-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legenda lengvatikiams pašiurpinti: Ukrainos kariai užsienyje tampa organų donorais

Žiniasklaidos pranešimai, kad Vakarų šalys priims gydytis sužeistus Ukrainos karius, virto melagiena, jog kai kurie iš jų bus siunčiami į užsienio transplantacijų klinikas organams išimti. Platinama ir informacija, esą Rusijos kariai ne puola ukrainiečius, o juos gelbsti, mat Kyjivas nuolat parduoda žmonių organus juodojoje rinkoje, taip papildydamas skurstančios šalies biudžetą.
Zaporižės ligoninėje operuojamas sužeistas Ukrainos karys.
Zaporižės ligoninėje operuojamas sužeistas Ukrainos karys. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lengvatikiams šaltinių nereikia

Įrašas apie karių gabenimą į užsienį organų transplantacijoms pasirodė „Twitter“ puslapyje „Ukraine News“. Jame esą skelbiamos „naujienos iš karo zonos Ukrainoje“, iš tiesų – daugiausia prorusiški komentarai, vaizdo įrašai ir nuotraukos.

„Paklauskite Zelenskio – esama pranešimų, kad kai kurie sužeisti kariai buvo išsiųsti į transplantologijos klinikas Izraelyje, Vokietijoje, JAV organams išimti. Šis verslas Ukrainoje yra vertas 2 mlrd. dolerių per mėnesį“, – toks tekstas čia pasirodė prieš gerą savaitę.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete platinama melagiena, esą sužeisti Ukrainos kariai vežami į užsienį tapti organų donorais
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete platinama melagiena, esą sužeisti Ukrainos kariai vežami į užsienį tapti organų donorais

To paties socialinio tinklo vartotojai atkreipė dėmesį, kad vis dar egzistuoja didžiulis panašių paskyrų ir komentatorių, už kurių galimai stovi Rusija ir kurie nuolat skelbia melagienas ar tiesiog trolina, tinklas.

Įvairių įrašų, pasidalijimų jais ir komentarų laiko bei turinio, taip pat – kai kurių tekstų ir paskyrų sąsajų analizė leidžia nustatyti, kad nemažai šių „rašytojų“ tėra botai – kompiuterinės programos.

Įraše apie karių organų panaudojimą transplantacijoms nenurodytas joks šaltinis, nepateikta tai patvirtinanti oficialaus asmens citata, nepapasakota bent vieno kario, kuris patyrė tokią procedūrą, istorija, nepaminėtos konkrečios sveikatos priežiūros įstaigos, kuriose vyksta operacijos.

123RF.com nuotr./Operacija
123RF.com nuotr./Operacija

Nepaisant to, daugiau nei 1 tūkst. žmonių po tokiu nekonkrečiu įrašu paspaudė „patinka“, daugiau nei 600 internautų juo pasidalijo.

Sužeistieji gydomi ir Lietuvoje

Internete nuo pat karo pradžios buvo galima rasti žiniasklaidos pranešimų, jog sužeisti Ukrainos kariai bus priimami gydytis įvairiose Vakarų šalyse, įskaitant ir tris paminėtąsias „Twitter“.

Pavyzdžiui, kovo pradžioje, praėjus kiek daugiau nei savaitei nuo užpuolimo, buvo paskelbta, kad sužeisti Ukrainos kariai nedelsiant bus pradėti gydyti Vokietijoje ir Lenkijoje.

Po poros mėnesių Izraelis taip pat pranešė priimsiantis gydytis sužeistuosius. Tai buvo aptarta Ukrainos ambasadoriaus Jevheno Kornijčuko ir Izraelio sveikatos apsaugos ministro Nitsano Horowitzo susitikime.

Liepos pabaigoje ir JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas patvirtino, kad iki 18 ukrainiečių vienu metu galės būti gydomi amerikiečių karinėje ligoninėje Vokietijoje.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Sužeistas Ukrainos karys
Ukrainos kariuomenės nuotr./Sužeistas Ukrainos karys

„Deutsche Welle“ tinklalapyje panašiu metu buvo publikuotas vaizdo įrašas apie Vokietijoje gydomus sužeistus ukrainiečius.

Prie šių šalių prisijungė ir Lietuva. Krašto apsaugos ministerija birželio pradžioje patvirtino, kad mūsų šalis priėmė per kovos veiksmus sužeistų Ukrainos karių. Daugiau informacijos apie juos nebuvo pateikta.

Nė viename iš šių straipsnių nebuvo informacijos, kad ukrainiečių organai būtų paimami transplantacijoms. Nebūta ir pranešimų apie panašų elgesį su kariais. Atsižvelgiant, kokia skandalinga tai būtų naujiena, ji sulauktų didžiulio žiniasklaidos dėmesio.

Donorais gali tapti ir mirusieji, ir gyvieji. Pastaruoju atveju dažniausiai transplantuojami inkstai, taip pat – dalis kepenų, kaulų čiulpai, audiniai.

123RF.com nuotr./Inkstų transplantacija
123RF.com nuotr./Inkstų transplantacija

Tačiau ne kiekvienas ar ne kiekvienu atveju gali tapti donoru – reikia būti tam tikro amžiaus ir sveikam, ypač neturėti tam tikrų sveikatos problemų. Tad tokios didžiulės pastangos – gabenti sužeistuosius į užsienį – gauti organų transplantacijoms vargiai gali atsipirkti.

Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija yra paneigusi, kad, pavyzdžiui, Donbase klesti organų juodoji rinka.

Gandus skleidžia ir žinomas režisierius

Cituotai frazei iš „Twitter“ apie transplantacijas iliustruoti kažkodėl pasirinkta tinklalapyje vikendi.net paskelbto straipsnio ekrano nuotrauka (tiesa, nuoroda į jį nepateikta).

Šiame straipsnyje rašoma apie JAV atsargos generolo Stepheno Twitty paskaičiavimus, esą Ukraina iki gegužės pabaigos galėjo netekti 200 tūkst. karių. Tiek karių esą nepateko į JAV valdžios institucijų akiratį, taigi jie esą galėjo žūti arba būti paimti į nelaisvę.

Taip pat skaitykite: JAV generolas suskaičiavo Ukrainos prarastus karius – kiek šis skaičius patikimas?

Kiek buvusio karininko paskelbta informacija patikima, nežinia, nes nei jis, nei skaičių pateikusi žiniasklaida nedavė nuorodų į šaltinius (nei oficialius – dokumentus, diplomatų ar su karyba susijusių asmenų pranešimus iš Ukrainos ir pan., nei neoficialius – karius ar diplomatus, kurie dažniausiai neįvardijami, valstybės pareigūnus).

Tokių pareiškimų negalima priimti už gryną pinigą, nes ne tik nebuvo šaltinių, bet ir oficialių pareigūnų pateikiama statistika, nors galbūt netiksli, ne visada sutampa.

Net jei S.Twitty pateiktas skaičius buvo arti realybės, nei jis, nei jį citavusi žiniasklaida neminėjo, kad dalis „dingusių“ karių buvo išvežti į užsienį tapti organų donorais. Tad „Twitter“ įraše vikendi.net straipsnio ekrano nuotrauka buvo paskelbta nepagrįstai.

Taip pat skaitykite: Naujas melas: rusai neva gelbsti ukrainiečius nuo nelegalios prekybos organais

Gandai, esą karo Ukrainoje metu suklestėjo prekyba organais, platinami jau kurį laiką. Pavyzdžiui, skandalingai pagarsėjęs rusų režisierius Nikita Michalkovas neseniai paskelbė, esą Ukrainoje masiškai „mėsinėjami“ žmonės.

Forum Cinemas nuotr./Nikita Michalkovas
Forum Cinemas nuotr./Nikita Michalkovas

Imta tiražuoti melagiena, neva rusai ne puola ukrainiečius, o juos gelbsti, mat šalies valdžia esą nuolat parduoda žmonių organus juodojoje rinkoje, taip papildydama skurstančios šalies biudžetą. Nors pastaruoju metu Ukrainoje išties buvo palengvintas organų donorystės procesas, žuvusiųjų organais nėra prekiaujama.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius