-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Linkevičius apie Baltarusijos notą Lietuvai: balionai atrodė „tikrai labai grėsmingai“

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ironiškai pakomentavo Baltarusijos notą Lietuvai. Ministro teigimu, virš Medininkų pilies pakibę balionai atrodė „tikrai labai grėsmingai“. Dėl šalių oro erdvių pažeidimų notomis valstybės apsikeitė pirmadienį.

„Kiek matėme, ta grėsmė buvo su tais keliais balionais, kurie buvo pakibę virš Medininkų pilies. Tikrai labai grėsmingai atrodė“, – pirmadienio popietę apie Baltarusijos planus Lietuvai teikti notą kalbėjo L.Linkevičius.

Tuo metu Baltarusijos sraigtasparnio įskridimas į Lietuvos oro erdvę, ministro teigimu, laikytinas tyčine provokacija.

„Mačiau tą sraigtasparnį. Dar nežinojau, kad pažeista oro erdvė. Aišku, kad tai yra tyčinis aktas. Tas neramina. Nes jeigu bus mėginama vykdyti tokius provokacinius veiksmus ateityje, tai neprisidės prie stabilumo“, – sakė L.Linkevičius.

VIDEO: ВВС Беларуси литовцам: "Это наше небо!"

„Galbūt tai padėti gali tiems, kurie mėgina inscenizuoti tą išorinę grėsmę, tokiu būdu įvykius pasienyje tirštindami, bet tai nėra produktyvu. Tai labai aiškiai pasakėme Baltarusijos ambasadoriui įteikdami protesto notą, prašydami paaiškinti tas aplinkybes, ir pareikalavome, kad tokių provokacinių veiksmų ateityje nebūtų“, – teigė jis.

Ministro teigimu, pažeidimas buvo užfiksuotas „vizualiai“. Nota Baltarusijai buvo pateikta pirmadienį.

Tą patį pirmadienio pavakarę padarė ir kaimyninė valstybė. Baltarusijos gynybos ministerija pareiškė, kad sklandantys balionai su antivalstybiniais simboliais buvo provokacija iš Lietuvos pusės. Balionų skrydį sustabdė sraigtasparnis MI-24. Baltarusiai dargi neigia įskridę į Lietuvos teritoriją.

Aišku, kad tai yra tyčinis aktas. Tas neramina.

„Mūsų pilotų veiksmus vertinu kaip visiškai atitinkančius mūsų ir tarptautinius teisės aktus. Mūsų pilotai veikė mūsų valstybės oro erdvėje, tai užfiksuota objektyvios kontrolės medžiagoje. Lietuvos Respublikos valstybinės sienos pažeidimo nebuvo“, – pareiškė Alehas Orlovas, einantis karinių oro pajėgų ir oro gynybos pajėgų vado pavaduotojo pareigas.

Tai ne vienintelis šalių susikirtimas dėl oro erdvės pažeidimo. Prieš 8-erius metus kilo pliušinių meškiukų skandalas, kuomet dviejų švedų pilotuojamas lėktuvėlis skrisdamas pažemiui kirto Baltarusijos sieną maždaug 100 kilometrų ir išmėtė pliušinius meškiukus su šūkiais už žodžio laisvę bei grįžo į Lietuvą.

Aliaksandras Lukašenka į akibrokštą sureagavo audringai. Tuomet jis teigė, kad Lietuvai už tokį incidentą „maža nepasirodys“. Kliuvo ir saviems: buvo atleisti sienos apsaugos, karinių oro pajėgų ir priešlėktuvinės gynybos vadai, atšaukti Stokholme dirbantys diplomatai ir namo išsiųsti švedai.

Incidentas su balionu vyko sekmadienio vakarą, už demokratines permainas savo šalyje kovojančių Baltarusijos žmonių palaikymo akcijoje. Tarp Vilniaus Katedros aikštės ir pasienyje esančio Medininkų memorialo – 32 km – apie 50 tūkst. žmonių susikibo rankomis į gyvą grandinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius