Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius ieško naujos ideologijos – A.Duginui ir kitiems rusų mąstytojams duota užduotis

Pastaraisiais mėnesiais Rusijos prezidento administracijos vidaus politinis blokas į pokalbius Kremliuje pradėjo reguliariai kviesti ultrakonservatyvius filosofus ir istorikus, pirmiausia Aleksandrą Duginą, Aleksandrą Prochanovą ir Vardaną Bagdasarianą. Apie tai nepriklausomam Rusijos tinklalapiui „Meduza“ pasakojo du Rusijos prezidento administracijai artimi šaltiniai, taip pat vienas „Vieningosios Rusijos“ partijos vadovybei artimas asmuo.
Aleksandras Duginas
Aleksandras Duginas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kas šie mąstytojai?

Kaip primena „Meduza“, A.Duginas yra filosofas, vienas žymiausių „rusų pasaulio“ ideologų. Nuo 2000-ųjų pradžios jis pasisako už Eurazijos sąjungos, kuriai turėtų priklausyti visos buvusios SSRS šalys, sukūrimo idėją. Viena iš pagrindinių jo teorijų grindžiama Rusijos ir „kolektyvinių Vakarų“ konfrontacija. Daugelis mąstytojų kaltina A.Duginą išpažįstant iš esmės fašistines pažiūras.

A.Prochanovas yra vadinamas „patriotiniu“ rašytoju, laikraščio „Zavtra“ vyriausiasis redaktorius. 1991 metais jis buvo Valstybinio nepaprastosios padėties komiteto rėmėjas. Žinoma, kad jis išpažįsta imperines pažiūras.

Tuo metu istorikas V.Bagdasarianas plačiajai visuomenei yra mažiau žinomas nei A.Duginas ir A.Prochanovas. Jis yra vienas iš A.Prochanovo stalinistinio laikraščio „Zavtra“ bendradarbių, anksčiau artimai bendravo ir net išleido bendrų knygų su buvusiu Rusijos geležinkelių vadovu Vladimiru Jakuninu. V.Bagdasarianas dažnai kalba apie civilizacijų konfrontaciją, o Donbasą vadina „civilizacine Rusijos siena“.

VIDEO: Kas naujo fronte: „Rusija išsigando Turkijos karinės galios“. Gintaras Bagdonas apžvelgia karo eigą

Kitokie uždaviniai

Pasak „Meduza“ šaltinių, šie asmenys nedalyvauja susitikimuose konkrečiais klausimais, pavyzdžiui, dėl pasirengimo 2024 metų prezidento rinkimams.

Jiems keliami visai kitokie klausimai.

„Privatūs pokalbiai ir susitikimai su jais vyksta būtent ideologiniais klausimais – koks yra Rusijos tikslas, ko ji nori“, – paaiškino vienas iš Kremliui artimų „Meduza“ šaltinių.

Be to, rašoma tinklalapyje skelbiamoje publikacijoje, Kremlius pradėjo „konsultuotis“ su „Cargrad“ kanalo įkūrėju, „stačiatikių oligarchu“ vadinamu Konstantinu Malofejevu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Konstantinas Malofejevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Konstantinas Malofejevas

Anksčiau Rusijos prezidento administracijos politinis blokas su šiuo verslininku palaikė glaudžius ryšius. 2019 metais jis nusprendė eiti į viešąją politiką ir prisijungė prie „Teisingos Rusijos“ politinės jėgos – buvo manoma, kad jis finansuos partijos atsinaujinimą ir taps vienu iš jos lyderių. Tačiau K.Malofejevas bandė perimti visišką partijos kontrolę į savo rankas, o tai nepatiko nei Kremliui.

Pasak Kremliui artimų pašnekovų, K.Malofejevas, A.Duginas, A.Prochanovas ir V.Bagdasarianas turėtų padėti Kremliui „apčiuopti tam tikrus naujos ideologijos kontūrus“.

Naujas vaidmuo

Su „ideologais“ susitinka ir Kremliaus politinio bloko vadovas Sergejus Kirijenka, ir jo artimiausi bendradarbiai, pavyzdžiui, Valstybės tarybos reikalų departamento vadovas Aleksandras Charičevas ir viešųjų projektų departamento vadovas Sergejus Novikovas.

„Meduza“ šaltiniai pasakojo, kad šių susitikimų rezultatas – ne tik ideologijos „metmenys“, bet ir konkrečios tezės, kurias S.Kirijenka ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vėliau gali panaudoti savo viešose kalbose.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

„Meduza“ šaltinio, artimo „Vieningosios Rusijos“ vadovybei, teigimu, A.Duginas ir A.Prochanovas bendradarbiavo su Kremliumi ir anksčiau, pavyzdžiui, 2000-ųjų pabaigoje, kai prezidento administracijos politiniam blokui vadovavo Vladislavas Surkovas.

Tačiau pastaraisiais metais šie susitikimai buvo nereguliarūs.

Be to, skelbiama, kad A.Duginui ir A.Prochanovui dabar suteiktas naujas vaidmuo. Jei anksčiau pagal Kremliaus sumanymą jie turėjo dirbti tam tikrai auditorijai, tai dabar jie padeda iš esmės formuluoti Rusijos ideologiją.

„Dabar A.Dugino ir A.Prochanovo leksikonas yra Putino lūpose“, – pabrėžė vienas iš Kremliui artimų pašnekovų.

Leidinio šaltinis sako, kad anksčiau žiniasklaida dažnai perdėdavo A.Dugino įtaką. Pavyzdžiui, Vakarų leidiniai ne kartą vadino jį pagrindiniu V.Putino ideologu ar net Kremliaus „smegenimis“. Tačiau, pasak leidinio „Meduza“ šaltinių, dar visai neseniai Rusijos prezidentas buvo paviršutiniškai susipažinęs su šio filosofo pažiūromis.

Viskas neva pasikeitė po A.Dugino dukters Darjos žūties šių metų rugpjūčio pabaigoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Duginas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Duginas

Pasak Kremliui artimų „Meduza“ pašnekovų, po to V.Putinas „rimtai susidomėjo“ A.Dugino figūra – jis nusiuntė užuojautos telegramą filosofui ir tvirtai pritaria prezidento administracijos ryšiams su juo.

Nepriklausomas Rusijos žiniasklaidos kanalas akcentuoja, kad praėjus mėnesiui po Darjos Duginos žūties, rugsėjo 30 dieną, V.Putinas viešoje kalboje pirmą kartą pavartojo vieną mėgstamiausių A.Dugino terminų – „anglosaksai“.

„Reikia kovotojų“

Du Kremliui artimi „Meduza“ šaltiniai patikino, kad patys Rusijos prezidento administracijos pareigūnai nepritaria ultrakonservatyviai ideologijai.

Kaip paaiškino vienas iš leidinio pašnekovų, S.Kirijenka yra „rinkodaros specialistas“ ir „griežto korporatyvinio valdymo šalininkas“, kuriam geopolitika iš esmės nėra artima, o A.Charičevas yra „sąžiningas pareigūnas-vykdytojas be aiškių įsitikinimų“.

Pasak vieno iš pašnekovų, Kremliaus politinio bloko vadovo S.Kirijenkos patrauklumas konservatyviems mąstytojams yra lengvai paaiškinamas.

Pirma, jis stengiasi bendradarbiauti su žmonėmis, kurių pažiūros šiuo metu yra artimos V.Putinui. Antra, pasak prezidento administracijai artimų šaltinių, tarp polittechnologų ir politologų, pasirengusių bendradarbiauti su Kremliumi, iš esmės nėra „ideologų, galinčių pasiūlyti kokį nors suprantamą, viduje nuoseklų projektą, kuris patiktų valstybės vadovui“. Jų teigimu, keletas tokių „ideologų“ pastaraisiais mėnesiais apskritai paliko Rusiją.

„Yra ekspertų. Bet nuosaikių ideologų nėra, ir netgi tokių, kokių reikia [prezidentui], todėl dirbama su dešiniojo sparno konservatyviais ideologais. Su tais, kurie yra... Dabar vyksta karas – reikia kovingų“, – reziumavo „Meduza“ šaltinis, artimas Rusijos prezidento administracijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius