Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kyjivas ruošiasi blogiausiam, bet žmonių dar neevakuoja: propaganda pasiankstino

Kyjivo valdžiai dar nė nepradėjus garsiai kalbėti, kad, nutrūkus elektros energijos ir vandens tiekimui, sostinės gyventojus tektų evakuoti, Rusijos propaganda paskelbė, kad juos jau ruošiamasi perkelti į kitus Ukrainos regionus. Tai – per ankstyvas pranešimas, evakuacijos galimybė kol kas tik svarstoma kartu su įvairiais kitais planais ir būtų vykdoma kritiškiausiu atveju.
Tamsoje paskendusi Ukrainos sostinė
Tamsoje paskendusi Ukrainos sostinė / „Scanpix“/AP nuotr.

Jau ruošiasi evakuacijai?

Žinutės, esą Kyjivo gyventojai „pradėjo ruoštis persikėlimui į kitus Ukrainos regionus“, rusiškuose tinklalapiuose ir socialinių tinklų paskyrose pasirodė pačioje spalio pabaigoje.

„Kyjivo valdžia parengė planą, kaip perkelti žmones į kitus Ukrainos regionus dėl galimos elektros energijos tiekimo avarijos“, – tuomet skelbė portalas mk.ru.

Ekrano nuotr. iš mk.ru/Rusijos žiniasklaida skelbia, esą jau ruošiamasi evakuoti Kyjivo gyventojus į kitus regionus
Ekrano nuotr. iš mk.ru/Rusijos žiniasklaida skelbia, esą jau ruošiamasi evakuoti Kyjivo gyventojus į kitus regionus

Neilgame straipsnelyje pažymėta, kad „regiono vadovas Oleksijus Kuleba, kalbėdamas su Lenkijos naujienų portalo „Onet“ žurnalistais, paskubėjo pasakyti, kad situacijos eskaluoti nereikia“.

Taip pat pridėta, kad dėl Rusijos atakų keliuose Ukrainos regionuose kilo rimtų elektros energijos tiekimo problemų. Taip pat – kad ruošiamasi viešose vietose įrengti bevielio interneto prieigos taškus, jei būtų visuotinai sutrikdytas elektros energijos tiekimas.

Panaši informacija buvo platinama įvairiuose kituose tinklalapiuose ir socialiniuose tinkluose (pavyzdžiui, čia, čia, čia).

Įrengia šildymosi punktus

Šie pranešimai buvo paremti interviu su O.Kuleba, kuris spalio 29 d. buvo paskelbtas Lenkijos portalo „Onet“ naujienų skiltyje.

Pasekmės buvo sunkios. Tačiau per karą išmokome viską labai greitai atstatyti.

„Artėjant žiemai Ukraina, susidūrusi su precedento neturinčia energetikos krize, imasi priemonių, kad piliečiai būtų šilti ir saugūs“, – rašoma straipsnyje.

Pačioje jo pradžioje pacituoti Kyjivo srities gubernatoriaus žodžiai: „Jau sukūrėme interaktyvų žemėlapį, kuriame žmonės gali greitai sužinoti, kur yra artimiausias šildymo punktas. Juose visi galės apsirūpinti šiltais drabužiais ir maistu, įkrauti mobiliuosius telefonus. Ten bus galima išgyventi krizės momentus.“

Apie žmonių evakuaciją iš sostinės – tai turėtų būti bene svarbiausia, taigi pirmųjų sakinių verta naujiena – čia nekalbama.

O.Kuleba pirmiausia buvo paklaustas apie spalio pradžioje surengtų atakų prieš Kyjivą ir kai kuriuos kitus šalies miestus pasekmes. Anot jo, be žmonių aukų ir kitų apgadinimų, nukentėjo ir nemažai infrastruktūros objektų, pavyzdžiui, elektrinė.

Nuotr. iš Oleksijaus Kulebos paskyros „Facebook“/Oleksijus Kuleba (dešinėje)
Nuotr. iš Oleksijaus Kulebos paskyros „Facebook“/Oleksijus Kuleba (dešinėje)

„Pasakysiu, kad pasekmės buvo sunkios. Tačiau per karą išmokome viską labai greitai atstatyti, – tikino jis. – (…) viską, ką buvo galima pataisyti, mes pataisėme. Deja, pasitaiko ir rimtų pažeidimų, kuriems pašalinti reikia daug laiko.“

Tik tuomet „Onet“ žurnalistė Mariia Tsiptsiura imasi klausimų apie Ukrainos pasiruošimą laukiančiai itin sunkiai žiemai.

Gubernatorius pažymėjo, kad Kyjivo regioną sudarančiose 69 savivaldybėse šildymo sezonas jau prasidėjo.

„Nepaisant pavasarį sugriautos infrastruktūros, šildymo sezonui esame pasirengę 99 proc. Vis dėlto suprantame visus karinius pavojus: bus ekstremalių situacijų, bus apšaudymų, bus padaryta žala ypatingos svarbos infrastruktūrai.

Kyjivo regione evakuacijos priemonės netaikomos ir artimiausiu metu neplanuojamos.

Mes tam ruošiamės ir esame parengę keletą scenarijų. Dirbome, kad būtų atidaryti 754 šildymo punktai. Juose bus galima naudoti alternatyvias šildymosi priemones, įskaitant malkas. Tai – administraciniai pastatai, pavyzdžiui, mokyklos, vaikų darželiai.

Jau sukūrėme interaktyvų žemėlapį, kuriame žmonės gali greitai sužinoti, kur yra artimiausias šildymo punktas. Juose visi galės apsirūpinti šiltais drabužiais ir maistu, įkrauti mobiliuosius telefonus. Čia bus galima išgyventi krizines akimirkas.

Yra ir kitas scenarijus: jei suprantama, kad infrastruktūra taip pažeista, kad problema negali būti greitai išspręsta, sudaromas planas laikinai perkelti žmones į regionus, kuriuose situacija yra stabilesnė. Rengiamės visiems variantams.“

O.Kuleba užsiminė, kad evakuacijos gali prireikti ne vien dėl nutrūkusio elektros tiekimo ar sutrikusio pastatų šildymo, bet ir didelės atakos, pavyzdžiui, iš Baltarusijos, atveju.

Atakuojamas Kyjivas
Atakuojamas Kyjivas

„Suprantame, kad situacija gali klostytis įvairiai. Tam taip pat pritaikėme savo evakuacijos planus. Imamės visų būtinų priemonių, kad prireikus būtų galima evakuotis. Tačiau dar kartą pakartosiu: svarbiausia užduotis šiuo metu yra sutikti priešą pasienyje ir neleisti jam pasprukti į šalies gilumą“, – aiškino jis.

Kitaip tariant, O.Kuleba užsiminė apie evakuacijos galimybę, bet ji esanti tik vienas iš planų, kurių ukrainiečių pareigūnai rengia ne vieną. Apie tai jis kalbėjo ir Ukrainos transliuotojui „Hromadske“.

Be to, savo kanale „Telegram“ gubernatorius tuo metu, kai Lenkijos žiniasklaidoje buvo paskelbtas cituotas interviu, pažymėjo, kad evakuacija artimiausiu metu neplanuojama.

„Kyjivo regione evakuacijos priemonės netaikomos ir artimiausiu metu neplanuojamos. Padėtis energetikos sektoriuje yra sudėtinga, tačiau kontroliuojama.

Visi dirba savo vietose. Regione jau pradėtas elektros energijos tiekimas. Kyjivo regiono gyventojai apie visus veiksmų planus sužinos iš anksto.“

Evakuoti reikėtų 3 mln. žmonių

Ukrainos prezidentūra antradienį paskelbė, kad po naujų Rusijos raketų smūgių ukrainiečių energetikos objektams šalyje susidarė kritinė padėtis.

„Rusų teroristai įvykdė dar vieną suplanuotą ataką prieš energijos infrastruktūros objektus. Padėtis yra kritinė“, – pabrėžė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyryla Tymošenka.

Sostinės meras Vitalijus Klyčko savo ruožtu pranešė, kad po Rusijos smūgių kai kur teko nutraukti elektros tiekimą ir jos neturėjo mažiausiai pusė sostinės gyventojų.

Jei suprantama, kad infrastruktūra taip pažeista, kad problema negali būti greitai išspręsta, sudaromas planas laikinai perkelti žmones į regionus, kuriuose situacija yra stabilesnė.

„Dėl didžiulės raketų atakos (…) energijos industrija pradėjo nutraukinėti elektros tiekimą visoje Ukrainoje“, – pripažino jis.

Per smūgius buvo nutrauktas elektros tiekimas Charkive šalies šiaurės rytuose ir Lvive vakaruose. Apie sutrikimus pranešė rytinio Sumų regiono ir vakarinės Rivnės pareigūnai.

Siekdamas taupyti energiją, Kyjivas jau įvedė valandinio elektros energijos tiekimo nutraukimo režimą. BBC Rusijos tarnybos žurnalistas Sviatoslavas Chomenka papasakojo, ką reiškia gyventi tokioje realybėje – didžiuliame mieste likti be elektros energijos.

Taip pat skaitykite: Ukrainos sostinė Kyjivas skendi tamsoje: kaip išgyventi be elektros didmiestyje.

V.Klyčko dar lapkričio pradžioje įspėjo, kad, nebeturint elektros, tektų visiškai evakuoti mieste likusius maždaug 3 mln. gyventojų.

Skelbiama, kad per nesibaigiančias atakas buvo pažeista ar sunaikinta maždaug 40 proc. šalies energetikos infrastruktūros.

Kyjivo pareigūnai patikinti, jog mažiausiai prieš 12 valandų sulauks įspėjimo, kad elektros tiekimo sistema yra „ant ribos“. Pasiekus tokį tašką, žmonės būtų informuojami ir prašomi palikti miestą.

Šiuo metu situacija esą valdoma ir nėra požymių, kad gyventojai masiškai važiuotų iš sostinės. Žinoma, tai akimirksniu pasikeistų, jei nebeliktų elektros. Mat nuo jos priklauso ir vandens tiekimas bei atliekų šalinimas.

Siūlė pasirūpinti šiltais drabužiais

Beje, spalio pradžioje Rusijos žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimų, esą Kyjive bus atjungtas centrinis šildymas. Tokia išvada buvo padaryta iš viename interviu V.Klyčko duoto patarimo pasirūpinti šiltais namų drabužiais ir antklodėmis, nors keliomis eilutėmis aukščiau jis patikino, kad bus stengiamasi bet kokiomis sąlygomis šildyti būstus.

Ukrainos tinklalapio „Babel“ žurnalistės jo teiravosi apie laukiančią sunkią žiemą: „Kokios jūsų prognozės, ar Kyjivui užteks dujų, ar bus elektros? Kam turėtų ruoštis miestas?“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vitalijus Klyčko
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vitalijus Klyčko

Visas mero atsakymas buvo toks: „Nenoriu visų raminti ir sakyti, kad viskas bus gerai. Gyvename atšiaurioje realybėje ir turime numatyti skirtingus scenarijus.

Už dujas atsakinga valdžia patikino, kad dujų gyventojams bus ir jos nepabrangs. To tikimės. Bet neatmetame, kad gali būti teroro aktų, išpuolių prieš dujų stotis. Atsižvelgiame ir į šį scenarijų.

Taip pat skaitykite: Propaganda vėl perspaudė: meras Vitalijus Klyčko nesakė, kad Kyjivas nebus šildomas.

Pirkome generatorius, kuro šiems generatoriams. Pirmiausia jie keliaus į ligonines, darželius ir mokyklas. Padarysime viską, kas įmanoma ir neįmanoma, kas priklauso nuo mūsų pačių, kad namai būtų šilti.

Bet prašau visų pasirūpinti šiltais namų drabužiais, šiltomis antklodėmis, nes neatmetame, kad namuose temperatūra bus keliais laipsniais žemesnė už normą. Norma yra 21 laipsnis, bet gali būti ir 19 ar 18.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyjivas po raketų smūgių
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyjivas po raketų smūgių

Taip pat gali nutrūkti elektros tiekimas. Tikimės ir darysime viską, kad taip nenutiktų.

Jei nutrūksta elektra, turime generatorius. Jei nėra šildymo ar dujų, turime mazuto atsargų. Kurį laiką galėsime funkcionuoti autonomiškai. Tačiau tai yra gana trumpas laikotarpis, kurio reikia problemai išspręsti.“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius