Europos maisto informacijos tarybos (EIFIC) tyrimas atskleidė, kad lenkai pirmauja suvalgydami per dieną vidutiniškai po 577 gramus vaisių ir daržovių. Tuo tarpu antri likę italai jų kasdien suvalgo po maždaug 452 gramus.
„Tik Lenkijoje, Vokietijoje, Italijoje ir Austrijoje buvo vykdoma rekomendacija suvalgyti kasdien bent po 400 gramus vaisių ir daržovių“, – sakoma studijoje, kuri buvo paskelbta EFIC svetainėje.
Prancūzija liko tolimoje devintoje vietoje, nes jos žmonės kasdien suvalgo vidutiniškai tik 342 gramų vaisių ir daržovių. Prancūzai gerokai atsiliko nuo pirmojo ketvertuko, taip pat Vengrijos, Estijos, Airijos ir Belgijos.
Prasčiausiai pasirodė islandai, per dieną suvalgantys vos 186 gramus vaisių ir daržovių, taip pat švedai (237 gramai) ir čekai (253 gramai).
EFIC tyrime atkreipiamas dėmesys, kad daržovių kiekį šalies virtuvėje iš dalies lemia geografija: vitaminų turtingų šviežių daržovių daugiau suvartojama šiaurėje.
„Šiaurėje gausiau vartojamos šviežios daržovės, o pietuose daržovės daugiausia naudojamos sriuboms“, – pažymėjo studijos autoriai.
EFIC taip pat pagrūmojo pirštu, nurodydama, jog „dauguma europiečių nesilaiko PSO (Pasaulinės sveikatos organizacijos) rekomendacijų – kasdien valgyti (bent po 400 gramų) vaisių ir daržovių“, todėl didėja pavojus susirgti vėžiu, širdies ir kraujagyslių bei kitomis ligomis.