Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

L.Austinas siekia užglaistyti nesutarimus su sąjungininkais dėl dokumentų nutekinimo

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas, penktadienį susitikęs su įvairių šalių gynybos vadovais koordinuoti papildomą karinę pagalbą Ukrainai, stengėsi švelninti bet kokius galimus nesutarimus tarp JAV ir jų sąjungininkių dėl didžiulio slaptų JAV dokumentų nutekinimo.
Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius ir Pentagono vadovas Lloydas Austinas
Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius ir Pentagono vadovas Lloydas Austinas / „Reuters“/„Scanpix“

Pripažindamas, kad kitos šalys atidžiai stebėjo šį reikalą, L.Austinas susitikimo įžanginėje kalboje atkreipė į jį dėmesį. Tai pabrėžė padėties rimtumą.

Daugelyje internete platinamų dokumentų atskleidžiama detalių apie karo Ukrainoje padėtį ir ginklų bei kitos įrangos tiekimą Ukrainos pajėgoms.

„Į šį klausimą žiūriu labai rimtai, – sakė L.Austinas, pradėdamas Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje surengtą vienos dienos sesiją. – Ir toliau glaudžiai ir pagarbiai bendradarbiausime su mūsų labai vertinamais sąjungininkais ir partneriais.“

L.Austinas sakė, kad šiuo klausimu kalbėjosi su sąjungininkais ir partneriais. „Mane pribloškė jūsų solidarumas ir pasiryžimas atmesti pastangas mus suskaldyti. Mes neleisime, kad kas nors sugriautų mūsų vienybę“, – kalbėjo jis.

Ukrainos gynybos kontaktinę grupę prieš metus įkūrė L.Austinas. Tai jau 11-asis gynybos vadovų susitikimas dėl pagalbos užpultai šaliai koordinavimo. Jie pažadėjo remti Ukrainą kovoje su Rusijos pajėgomis tiek, kiek reikės, tačiau minėtų dokumentų nutekėjimas kelia susirūpinimą keliais aspektais.

Kai kurie sąjungininkai gali pradėti atsargiau dalytis žvalgybos ir kita informacija su JAV, baimindamiesi, kad ji galėtų būti paviešinta. Kiti gali nerimauti, kad JAV apribos savo žvalgybinės informacijos sklaidą, todėl jie bus mažiau informuoti.

Nerimas kilo neparankiu metu, kai Ukrainos vadovai rengiasi pavasariniam kontrpuolimui ir sieks susigrąžinti rusų užimtą teritoriją, tikėdamiesi turėti geresnes pozicijas, jei kariaujančios šalys bandytų derėtis dėl taikos.

Iki šiol L.Austinas ir kiti tvirtino, kad žvalgybos duomenų nutekėjimas nesupriešino JAV ir jų sąjungininkių bei partnerių. Tačiau stulbinantis pažeidimas, atskleidžiantis griežtai saugomą žvalgybos informaciją, sukėlė tarptautinį susirūpinimą ir iškėlė naujų klausimų dėl Amerikos gebėjimo saugoti savo paslaptis.

Masačusetso oro pajėgų nacionalinės gvardijos narys Jackas Teixeira buvo apkaltintas pagal kovos su šnipinėjimu įstatymą neteisėtu įslaptintos nacionalinės gynybos informacijos laikymu ir perdavimu. Jis tarnavo informacinių technologijų specialistu ir galėjo matyti visiškai slaptus dokumentus.

21 metų J.Teixeira kaltinamas platformoje „Discord“ skelbęs itin slaptus karinius dokumentus apie Rusijos karą Ukrainoje ir kitus svarbiausius nacionalinio saugumo klausimus.

JAV karinių oro pajėgų vadovai anksčiau šią savaitę pranešė tiriantys, kaip pavienis karys galėjo gauti ir išplatinti galbūt šimtus itin slaptų dokumentų. Karinės oro pajėgos taip pat atšaukė Menkių kyšulyje įsikūrusio 102-ojo žvalgybos sparno, kuriame tarnavo J.Teixeira, žvalgybos misiją, kol bus atliktas tolesnis tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius