-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kurdų moterys – „Islamo valstybės“ džihadistų siaubas

„Islamo valstybės“ (IS) barbarų plitimas Sirijoje ir Irake bei jų neįtikėtinas žiaurumas paskatino tūkstančius kurdų prisijungti prie Kurdistano darbininkų partijos (KDP) – kurdų organizacijos, kuri su džihadistais kaunasi pirmosiose fronto linijose, rašo „Global Post“. Kas mėnesį į KDP stoja apie tūkstantis naujų narių, ir dauguma jų – moterys, teigia karinis vadas Cemilis Bayikas.
Kurdės, pasirengusios kovai su „Islamo valstybe“
Kurdės, pasirengusios kovai su „Islamo valstybe“ / „Scanpix“/AP nuotr.

KDP, įkurta autonomijos Turkijos kurdams siekti, dabar vaidina svarbiausią vaidmenį kovoje su IS, kurie puldinėja kurdų gyvenamąsias vietas ir Sirijoje, ir Irake. 

„IS duočiau tokią pamoką, kokios jie yra nusipelnę“

Organizacija ilgą laiką didžiavosi progresyviu požiūriu į lyčių lygybę – buvo brigadų, kurias sudarė vien tik moterys kovotojos, moterys taip pat užimdavo ir aukštas pareigas karinėje vadovybėje. Tačiau anksčiau dauguma kovotojų visgi buvo vyrai, o dabar moterys tarp naujokų sudaro didesnę dalį nei vyrai.

„Galiu pasakyti, kad kas mėnesį prie KDP prisijungia tūkstantis naujokų. Dabar į organizaciją stojančių moterų skaičius didesnis nei vaikinų“, – sakė C.Bayikas. 

IS džihadistų požiūris į moteris – radikaliai priešingas. Grupuotė į nelaisvę ima šimtus moterų, jas verčia vergėmis, prievartauja ir mainosi tarpusavyje. Neseniai paskelbtuose nurodymuose IS vadovybė savo barbarams paskelbė, kad esą Islamo teisė leidžia prievartauti ir mušti savo verges.

Jezidų tikėjimo moterys, ištrūkę iš sužvėrėjusių islamistų rankų, pasakoja, kad dalis jų nelaisvėje verčiau renkasi savižudybę nei tolimesnes kančias.

Iš dalies ir dėl šių istorijų šimtai moterų ima ginklus į rankas ir eina kautis su IS. 21-erių Sara Ronahi iš Turkijos studijavo universitete, kai IS nusiaubė Sindžaro miestą. 

„Kai žiūrėjau žinias apie IS vykdomus žiaurumus kurdų atžvilgiu, apie jezidžių ėmimą į vergiją ir jų pardavinėjimą, nusprendžiau prisijungti prie KDP, – rašė ji „Global Post“ elektroniniu paštu. – Supratau, kad KDP yra nuoširdūs.“

Ūkininko dukra Sara neseniai pabaigė bazinius karinius mokymus ir netrukus vyks tolyn į frontą. „Noriu eiti ir kautis su IS. Jie yra visų žmonių Artimuosiuose Rytuose, ypač moterų, priešai“, – teigė ji.

Mergina sakė, kad nori atkeršyti džihadistams už jezidų moteris. „Nesvarbu, net jei neteksiu gyvybės šioje kovoje. Žinau, kodėl mirčiau. Nesvarbu. IS duočiau tokią pamoką, kokios jie yra nusipelnę“, – ryžtu tryško Sara.

IS grėsmė suvienijo kurdus

Noriu eiti ir kautis su IS. Jie yra visų žmonių Artimuosiuose Rytuose, ypač moterų, priešai, – teigė mergina.

O.Bayiko teigimu, tokių moterų kaip Sara – daug. „Kai IS pradėjo puldinėti kurdų moteris, merginos pajuto, kad turi apsiginti ir apginti kitus“, – sakė jis. 

„Jos suprato, kad KDP yra efektyviausia organizacija saugant kurdus ir kurdes. Todėl matome tokį merginų naujokių antplūdį“, – aiškino jis.

KDP, įtraukta į JAV, Europos Sąjungos ir NATO teroristinių organizacijų sąrašus, nėra vienintelė kurdų grupuotė, į kurios gretas stoja vis daugiau moterų. Ginkluotosios kurdų pajėgos Irake (pešmergos) taip pat sulaukia daug su IS pasiryžusių kovoti merginų. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurdės, pasirengusios kovai su „Islamo valstybe“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurdės, pasirengusios kovai su „Islamo valstybe“

Irake ir Sirijoje Liaudies apsaugos dalinių, KDP ir pešmergos kovotojai nežiūri į juos skiriančių valstybių sienas ir koordinuoja savo veiksmus prieš IS. Sparti IS džihadistų plėtra suvienijo grupuotes, kurios praeityje viena kitą laikydavo priešininkėmis.

„IS yra didelė grėsmė kurdams, tačiau tuo pat metu IS, to nenorėdami, suvienijo mus. Nepaisant mūsų vidinių skirtumų, bendra grėsmė suvienijo visus kurdus“, – teigė O.Bayikas. 

Žavi tarptautinę bendruomenę

Šią savaitę CNN moteris, kovojančias Liaudies apsaugos daliniuose, ir kurdų jezidų parlamentarę išrinko vienomis iš labiausiai įkvepiančių moterų 2014 metais.

„Moterys kovotojos kovėsi daugelį metų, tačiau šiemet jos buvo ypač pastebimos dėl savo drąsaus vaidmens kare su IS“, – apie kurdes rašė CNN, sąraše joms skirdama ketvirtą vietą iš penkiolikos.

11-oji sąraše buvo įvardinta Vian Dakhil, kurios emocingas kreipimasis į pasaulio lyderius praėjusią vasarą paskatino pasaulį suvienyti jėgas ir padėti tūkstančiams jezidų, tuo metu įkalintų ant kalno IS džihadistų apsuptyje. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurdės, pasirengusios kovai su „Islamo valstybe“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurdės, pasirengusios kovai su „Islamo valstybe“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius