-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kruviniausias mūšis Sirijoje dar tik laukia – pavojus gresia milijonui civilių

Vienoje Sirijos provincijoje vis dar susibūrę daugybė žmonių, nesugebėjusių pasprukti iš pilietinio karo draskomos šalies. Sirijos Idlibo provincijoje, šalies šiaurės vakaruose, apie milijonas civilių baiminasi, kad bet kada nutrūkti galintis taikos susitarimas pasmerks juos kruviniems mūšiams, rašo „The Washington Post“.
Civiliai traukiasi nuo Sirijos vyriausybės pajėgų
Civiliai traukiasi nuo Sirijos vyriausybės pajėgų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Turkijos pietiniame pasienyje esanti Sirijos provincija pasižymi kalnuotomis teritorijomis, kuriose susibūrę paskutiniai sukilėlių būriai, besipriešinantys Basharo al-Assado režimui. Nugalėjus juos, Sirijos diktatorius pagaliau užbaigtų nuo 2011 metų besitęsiantį pilietinį karą ir įtvirtintų savo valdžią.

Rusijos, Turkijos ir Irano paskatintas susitarimas laikinai nutraukė kovas Idlibe ir dar trijose Sirijos provincijose. Jei kovos atsinaujins, daugiausia kruvinų mūšių ir aukų bus būtent šiaurės vakarų dalyje.

Turkijos siena vis griežčiau kontroliuojama, o B.al-Assado karinės pajėgos vis labiau spaudžia su „al Qaeda“ siejamus sukilėlių būrius. Šios situacijos įkaitais yra tapę šimtai tūkstančių civilių, nespėjusių perbėgti į Turkiją ar dar toliau į Vakarus.

Tenka gyventi pašiūrėse ar po atviru dangumi

Siras Qasimas Qadooras – vienas iš tokių pabėgėlių, kuris Sirijos šiaurės vakaruose įstrigo savotiškuose spąstuose. Jis ir jo vaikai išsigelbėjo po bepiločio orlaivio atakos, tačiau sprogimo liepsnos sunaikino visą turtą ir pastogę, po kuria jie slėpėsi.

„Atvykome čia, nes neturime, kur daugiau eiti“, – pasakojo Q.Qadooras. „Sienos uždarytos, režimo pajėgos artėja“, – pridūrė siras, pabrėždamas, kad jo šeima jau turėjo persikelti iš vietos į vietą devynis kartus.

Septynerių metų karas iš gyvenamų vietų išvijo 5 milijonus gyventojų, kurie tapo pabėgėliais.

Septynerių metų karas iš gyvenamų vietų išvijo 5 milijonus gyventojų, kurie tapo pabėgėliais. Likusieji yra įkalinti karo ir teroro draskomoje valstybėje be išeities.

Nesusitvarkydamos su pabėgėlių banga Turkija, Libanas ir Jordanija uždarė savo sienas. Tiems, kurie rytų keliu bando pasiekti Iraką, tektų peržengti „Islamo valstybės“ valdomą dalį, o tai reikštų neišvengiamą sulaikymą ir, tikriausiai, mirtį.

Tad dalis civilių tiesiog keliasi iš vienos vietos į kitą, bėgdami nuo juos besivejančių karo veiksmų. Idlibe susispietė ne tik prieglaudos ieškantys pabėgėliai, bet ir paskutiniai sukilėlių būriai.

Dauguma žmonių gyvena ir miega, kur tik pasitaiko. Visi namai ir butai perpildyti prieglobstį radusių arba šioje provincijoje jau gyvenusių žmonių. Daliai tenka slėptis palapinėse ar pašiūrėse, kai kuriems – miegoti tiesiog po atviru dangumi.

Idlibą valdo „al Qaeda“ atšaka

Mokyklos, ligoninės ir visa kita infrastruktūra yra valdoma su „al Qaeda“ siejamos karinės grupuotės „Tahrir al-Sham“.

„Jie nesibodi pademonstruoti savo galios ir naudoja jėgą bei prievartą prieš kitas sukilėlių grupes“, – pasakojo Vašingtono Šimtmečio fondo analitikas Samas Helleris. „Nemanau, kad yra kita grupuotė, kuri galėtų jiems mesti iššūkį ar taip pat dominuoti“, – apie „Tahrir al-Sham“ poziciją kalbėjo jis.

Manoma, kad grupuotė ne tik valdo visas svarbiausias institucijas, bet ir perima į regioną siunčiamą humanitarinę pagalbą.

„Čia vyksta ir vagystės, ir pagrobimai. Jie yra ekstremistai. Mes savo brolius praradome ne dėl tokios Sirijos vizijos“, – teigė vienas iš nuosaikių sukilėlių.

„Čia vyksta ir vagystės, ir pagrobimai. Jie yra ekstremistai. Mes savo brolius praradome ne dėl tokios Sirijos vizijos“, – teigė vienas iš nuosaikių sukilėlių.

Turkija teigia, kad ji išlaiko atvirų durų politiką pabėgėliams civiliams, tačiau pastarųjų dienų pavyzdžiai rodo, kad turkai gerokai sugriežtino pasienio kontrolę. Vietoje skylėtos tvoros, pasienį dabar saugo beveik 3 metrų plytų siena, o turkų pasieniečiai nevengia sumušti ir net nušauti per ją prasiveržti bandančių civilių sirų.

Jei kovos Idlibe atsinaujins, civilių aukų skaičiai ir pabėgėlių srautai vėl gali siekti šimtus tūkstančių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius