Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 06 /22:53

Kazachstane žuvo dešimtys protestuotojų ir saugumo tarnybų narių, JAV sureagavo į Rusijos pajėgų dislokavimą

Maskvos vadovaujama Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija (KSSO), vienijanti šešias buvusias sovietines šalis, ketvirtadienį į beprecedentės protestų bangos apimtą Kazachstaną atsiuntė „taikdarių pajėgas“, ketvirtadienį sakė aljanso pirmininkas. Iš šalies ketvirtadienio naktį atskriejo pranešimai apie aukas tarp protestuotojų.
KSSO kariai vyksta į Kazachstaną
KSSO kariai vyksta į Kazachstaną / „Scanpix“/AP nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Nuo praėjusio savaitgalio šalį apėmę protestai trečiadienį peraugo į susirėmimus su policija ir valstybinių įstaigų pastatų šturmą
  • Protestai kilo prieš staigų suskystintųjų dujų kainų augimą
  • Žanaozeno mieste prasidėjusios demonstracijos vėliau išplito į kitus rajonus ir peraugo į masinius neramumus
  • Per neramumus žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, sužeisti 317 policininkų ir Nacionalinės gvardijos karių. Ketvirtadienio naktį pranešta apie „likviduotus asmenis“.
  • Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas paprašė Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) pagalbos
  • Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pareiškė, kad KSSO nusprendė „ribotam laikui“ išsiųsti „kolektyvines taikdarių pajėgas“ į Kazachstaną

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė, kad KSSO nusprendė „ribotam laikui“ išsiųsti „kolektyvines taikdarių pajėgas“ į Kazachstaną, „siekdama šioje šalyje stabilizuoti ir normalizuoti padėtį“, atsiradusią dėl „išorės kišimosi“.

Ilgą laiką laikytas viena stabiliausių iš buvusių sovietinių Centrinės Azijos šalių, energijos išteklių turtingas Kazachstanas susidūrė su didžiausia per pastaruosius dešimtmečius krize, protestuotojams, supykusiems dėl kylančių degalų kainų, šturmavus vyriausybės pastatus.

VIDEO: 15min skaitytojai pasidalino vaizdais iš neramumų apimto Kazachstano

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas kiek anksčiau paprašė KSSO pagalbos.

Apie karščiausius trečiadienio įvykius Kazachstane skaitykite paspaudę čia.

Karščiausius ketvirtadienio įvykius Kazachstane skaitykite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Atvyko Baltarusijos pajėgos

22:53

Vėlų ketvirtadienio vakarą Lietuvos laiku pranešta, kad į Kazachstaną atvyko Baltarusijos taikdarių pajėgos, skelbia naujienų agentūra „Interfax“.

Daliniai buvo atgabenti penkiais Il-76 lėktuvais, pranešė televizijos kanalas „Mir 24“.

„Į Kazachstaną atvyko Baltarusijos taikdariai, daliniai buvo pristatyti penkiais lėktuvais Il-76. Buvo įtraukta Vitebsko desantininkų kuopa“, – paskelbė televizijos kanalas.

JAV kelia klausimus dėl Rusijos pajėgų dislokavimo

22:46

Jungtinės Valstijos atidžiai stebi pranešimus, kad Rusijos vadovaujamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) taikos palaikymo pajėgos buvo dislokuotos Kazachstane, ir turi klausimų, ar jos buvo teisėtai įvestos, ketvirtadienį pranešė Baltieji rūmai, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

„Atidžiai stebime pranešimus, kad Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija išsiuntė savo kolektyvines taikos palaikymo pajėgas į Kazachstaną“, – per spaudos konferenciją sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki.

„Turime klausimų dėl šio prašymo pobūdžio ir ar tai buvo teisėtas kvietimas, ar ne. Šiuo metu mes nežinome.“

Vašingtonas teigia, jog stebės bet kokius žmogaus teisių pažeidimus ir „bet kokius veiksmus, kurie gali tapti Kazachstano institucijų užgrobimo prielaida“, sakė Jen Psaki.

„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas
„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas

Anksčiau ketvirtadienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas kalbėjosi su Kazachstano užsienio reikalų ministru Mukhtaru Tileuberdi dėl nepaprastosios padėties Kazachstane.

„Sekretorius pakartojo Jungtinių Valstijų visišką paramą Kazachstano konstitucinėms institucijoms ir žiniasklaidos laisvei bei pasisakė už taikų, teises gerbiantį krizės sprendimą“, – sakoma Valstybės departamento pranešime.

 

Kazachstano sostinėje įrengti šeši patikros punktai

22:38

Kazachstano sostinėje Nur Sultane įrengti šeši patikros punktai, įvažiavimas į miestą ir išvažiavimas iš jo ribojamas, pranešė valstybinis televizijos kanalas „Khabar 24“, remdamasis sostinės policijos departamentu.

Skelbiama, kad išvažiavimas iš Nur Sultano ribojamas nuo 23.00 iki 07.00 val.

Generalinė prokuratūra teigia, kad riaušių dalyviams gresia kalėjimas iki gyvos galvos

22:35

Kazachstano Generalinė prokuratūra, tirianti šalyje kilusias riaušes, iškėlė baudžiamąsias bylas. Jose kaltinamiems gyventojams gresia nuo 8 metų laisvės atėmimo iki įkalinimo iki gyvos galvos su pilietybės atėmimu, pranešė valstybinis televizijos kanalas „Khabar 24“, kurį cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

„Kazachstano Generalinė prokuratūra iškėlė baudžiamąsias bylas dėl masinių riaušių organizavimo ir dalyvavimo jose, pradėti ikiteisminiai tyrimai ir dėl teroro aktų vykdymo. Tam Kazachstano prezidento pavedimu buvo sudaryta tarpžinybinė komisija, įkurta tyrimo ir operatyvinė grupė“, – skelbia televizijos kanalas.

Armėnija leido panaudoti jos KSSO ginkluotųjų pajėgų dalinį

21:03

Armėnijos vyriausybė leido jos ginkluotųjų pajėgų daliniui dalyvauti taikos palaikymo misijoje Kazachstane, skelbia „Interfax“.

„Atsižvelgiant į sausio 6 d. KSSO sprendimą, leidžiama Armėnijos ginkluotųjų pajėgų daliniui, dalyvaujančiam KSSO šalių taikos palaikymo grupėje, dalyvauti taikos palaikymo misijoje Kazachstane, kaip kolektyvinių KSSO taikos palaikymo pajėgų dalis“, – rašoma Armėnijos vyriausybės sprendime.

 

Rusija siunčia „elitinius“ dalinius

20:55

Rusija į Kazachstaną išsiuntė elitinius savo ginkluotųjų pajėgų dalinius, Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ sakė buvęs šalies gynybos ministerijos pagrindinio tarptautinio karinio bendradarbiavimo departamento vadovas, į pensiją išėjęs generolas pulkininkas Leonidas Ivašovas.

„Tai elitiniai daliniai ir, žinoma, tai yra geriausi mūsų kariuomenės daliniai, turintys kovinės patirties, atliekantys užduotis įvairiuose karštuosiuose taškuose. Tai šlovingi mūsų kariniai daliniai", – sakė L.Ivašovas.

Jis taip pat teigė, kad, sprendžiant iš oficialios informacijos, Rusijos kariškiai sudarys Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) kontingento Kazachstane pagrindą, kitos šalys apsiribos nedidelių dalinių siuntimu.

 

J.Borrellis išreiškė susirūpinimą dėl neramumų Kazachstane

19:38

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis ketvirtadienį išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl neramumų Kazachstane, bet tvirtino, kad turi būti apsaugotos civilių teisės, ir sakė esąs sunerimęs dėl užsienio pajėgų įsitraukimo į šią krizę.

AP/„Scanpix“ nuotr./Josepas Borrellis
AP/„Scanpix“ nuotr./Josepas Borrellis

„Civilių teisės ir saugumas turi būti garantuoti. Karinė pagalba iš išorės prikelia prisiminimus apie padėtis, kurių reikėtų vengti“, – per „Twitter“ parašė J.Borrellis.

JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet, sunerimusi dėl pranešimų apie kruviną smurtą ir susišaudymus didžiausiame mieste Almatoje, pareiškė, kad mirtina jėga, ypač koviniai šaudmenys, gali būti naudojama tik kaip paskutinė priemonė.

Ji taip pat paragino paleisti žmones, sulaikytus už tai, kad pasinaudojo teise taikiai protestuoti.

„Pakurstytas iš išorės“

18:22

Karinis aljansas, kuriam priklauso Rusija, Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija ir Tadžikistanas, ketvirtadienį pranešė, kad pirmosios pajėgos jau išsiųstos – įskaitant Rusijos oro desantininkų dalinį. Tai yra pirmoji didelė bendra operacija nuo KSSO įkūrimo 1999 metais.

„Taikos palaikymo pajėgos... buvo pasiųstos į Kazachstano Respubliką ribotam laikui, kad stabilizuotų ir normalizuotų padėtį“, – sakoma bloko pranešime. Vis dėlto tikslus misijoje dalyvaujančių karių skaičius nebuvo įvardytas.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė vertinanti įvykius Kazachstane kaip „iš išorės pakurstytą mėginimą pakenkti saugumui ir vientisumui“.

Filmuotoje medžiagoje, paskelbtoje Rusijos gynybos ministerijos, matyti kariniai transporto lėktuvai, į kuriuos buvo laipinami kariai ir kraunami šarvuoti sunkvežimiai prieš skrydį į Kazachstaną.

Policija nurodė, kad dešimtys žmonių naktį žuvo per susirėmimus prie vyriausybinių pastatų Almatoje.

„Ekstremistų pajėgos mėgino šturmuoti administracinius pastatus, Almatos policijos departamentą, taip pat vietos policijos komisariatus. Dešimtys užpuolikų buvo likviduoti“, – sakė policijos atstovė Saltanat Azirbek.

Almatos merija, kurią riaušininkai trečiadienį šturmavo ir padegė, ketvirtadienį tebeliepsnojo.

Žuvo dešimtys protestuotojų ir saugumo tarnybų narių

17:21

Dešimtys protestuotojų ir mažiausiai 12 policininkų žuvo per audringus demonstrantų ir saugumo pajėgų susirėmimus Kazachstane, šalį apėmus beprecedentei protestų bangai, tapusiai dideliu iššūkiu autoritarinei valdžiai, ketvirtadienį pranešė tarnybos.

Kaip pranešama, vienas policijos pareigūnas buvo rastas nupjauta galva.

„Dešimtys užpuolikų buvo likviduoti“, – valstybinei televizijai „Khabar 24“ sakė policijos atstovė Saltanat Azirbek. Paprastai toks terminas vartojamas pranešimuose apie saugumo pajėgų nukautus įtariamus ekstremistus.

Almatos pareigūnai televizijai sakė, kad per neramumus žuvo mažiausiai 12 policininkų ir dar 353 buvo sužeisti.

Ketvirtadienio pavakare Almatoje apytikriai ties merija vėl buvo girdimos šūvių papliūpos, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Ketvirtadienį, antrą dieną iš eilės, Almatos ir kitų dviejų miestų oro uostai buvo uždaryti, taip pat smarkiai strigo interneto ryšys. Kazachstano naujienų svetainės buvo neprieinamos.

Šalyje trečiadienį įvesta visoje šalyje dviejų savaičių nepaprastąją padėtį, įskaitant naktinę komendanto valandą ir draudimą rengti pamaldas. Šis sprendimas yra smūgis didelei Kazachstano stačiatikių bendruomenei, penktadienį švęsiančiai Kalėdas.

Naujos šūvių papliūpos

16:13

Ketvirtadienio pavakare Almatoje apytikriai ties merija vėl buvo girdimos šūvių papliūpos, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Be to, ketvirtadienį, antrą dieną iš eilės, Almatos ir kitų dviejų miestų oro uostai buvo uždaryti, taip pat smarkiai strigo interneto ryšys. Kazachstano naujienų svetainės buvo neprieinamos.

Nepaisant Kazachstano gamtinių turtų ir stiprios viduriniosios klasės, daug žmonių kai kuriuose regionuose tebegyvena arti skurdo ribos. Daugelis kazachstaniečių taip pat piktinasi valdančiosios partijos, parlamente kontroliuojančios daugiau kaip 80 proc. vietų, dominavimu.

Protestuotojai atrodo neturintys aiškių lyderių arba reikalavimų sąrašo.

Kazachstano didžiausiame mieste Almatoje ketvirtadienį vėl aidėjo šūviai, Maskvos vadovaujamo karinio bloko pajėgoms atvykus į šalį padėti malšinti didžiulio masto neramumų, per kuriuos žuvo dešimtys žmonių, šimtai buvo sužeisti arba sulaikyti.

Susirėmimai Almatoje atrodo besitęsiantys po trečiadienį vykusių riaušių, per kurias protestuotojai įsiveržė į keletą vyriausybinių pastatų. Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas sakė miesto centre girdintis šūvių papliūpas.

Almatos gatvėse riogsojo sudegusios transporto priemonės, keletas vyriausybinių pastatų buvo nuniokoti, o prie prezidento rezidencijos, kurią trečiadienį demonstrantai šturmavo ir apiplėšė, buvo išsibarstę daug šovinių tūtelių.

„Nežinojau, kad mūsų žmonės gali būti tokie baisūs“, – netoli prezidento rezidencijos AFP sakė 29 metų darželio auklėtoja Samal.

Kazachstanas, ilgą laiką laikytas viena stabiliausių posovietinių Centrinės Azijos šalių ir turintis gausius energijos šaltinių išteklius, šiuo metu išgyvena didžiausią krizę per kelis dešimtmečius. Praeitą savaitgalį įsiplieskę protestai dėl automobilinių suskystintų dujų pabranginimo peraugo į visą šalį apėmusias audringas demonstracijas.

Keliuose miestuose ginkluoti protestuotojai grūmėsi su vyriausybės pajėgomis. Rusijos naujienų agentūros, remdamosi Kazachstano vidaus reikalų ministerijos informacija, nurodė, kad žuvusių saugumo pajėgų narių skaičius išaugo iki 18, o dar 748 buvo sužeisti. Mažiausiai dviem saugumo pajėgų nariams buvo nupjautos galvos.

Naujienų agentūros „Interfax“ ir „RIA Novosti“ taip pat citavo VRM duomenis, kad 2 298 žmonės buvo sulaikyti.

Didėjant spaudimui prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas  praeitą naktį kreipėsi į Rusijos dominuojamą Kolektyvinio saugumo sutarties organizaciją (KSSO), kad ši suteiktų pagalbą kovojant su „teroristų gaujomis“, esą „įgijusiomis rimtą apmokymą užsienyje“.

15min skaitytojais dalijasi vaizdais iš Kazachstano

15:28

VIDEO: 15min skaitytojai pasidalino vaizdais iš neramumų apimto Kazachstano

 

Laikinai įvestos degalų kainų ribos, uždraustas maisto produktų eksportas

15:03

Kazachstanas ketvirtadienį nustatė degalų kainų ribas šešių mėnesių laikotarpiui, pranešė vyriausybė, kai po Naujųjų metų pranešus apie suskystintųjų dujų – pagrindinio transporto priemonių kuro šalies vakaruose – kainų didinimą prasidėję protestai peraugo į masinius neramumus.

„Vyriausybė ėmėsi skubių priemonių socialinei ir ekonominei situacijai stabilizuoti“, – sakoma Kazachstano vyriausybės pranešime.

Ji nurodė, kad daugelyje miestų ir provincijų bus paskelbtas 180 dienų moratoriumas dėl suskystintųjų dujų, taip pat benzino, dyzelino ir komunalinių paslaugų kainų didinimo.

Vyriausybė taip pat laikinai uždraudė maisto produktų, įskaitant jautieną, ėrieną, bulves ir morkas, eksportą „siekdama stabilizuoti socialiai reikšmingų maisto produktų kainas“.

Almatoje gali būti 100 Lietuvos piliečių, pagalbos prašymų nesulaukta

11:22

Neramumų apimtame didžiausiame Kazachstano mieste Almatoje gali būti apie 100 Lietuvos piliečių, pagalbos prašymų kol kas nesulaukta, teigia premjerės patarėja Rasa Jakilaitienė. 

Anot jos, situacija Kazachstane aptarta ir ketvirtadienį vykusiame Vyriausybės nacionalinio saugumo komisijos posėdyje.

„Užsienio reikalų ministerija stebi situaciją ir koordinuojasi veiksmus su Europos Sąjungos partnerių atstovybėmis Kazachstane. Lietuvos atstovybės Kazachstane yra saugios ir pasiekiamos Kazachstane esantiems Lietuvos piliečiams įprastais ryšio kanalais. Almatoje gali būti apie 100 Lietuvos piliečių, kol kas iš jų negauta pagalbos prašymų“, – BNS teigė ji.

Vienam pareigūnui nupjauta galva?

11:10

Kaip pranešė Kazachstano žiniasklaida, remdamasi Vidaus reikalų ministerijos informacija, per šiuos neramumus iki ketvirtadienio vidurdienio (8 val. Lietuvos laiku) gyvybės neteko mažiausiai 12 teisėsaugos pareigūnų, dar 353 buvo sužeisti.

Apie aukų skaičių pranešęs Kazachstano naujienų kanalas „Chabar 24“ sakė, kad vieno iš saugumo pareigūnų kūnas buvo rastas nupjauta galva.

Bendras šių įvykių vaizdas vis dar neaiškus dėl ryšio sutrikimų, įskaitant kelių valandų trukmės interneto išjungimus, susirašinėjimo programėlių blokavimą ir mobiliojo ryšio trikdžius.

Baltarusiai – pakeliui į Kazachstaną

10:18

Nepriklausomas žurnalistas Tadeuszas Giczanas tviteryje dalijasi vaizdo įrašu, kuriame esą matyti, kaip Baltarusijos kariai keliauja į Kazachstaną. Prie karinio oro uosto Minsko apskrityje užfiksuotas specialiųjų pajėgų konvojus.

Baltarusijos pajėgos į Kazachstaną esą bus nugabentos Rusijos transportiniais lėktuvais iš Pskovo.

 

Skelbia apie sužeistuosius

09:57

Daugiau nei 1 000 žmonių buvo sužeisti per kelias dienas besitęsiančius neramumus Kazachstane, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Daugiau nei 1 000 žmonių buvo sužeisti po riaušių įvairiuose Kazachstano regionuose; beveik 400 iš jų buvo paguldyti į ligoninę, o 62 žmonės yra intensyviosios terapijos skyriuje“, – per televiziją „Chabar 24“ sakė sveikatos apsaugos viceministrė Azhar Giniyat.

 

KSSO jau atsiuntė karius

09:44

Rusijos naujienų agentūros ketvirtadienio rytą skelbia, kad Rusijos vadovaujama Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija jau atsiuntė taikdarių pajėgas į Kazachstaną. „Interfax“ teigimu, atvyko kariai iš Rusijos, Baltarusijos, Armėnijos, Tadžikijos ir Kirgizijos. Rusija siunčia parašiutininkus.

„Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos taikos palaikymo pajėgos buvo išsiųstos ribotam laikui į Kazachstano Respubliką padėčiai stabilizuoti ir normalizuoti“, – sakoma KSSO sekretoriato pranešime, kurį internete paskelbė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Tass/„Scanpix“ nuotr./Marija Zacharova
Tass/„Scanpix“ nuotr./Marija Zacharova

Anot KSSO, šiuo metu į Kazachstaną kariniais lėktuvais siunčiami rusų desantininkai.

„Priešakiniai padaliniai jau pradėjo vykdyti savo užduotis“, – nurodė organizacijos atstovai.

Pasak jų, Rusijos, Baltarusijos, Armėnijos, Tadžikistano ir Kirgizijos kariai siunčiami „ribotam laikotarpiui, siekiant stabilizuoti ir normalizuoti padėtį“.

Maskvos Carnegie centro direktorius Dmitrijus Treninas mano, kad situacija Kazachstane – po įvykių Baltarusijoje – yra „dar vienas Rusijos gebėjimo padėti stabilizuoti padėtį šalyje, kuri yra formali sąjungininkė, tuo pačiu nesupykdant vietos žmonių, išbandymas“.

„Kaip pirmoji KSSO misija nuo organizacijos įkūrimo 1999 metais, ji yra didžiulis egzaminas šiam blokui. Yra daug rizikų, bet pasisekus nauda Maskvai būtų didelė“, – teigė D.Treninas.

„Likvidavo dešimtis“

08:52

Kazachstane policininkai naktį „likvidavo dešimtis“ protestuotojų, bandžiusių šturmuoti administracinius pastatus didžiausiame šalies mieste Almatoje, ketvirtadienį vietos žiniasklaidai pranešė policija.

„Praėjusią naktį ekstremistų pajėgos mėgino šturmuoti administracinius pastatus, Almatos miesto policijos departamentą, taip pat vietos policijos komisariatus. Dešimtys užpuolikų buvo likviduoti“, – policijos atstovę Saltanat Azirbek citavo naujienų agentūros „Interfax“, TASS ir „Ria Novosti“.

Pasak atstovės, jų tapatybės nustatinėjamos.

Almatos policija valstybiniam kanalui „Chabar 24“ taip pat patvirtino, kad mieste buvo apiplėšta ginklų parduotuvė.

Pasak vietos žiniasklaidos, Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad per neramumus žuvo mažiausiai aštuoni teisėsaugos pareigūnai, dar 317 buvo sužeisti.

Šalyje savaitgalį kilo protestai prieš staigų suskystintųjų dujų kainų augimą. Žanaozeno mieste prasidėjusios demonstracijos vėliau išplito į kitus rajonus ir peraugo į masinius neramumus.

Protestai, trečiadienį peraugę į protestuotojų susirėmimus su policija ir valstybinių įstaigų pastatų šturmą, yra didžiausias iššūkis Kazachstano autoritarinei valdžiai per kelis dešimtmečius.

Snaiperiai šaudo į automobilius

08:34

Ramybė Almatoje ir kituose šalies miestuose – sąlyginė. Didžiausiame Kazachstano mieste dirbantis fotografas Aleksejus Kirilenka paryčiais tviteryje paskelbė,kad Almatoje paskelbta griežta komendanto valanda.

Jis skelbia ir vaizdo įrašą, kurį komentuoja liudininko žodžiais, esą snaiperiai šaudo į visus pravažiuojančius automobilius.

 

Atleido žvalgybos vadovą

08:29

„The Economist“ korespondentė Almatoje Joanna Lillis savo ruožtu pastebėjo, kad K.-J.Tokayevas atleido Kazachstano vidaus žvalgybos vadovą Karimą Masimovą, kuris dirigavo šalies Nacionalinio saugumo komitetui.

Būtent ši institucija yra atsakinga už aktyvistų persekiojimą, o K.Masimovas buvo laikomas pagrindiniu N.Nazarbajevo žmogumi Kazachstano valdžios koridoriuose.

Prezidento rezidencija – saugoma

08:01

Ketvirtadienį šalies sostinėje Nur Sultane ramu. Viešasis transportas dirba kaip įprastai.

Prezidento rezidencija saugoma riaušių policijos.

Likviduota „dešimtys riaušininkų“

07:51

Almatos policijos pareigūnai skelbia, kad ketvirtadienį likvidavo „kelias dešimtis riaušininkų“. Šių asmenų tapatybės yra nustatinėjamos.

Pareigūnai taip pat patvirtino, kad mieste apiplėšta ginklų parduotuvė. Kazachstano žiniasklaida nurodo, kad iš parduotuvės buvo pagrobti ginklai.

Intensyvus susišaudymas

06:35

Skelbiama, kad Almatos mieste vyksta intensyvūs pareigūnų ir jiems besipriešinančių asmenų susišaudymai.

Anksčiau buvo skelbiama, kad ketvirtadienio rytą bus tęsiama antiteroristinė operacija ir miesto gyventojų prašoma likti namuose.

 

Nedirba bankai

06:10

Kazachstane ketvirtadienį nedirba visi šalies bankai. Tai oficialiai paskelbė šalies nacionalinio banko atstovas Olžas Ramazanovas.

„Finansų rinkos reguliavimo ir plėtros agentūra ir Kazachstano nacionalinis bankas, atsižvelgdami į saugumo pajėgų vykdomas antiteroristinis operacijas ir į tai, kad laikinai sutriko interneto ryšys, taip pat siekdami apsaugoti finansų įstaigų darbuotojų ir paslaugų vartotojų sveikatą ir gyvybę, praneša apie laikiną visų finansų paslaugų veiklos sustabdymą“, – institucijos atstovą cituoja „Interfax“.

Apribota interneto prieiga

06:06

Šalyje laikinai apribota priėjimas prie interneto. Kaip skelbia vietos žiniasklaida, žmonės susiduria su sunkumais prisijungiant prie socialinių tinklų, veikia tik mobilusis ryšys.

Vietos kanalas „Khabar 24“ nurodo, kad šalyje įvedus nepaprastąją padėtį, vyriausybinės institucijos turi teisę apriboti interneto prieigą.

„Valdžios institucijos pabrėžia, kad šia priemone siekiama ne apriboti žmonių teises, o užtikrinti saugumą“, – skelbia kanalas.

Atšaukti skrydžiai

05:55

Skelbiama, kad visi skrydžiai iš sostinės Nur Sultano į didžiausią šalies miestą Almatą yra atšaukti.

Šalies sostinės administraciniuose pastatuose sustiprinta apsauga. Teigiama, kad šiame mieste padėtis kontroliuojama.

KSSO siunčia pagalbą

05:53

Kaip skelbia naujienų agentūra „Interfax“, organizacijos taikos palaikymo pajėgas šiuo metu sudaro 3600 karių. Šie daliniai skirti organizacijos narių taikos operacijoms ir yra sudaryti iš specialiai apmokyti pareigūnų, civilių.

KSSO priklauso Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija, Rusija ir Tadžikistanas.

Kada Kazachstano valdžia turėtų sulaukti paramos iš KSSO, nėra patikslinama. Taip pat nėra aišku, koks skaičius pareigūnų bus siunčiamas.

Paskutinis atnaujinimas 2022-01-06 05:53

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius