu, taip pat medikai,

Sprendžiant iš valstybinių pirkimų, po skiepų V.Putinas pradėjo aktyviai keliauti po šalį – į šventes, forumus ir iš rezidencijos į rezidenciją, kur priimdavo kitų valstybių vadovus.

Tačiau skiepai karantino nesustabdė: prieš kiekvieną susitikimą karantine sėdėjo darbuotojai, kurie, matyt, rengė susitikimus ir artimai bendravo su V.Putinu, taip pat medikai, išsiaiškino BBC žurnalistai, remdamiesi valstybinių pirkimų duomenimis.

Medikų desantas į Valdajaus miestą

„Netoli senojo rusų miesto Valdajaus, pusiasalyje, apsuptame tyriausio Užino ežero, stūkso miškinga kalva, nuo seno liaudiškai vadinama „Mergelių kalnu“. Ši vieta garsėja savo grožiu ir jėga, yra arti senovinii Iverskio vyrų vienuolyno ir Prezidento administracijos sveikatingumo komplekso“, – taip savo interneto svetainėje reklamuojasi Novgorodo srities Valdajaus poilsio centras.

Svetainėje nutylima, kad netoliese yra V.Putino rezidencija. Tačiau ji įspėja norinčius pailsėti prie „Mergelių kalno“: „Mieli svečiai, informuojame, kad nuo 2020 m. lapkričio 6 d. Valdajaus poilsio namai bus uždaryti svečiams neribotam laikui“.

Nuo pat pandemijos pradžios Prezidento administracijos valdoma Centrinė klinikinė ligoninė, kurioje gydomas V.Putinas, siuntė ten savo medikus. Remiantis sąskaitomis faktūromis, ten beveik visada yra nuo vieno iki keturių medikų, kuriems uždarojoje poilsio bazėje nuomojami kambariai ir atskiri nameliai.

Gydytojai lydi V.Putiną į Valdajų nuo 2020 m. Per metus ligoninė šešis kartus išsiuntė nuo vieno iki keturių savo darbuotojų (dažniausiai jie keliavo po du) į 10-15 dienų trukmės komandiruotes. Jie apsistojo atskiruose nameliuose už tą pačią kainą – 5500 rublių per dieną. Per metus ligoninė jų apgyvendinimui išleido 847 000 rublių.

2021 m. kelionės tapo dažnesnės – gydytojai atvykdavo nuo vienos iki 26 dienų. Ligoninė jiems 18 kartų nuomojo kotedžus už 1,193 mln. rublių.

2022 m. gydytojai jau mažiausiai devynis kartus atvyko pas V.Putiną į Valdajų: nuo sausio 1 d. iki balandžio 15 d. ten kasdien buvo po vieną ar du Kremliaus ligoninės darbuotojus.

Ilgiausia vieno gydytojo komandiruotės trukmė buvo 34 dienos. Iki šiol ligoninė už kotedžų Valdajuje nuomą iki balandžio vidurio sumokėjo 841 tūkst. rublių.

Balandžio mėn. leidinys „Proekt“ (Rusijos valdžia jį uždraudė) paskelbė tyrimą, kuriame teigiama, kad V. Putinas turi rimtų sveikatos problemų, galbūt net serga onkologine liga. Prezidento atstovas spaudai D.Peskovas tai paneigė.

„Proekt“, remdamasis vyriausybės viešųjų pirkimų duomenimis, atskleidė, kad nuo 2016 iki 2020 m. V.Putiną daug kartų lydėjo gydytojų komanda kelionėse į Sočį, kur yra viena iš prezidento rezidencijų. Dažniausiai su juo skrido du otolaringologai ir chirurgas – skydliaukės vėžio specialistas.

Kremliaus gydytojų komandiruotės į Sočį tebesitęsia – neseniai buvo sudaryta nauja sutartis dėl jų viešnagės „Rusios“ sanatorijoje.

BBC išsiaiškino, kad pandemijos metu ir 2022 m., jauprasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, Centrinės klinikinės ligoninės darbuotojai pradėjo sėdėti karantine Maskvoje – taip pat prieš svarbius renginius ir retus V.Putino viešus pasirodymus.

Pavyzdžiui, prieš pat Rusijos puolimą prieš Ukrainą, vasario mėn., Centrinė klinikinė ligoninė sumokėjo už 20 kambarių savo darbuotojams Maskvos viešbutyje „Arbat“ (pavaldžiame Prezidento administracijos viešbučiui „President“). Vasario 2 d. į viešbutį persikėlė 20 Maskvos medikų. Iš jų 16 išbuvo ten 15 dienų, trys – dviem dienomis trumpiau, o vienas – vos savaitę.

Kartais ligoninė keturių žvaigždučių viešbutyje „President Hotel“ apgyvendindavo tik vieną gydytoją – 2, 9 ir 14 dienų. Kuo šis specialistas skyrėsi nuo kitų kolegų, nežinoma, jo pavardė paslėpta viešųjų pirkimų interneto svetainėje paskelbtuose dokumentuose.

Iš viso nuo 2020 m. gydytojų apgyvendinimui šiuose dviejuose viešbučiuose ligoninė išleido apie 17 mln. rublių.

Pagal sutarčių sąlygas Centrinė klinikinė ligoninė savo darbuotojų koronaviruso tyrimais ir maitinimu rūpinosi pati. Galbūt gydytojai buvo vežami į darbą ir iš darbo, o viešbutis jiems tarnavo kaip karantino vieta.

Konsiliumai forumams

Net pandemijos metu V.Putinas retai praleidžia vieną viešą renginį – įvairius forumus. Jam tai galimybė pateikti savo požiūrį verslui ir investuotojams.

Centrinės klinikinės ligoninės medicinos personalas keliauja per visą šalį į Vladivostoką, atvyksta savaitę prieš V.Putino atvykimą ir išvyksta jam grįžus į Maskvą.

Pavyzdžiui, 2022 m. Sankt Peterburge vykusiame tarptautiniame ekonomikos forume jis Rusijos verslininkams ir retiems užsienio svečiams išsamiai kalbėjo apie tai, kaip sankcijos ir Europos bei JAV valdžios institucijų sprendimai įstūmė Vakarų pasaulį į sunkią krizę.

Dar gerokai prieš pandemiją V.Putiną visuose forumuose lydėjo gydytojų komandos, įskaitant infekcinių ligų specialistus ir įvairių sričių specialistus. Tai BBC išsiaiškino iš viešųjų pirkimų duomenų.

Ypač svarbus yra Vladivostoke vykstantis Rytų ekonomikos forumas. Centrinės klinikinės ligoninės medicinos personalas keliauja per visą šalį į Vladivostoką, atvyksta savaitę prieš V.Putino atvykimą ir išvyksta jam grįžus į Maskvą.

2021 m. rugsėjo 1 d. V.Putinas atvyko į Vladivostoką, surengė darbinius susitikimus, o rugsėjo 3 d. dalyvavo Tolimųjų rytų universiteto miestelyje Rusų saloje vykusioje plenarinėje sesijoje.

Likus savaitei iki prezidento atvykimo, Centrinės klinikinės ligoninės gydytojai apsistojo Vladivostoko viešbučio „Astorija“ apartamentuose (606 tūkst. rublių) ir universiteto viešbutyje Rusų saloje (45 tūkst. rublių), kur vyksta forumas.

2019 m. Rusų saloje forumometu gyveno Centrinės klinikinės ligoninės vadovo pavaduotojas gydytojas Borisas Goršeninas (matyt, kaip grupės administratorius) ir dar septyni medikai (315,5 tūkst. rublių).

V.Putiną į Arkties forumą lydėjo galingos Centrinės klinikinės ligoninės specialistų komandos. 2017 m. jis vyko Archangelske. Kovo 30 d. ten kalbėjo prezidentas.

Kovo 27-31 d. Šiaurės Arkties universiteto bendrabutyje gyveno kardiologas Sergejus Vanijevas, prezidento administracijos vyriausiasis infektologas Georgijus Sapronovas (tuo metu pandemijos nebuvo), neurologas profesorius Vladimiras Šmyrevas ir otolaringologė bei foniatrė Natalija Čuchujeva, balso sutrikimų gydymo ir gerklų bei kitų LOR organų patologijų diagnozavimo specialistė.

Komandoje taip pat buvo du bendrosios praktikos gydytojai Jurijus Lukinas ir Vladimiras Špinčevskis, vyresnioji slaugytoja Irina Arsejeva, skubios pagalbos skyriaus paramedikas Olegas Aliošinas ir keletas kitų medikų.

2019 m. Arkties forumas vyko balandžio mėn. Sankt Peterburge. Borisas Goršeninas ten atvyko likus savaitei iki V.Putino atvykimo į Sankt Peterburgą. Likus dviem dienoms iki prezidento vizito prie jo prisijungė neurologijos centro vadovas Sergejus Archipovas, ta pati gydytoja otolaringologė foniatrė Natalija Čuchujeva, infekcinių ligų specialistas Andrejus Deviatkinas, prezidento administracijos vyriausioji pulmonologė Svetlana Jevdokimova, Prezidento administracijos vyriausiasis kardiologas Nikita Lomakinas ir dar vienas ligoninės darbuotojas.

Po dviejų mėnesių V.Putinas grįžo į Sankt Peterburgą ir birželio 7 d. pasakė kalbą Sankt Peterburgo tarptautiniame ekonomikos forume. Birželio 3-9 d. Borisas Goršeninas vėl budėjo Sankt Peterburge. Ligoninė už jo viešbučio kambarį sumokėjo 369,9 tūkst. rublių.

Viešųjų pirkimų svetainėje nėra jokių atvirų duomenų apie viešbučių nuomą B.Goršenino pavaldiniams. Tačiau Sankt Peterburge esantys prezidento gydytojai galėtų naudotis V.Putino rezidencijos – Konstantinovskio rūmų – infrastruktūra. Be to, Sankt Peterburgas turi savo Kremliaus gydytojus – jie dirba Prezidento administracijos Konsultaciniame ir diagnostikos centre.

2017 m. birželio 1-3 d. prezidentas lankėsi Sankt Peterburge. Nuo gegužės 31 d. iki birželio 3 d. mieste buvo ir tas pats terapeutas Vladimiras Špinčevskis, greitosios pagalbos gydytojas Konstantinas Poslušajevas ir dvi slaugytojos. Viešbutis Centrinei klinikinei ligoninei kainavo 33 000 rublių.

Lyginant šiuos duomenis galima daryti išvadą, kad V.Putino medikų komandos kartais budėdavo prezidento buvimo vietose “pagal protokolą„, o kai kurių vizitų metu rimtai baiminosi dėl V.Putino sveikatos ir stiprino savo personalą.

Duomenų apie tai, kokie gydytojai dirbo Sankt Peterburgo tarptautiniame ekonomikos forume šių metų birželio mėnesį, dar nėra – gyvenamojo ploto nuomos Prezidento administracijos komandiruotiems darbuotojams sutartys skelbiamos atgaline data.

Ką tai galėtų reikšti?

Izraelio TLV medicinos centro gydytojas Michaelas Fremdermanas, kurio BBC paprašė įvertinti Rusijos prezidento sveikatos apsaugos priemones, sako, kad, pavyzdžiui, Izraelyje karantino priemonės taikomos visiems piliečiams, įskaitant ministrą pirmininką, o per rinkimus, kurie dabar vyksta didėjant koronavirusinės infekcijos paplitimui, visi politikai ėjo bendrauti viešai.

Jis teigė, kad vyriausybės vadovą lydi medicinos specialistai, kuriais jis pasitiki, tačiau tai daroma tik ilgų užsienio kelionių metu.

Tai gali byloti apie Putino įtarumą ir fobijas, pavyzdžiui, biologinio ginklo baimę. Jis gi kalbėjo apie JAV biologines laboratorijas Ukrainoje.

JAV net ir užsikrėtusiems koronavirusu taikomas 5 dienų karantinas, po kurio, jei nėra karščiavimo, galima eiti į darbą, bet kitas 5 dienas rekomenduojama nenusiimti kaukės, BBC pasakojo Konstantinas Balonovas iš JAV. Gydytojo nuomone, karantinas nėra būtinas, kad būtų išvengta infekcijos, ypač po vakcinacijos, ir pakanka dėvėti kaukę. Jis taip pat nėra girdėjęs, kad kas nors Amerikoje būtų atlikęs išmatų tyrimą dėl COVID-19 ar kitus tyrimus, išskyrus PGR ar “greituosius„ antigeno tyrimus. Dauguma biomarkerių, kurie nurodyti tyrimų sutartyse, nėra būdingi koronavirusams ir gali būti padidėję daugelio infekcinių ir uždegiminių procesų, net artrito, metu.

JAV Baltųjų rūmų darbuotojams ir ten akredituotiems žurnalistams karantinas netaikomas, K.Balonovui patvirtino su Baltųjų rūmų protokolais susipažinęs šaltinis. Pandemijos metu prieš spaudos konferencijas buvo atliekami antigenų tyrimai, o žurnalistai konferencijų metu dėvėjo kaukes. Tuo metu tai buvo standartinės viešose vietose galiojančios taisyklės. Tačiau JAV prezidentą kelionėse lydi jo šeimos gydytojas, kuris prireikus turi visą informaciją apie jo sveikatą ir gali koordinuoti pagalbą vietoje.

Daktaro K.Balonovo teigimu, sustiprintos saugumo priemonės gali būti taikomos pacientams, kurių imunitetas yra sumažėjęs, pavyzdžiui, dėl chemoterapijos. Tačiau ir šiuo atveju karantinas ir daugybė tyrimų yra akivaizdžiai perteklinė priemonė. Be to, gydytojo teigimu, V.Putinas, sprendžiant iš vaizdo įrašų, nesudaro įspūdžio, kad jo imunitetas gali būti stipriai nusilpęs.

M.Fremdermanas pateikė keletą hipotezių apie „Kremliaus karantiną“. Jo nuomone, gali būti, kad tai tik biudžeto pinigų švaistymas ir Kremliaus šeimininko pavaldinių darbštumo rezultatas.

Gydytojo teigimu, yra ir kitas variantas: „Tai gali byloti apie Putino įtarumą ir fobijas, pavyzdžiui, biologinio ginklo baimę. Jis gi kalbėjo apie JAV biologines laboratorijas Ukrainoje. O informaciją apie tai, kad reikia atlikti tam tikrus tyrimus ar taikyti karantiną, greičiausiai gauna iš jam atneštų aplankų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius