Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkai giriasi aptikę Gintaro kambarį – surado ir atkas slaptą tunelį

Prieš kelias dienas pasklido žinia, kad Lenkijoje surastas legendinis Gintaro kambarys – II pasaulinio karo metais dingusi vertybė, kurios ieškoma jau daugybę metų. Gandų, kad kambarys pagaliau rastas, būta ne kartą ir ne du. Šįkart taip teigia lenkai, ketinantys po kelių dienų įžengti į apleistą tunelį Mamerkių vietovėje Varmijos mozūrų vaivadijoje.
Gintaro kambario replika
Gintaro kambario replika / mamerki.com nuotr.

Kaip rašo wyborcza.pl, žinios apie atrastą slaptą vietą Mamerkiuose, nenaudotą nuo II pasaulinio karo laikų, pasklido ne tik Lenkijoje, bet ir visame pasaulyje. O kitą savaitę, birželio 27-ąją, galbūt pavyks įsitikinti, ar prieš kelias savaites čia atrastas tunelis slepia kokius nors lobius. Imtis veiksmų jau leido miško savininkas, paminklų restauratoriai ir valstybinių miškų vadovai.

Naudojant georadarą buvo aptiktas liukas, į kurį įaugo keliasdešimties metų senumo medžio šaknys. Paieškomis užsiėmę žmonės įsitikinę, kad liukas nebuvo atidarytas nuo II pasaulinio karo pabaigos. Radaras rodo, kad po juo yra ertmė – galimai tai įėjimas į tunelį. Šiuo metu vykdomi pasiruošimo darbai, norint nukelti 100 kilogramų sveriantį dangtį.

mamerki.com nuotr./Gintaro kambario replika
mamerki.com nuotr./Gintaro kambario replika

„Ką rasime viduje? Pagal optimistiškiausią hipotezę kalbame apie Gintaro kambarį“, – tikina Bartłomiejus Plebańczykas, Mamerkių muziejaus vadovas.

Jo teigimu, pagal kitas hipotezes ten gali būti ir kitokių unikalių daiktų – karinės technikos, dokumentų ar bent indai ar stalo įrankiai, kuriais naudojosi vokiečiai, karo metais dislokuoti Mamerkiuose.

Atidengti tunelį ketinama ketvirtadienį, dalyvaujant Lenkijos ir kitų šalių žiniasklaidos atstovams. „Tada ir paaiškės, ar tai dar vienas vadinamasis techninis tunelis, ar pagaliau pavyko surasti vertingų istorinių daiktų arba net tikrą lobį“, – rašo wyborcza.pl. Visi radiniai atiteks valstybiniams muziejams.

Tada ir paaiškės, ar pagaliau pavyko surasti vertingų istorinių daiktų arba net tikrą lobį.

Gintaro kambarį Prūsijos karaliaus Frydricho I sūnus Frydrichas Vilhelmas 1716 m. padovanojo Rusijos valdovui Petrui I. Šis prašmatnų kambarį įsakė įrengti rūmuose netoli Sankt Peterburgo ir pavertė jį ištaiginga pokylių sale.

Prasidėjus II pasauliniam karui, vokiečiai šią dovaną išsivežė į Karaliaučių, kambarį rekonstravo ir kurį laiką leido pamatyti viešai. Vėliau supakavo į dėžes ir, kaip teigiama, sukrovė pilies rūsiuose. Po karo unikalaus lobio jau nebebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius