Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijoje toliau stringa koalicijos formavimas: A.Gobzemas pažėrė kritikos liberalams

Populistinės partijos „Kam priklauso valstybė?“ (KPV LV) kandidatas į Latvijos premjerus Aldis Gobzemas nusprendė nutraukti derybas dėl vyriausybės formavimo su liberaliuoju susivienijimu „Už plėtrą/Už!“. Tuo metu liberalai kaltina A.Gobzemą siekiant atvesti į vyriausybę prorusišką partiją „Santarvė“.
Aldis Gobzemas
Aldis Gobzemas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamasis su naujienų agentūros BNS žurnalistais, A.Gobzemas priekaištavo susivienijimui „Už plėtrą/Už!“ dėl to, kad nuo pat pradžių ši partija „norėjo žaisti žaidimą, suprantamą tik (susivienijimui priklausančios „Už Latvijos plėtrą“ nariui) Edgarui Jaunupui ir jo rėmėjams“.

„Nė vieno konstruktyvaus pasiūlymo, melas prieš televizijos kameras, niekšiškos šypsenos, drąsos kalbėti į akis trūkumas, užkulisiniai pasiūlymai su bandymais suformuoti Arturo Krišjanio Karinio („Naujoji vienybė“) vadovaujamą vyriausybę, bandymai perpirkti trūkstamus balsus kitose partijose“, – kalbėjo A.Gobzemas ir išreiškė viltį, kad partijos nesutiks su tokiais „purvinais užkulisiniais pasiūlymais“.

A.Gobzemas, savo nuomonę išdėstęs ir feisbuke, pažymėjo, kad šiame parlamente nemato galimybių bendradarbiauti su „Už plėtrą/Už!“, kol „šios partijos deputatai bus tik E.Jaunupo interesų marionetės“.

Apžvalgininkams tokie kaltinimai E.Jaunupui skamba keistai, nes jis net nėra priskiriamas prie svarbiausių susivienijimo „Už plėtrą/Už!“ narių.

„Akivaizdu, kad „Už plėtrą/Už!“ nesuinteresuota mažinti vaistų kainų, riboti azartinius lošimus. Akivaizdu, jog ši partija daro viską, kad nebūtų prieita prie sprendimų, todėl, kad prie derybų stalo jai viskas blogai, o konkrečių pasiūlymų sąmoningai nėra“, – kalbėjo A.Gobzemas.

Tvnet.lv/Aldis Gobzemas
Tvnet.lv/Aldis Gobzemas

„Tuo pačiu metu aš dėkoju kitoms politinėms partijoms už konstruktyvų sugebėjimą ištverti šiuos destruktyvius „Už plėtrą/Už!“ veiksmus ir mokėti diskutuoti probleminiais klausimais“, – pridūrė jis.

Vis dėlto LETA skelbia, kad vos kelios valandos prieš paskelbdamas šią piktą žinutę feisbuke A.Gobzemas kalbėjo kitaip ir buvo nusiteikęs optimistiškai: „Vyriausybę reikia formuoti šypsantis ir mėgaujantis procesu, o ne susiraukus.“

Liberalai atsakė į kaltinimus

Kaltinimų sulaukęs liberalus susivienijimas „Už plėtrą/Už!“ reaguodamas nurodė, kad nesutiko su A.Gobzemo ir KPV LV planais per „užpakalines duris“ atvesti į valdančiąją koaliciją prorusišką partiją „Santarvė“ ir abejotinos reputacijos oligarchą Ainarą Šleserą.

„Scanpix“ nuotr./Ainaras Šleseras su žmona
„Scanpix“ nuotr./Ainaras Šleseras su žmona

„Deja, mūsų nuogąstavimai dėl A.Gobzemo ryšių su žmonėmis, kurie žiūri į Rusiją ir siekia destabilizuoti situaciją Latvijoje, tvirtinasi“, – tokį pranešimą išplatino liberalai.

„Už plėtrą/Už!“ teigia, kad A.Gobzemas jau seniai suvokė, kad vyriausybės suformuoti nesugebės, o išeities iš padėties ieško pavojingu būdu.

A.Gobzemas iki šiol labiau garsėjo viešais grasinimais iš esmės pakeisti Latvijos visuomeninio transliuotojo darbą ir „asmeniškai atleisti“ jo žurnalistą, kai „taps ministru pirmininku“. Jo teigimu, transliuotojas tyčiojasi iš politikų ir švaisto mokesčių mokėtojų pinigus.

Liberalaus susivienijimo teigimu, A.Gobzemas jau daug kartų buvo pagautas meluojant, o žurnalistų jis esą nemėgsta dėl to, kad „jie žino, kad melagio kojos trumpos“.

Prezidentas nustatė terminą

A.Gobzemas yra antrasis prezidento Raimondo Vėjuonio paskirtas kandidatas į premjerus, bandantis suformuoti vyriausybę.

Anksčiau šį darbą prezidentas buvo pavedęs Naujosios konservatorių partijos (NKP) lyderiui Janiui Bordanui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Janis Bordanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Janis Bordanas

Tačiau po savaitę trukusių derybų kelios partijos nusprendė pasitraukti, ir R.Vėjuonis atšaukė J.Bordano kandidatūrą.

Latvjoje būtent KPV LV, NKP ir „Už plėtrą/Už!“ matomos kaip būsimosios administracijos kamieną sudarysiančios partijos, kurias taip pat remtų Nacionalinis aljansas. Tiesa, tokiai koalicijai reiktų dar mažiausiai vienos kitos partijos.

Skaičiavimai sudėtingi. JKP atmeta bendradarbiavimą su Žaliųjų ir valstiečių sąjunga, o KPV LV, kaip jau minėta, nenori dirbti su „Už plėtrą/Už!“.

Be to, „Naujosios vienybės“ deputatų parlamente pažiūros artimiausios liberalams. Beveik visos partijos atsisako dirbti su prorusiška ir daugiausia parlamentarų turinčia „Santarve“, tiesa KPV LV vadovybės nuomonė miglota.

Po spalio rinkimų „Santarvė“ Saeimoje turi 23 vietas, KPV LV ir NKP – po 16, „Už plėtrą/Už!“ ir Nacionalinis aljansas – po 13, Žaliųjų ir valstiečių sąjunga – 11, o „Naujoji vienybė“ – 8.

R.Vėjuonis lapkričio 26 dieną suteikė prieštaringai vertinamam A.Gobzemui dvi savaites vyriausybės suformavimui. Tačiau derybas iki šiol temdo svarstymai, ar A.Gobzemui Latvijos saugumas suteiks leidimą dirbti su slapta informacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius