-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas: yra tikimybė, kad Rusija rengia galingą įsiveržimą į Ukrainą

Dėl susidariusios ypatingos padėties Ukrainoje į Lietuvą neatvykęs šios šalies laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas iš anksto įrašytame kreipimesi teigė, kad savo veiksmais Rusija demonstruoja norą atgaivinti sovietinę imperiją. Jis dėkojo Lietuvai už paramą sunkiu Ukrainai metu.
Oleksandras Turčynovas
Oleksandras Turčynovas / „Scanpix“ nuotr.

O.Turčynovo kalbos vaizdo įrašas pirmadienį buvo parodytas Seime prasidėjusioje ES parlamentų pirmininkų konferencijoje.

Šiomis sąlygomis mes įžvelgiame tikimybę, kad ruošiamas galingas Rusijos Federacijos įsiveržimas į Ukrainą. Kalbama ne apie šiaip agresiją prieš vieną iš Europos valstybių pažeidžiant visas tarptautinės teisės normas.

„Rusijos ginkluotosios pajėgos atvirai manevruoja pasienyje su Ukraina, politinis, ekonominis karas prieš Ukrainą tapo Rusijos politikos skiriamuoju bruožu. Šiomis sąlygomis mes įžvelgiame tikimybę, kad ruošiamas galingas Rusijos įsiveržimas į Ukrainą. Kalbama ne apie šiaip agresiją prieš vieną iš Europos valstybių pažeidžiant visas tarptautinės teisės normas“, – kalbėjo jis.

Dabartiniai veiksmai Rytų Ukrainoje, pasak laikinojo prezidento, yra dar vienas ženklas, kad Rusija siekia atgaivinti sovietų imperiją.

„Šiuose veiksmuose mes matome metodiškai sudarytą ir ilgalaikę Ukrainos valstybingumo griovimo strategiją. Bandymą atnaujinti posovietinę imperiją“, – sakė O.Turčynovas.

Krymo užgrobimas – viduramžiškas laukinis akibrokštas

Laikinasis prezidentas pabrėžė, kad mūsų akyse vyksta tiesioginis iššūkis nustatytai pasaulio tvarkai ir brutalus pasaulio bendruomenės pozicijos ignoravimas.

Šiandien Kryme Rusija prievarta paverčia ukrainiečius Rusijos Federacijos piliečiais, baugina kitamanius, persekioja tautinių mažumų aktyvistus. Tačiau Krymo pussiasalis buvo, yra ir liks neatskiriama Ukrainos dalimi.

Jis pridūrė, kad tokie veiksmai sukelia abejonių dėl visos Jungtinių Tautų valstybių narių suvereniteto garantijų teisinės sistemos.

„Šiandien Kryme Rusija prievarta verčia ukrainiečius Rusijos piliečiais, baugina kitamanius, persekioja tautinių mažumų aktyvistus. Tačiau Krymo pussiasalis buvo, yra ir liks neatskiriama Ukrainos dalimi. Tai pripažįsta visa civilizuota pasaulio bendruomenė“, – teigė jis.

Anot O.Turčynovo, sunku patikėti, kad patį žiauriausią istorijoje – Antrąjį pasaulinį karą pergyvenusioje šiuolaikinėje Europoje gali įvykti toks viduramžiškas laukinis akibrokštas prieš šalį tik dėl to, kad ši paskelbė apie eurointegraciją.

Jis padėkojo visoms šalims, kurios palaikė ir palaiko Ukrainą.

„Atskiri padėkos žodžiai – Lietuvos vadovybei, Seimui ir visai lietuvių tautai už tai, kad sudėtingu išmėginimų metu jie buvo ir yra su Ukrainos tauta. Būtent Lietuva paskutinę savo pirmininkavimo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai dieną ėmėsi klausimo dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą nagrinėjimą“, – kalbėjo jis ir pridūrė, jog tikisi ir toliau jausti veiksmingą Europos partnerių palaikymą.

Po O.Turčynovo kalbos tylos minute buvo pagerbti Maidane žuvę žmonės.

Ukrainos laikinajam prezidentui teko atšaukti vizitą į Lietuvą, nes Ukrainos Rytuose prorusiškai nusiteikę piliečiai pradėjo kelti neramumus. Saujelė Donecko srities administracijos pastatą užėmusių riaušininkų pasiskelbė „liaudies taryba“ ir paskelbė „nepriklausomą respubliką“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius