Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkai mano atradę dingusį legendinį Gintaro kambarį Baltijos jūroje

Lenkų narai rado Vokietijos Antrojo pasaulinio karo laivo nuolaužas, kurios, jų manymu, gali padėti išspręsti seniai egzistavusią mįslę – kur yra be pėdsakų dingęs legendinis Gintaro kambarys.
Gintaro kambario replika
Gintaro kambario replika / mamerki.com nuotr.

Gintaro kambarį, gausiai dekoruotą gintaru ir auksu, Prūsijos karaliaus Frydricho I sūnus Frydrichas Vilhelmas 1716 m. padovanojo Rusijos valdovui Petrui I. Šis prašmatnų kambarį įsakė įrengti rūmuose netoli Sankt Peterburgo ir pavertė jį ištaiginga pokylių sale, skelbia newsru.com.

Antrojo pasaulinio karo metu vokiečiai šią dovaną išsivežė į Karaliaučių. 1945 metais sovietų kariuomenė užėmė Karaliaučių, tačiau Gintaro kambario jau nerado. Iki šių dienų sklando daug versijų, kas galėjo jam atsitikti. Viena jų, kad vokiečiams evakuojantis iš Rytų Prūsijos, iš Karaliaučiaus, krovininis garlaivis „Karlsruhe“ išvyko su dideliu kroviniu, kurį vėliau sovietų kariniai lėktuvai nuskandino prie Lenkijos krantų.

Lenkų narai yra įsitikinę, kad rado tą patį nuskendusį laivą, praneša „Amerikos balsas“.

„Mes ieškojome laivo nuolaužų nuo praėjusių metų, kai supratome, kad įdomi slapta istorija gali slypėti Baltijos jūros dugne. Laivas beveik nepažeistas. Triumuose radome karinių transporto priemonių, porceliano ir daug dėžių su nežinomu turiniu“, – sakė naras Tomaszas Stachura.

mamerki.com nuotr./Gintaro kambario replika
mamerki.com nuotr./Gintaro kambario replika

„Karlsruhe“ dalyvavo vienoje didžiausių jūra vykdytų evakuacijų istorijoje – operacijoje „Hannibal“, kuri Antrojo pasaulinio karo pabaigoje daugiau kaip milijonui vokiečių kareivių ir civilių padėjo išvengti sovietų puolimo Rytų Prūsijoje.

Istoriniai dokumentai rodo, kad garlaivis skubiai paliko Piliavą (dabartinis Baltijskas) su dideliu kroviniu ir 1083 žmonėmis.

„Visa tai kartu audrina vaizduotę. Baltijos jūros dugne atrastas vokiečių laivas ir dėžės su dar nežinomu turiniu, gali turėti didelės įtakos visai šiai istorijai“, – dienraščiui „The Guardian“ sakė naras Tomaszas Zwara.

„Karlsruhe“ nuolaužų paieška truko apie metus. Tyrėjai turėjo sovietų pilotų pranešimus ir žvejybos žemėlapius, kuriuose buvo nurodytos kliūtys dugne, įskaitant nuskendusius laivus.

Pirmiausia narų grupė patikrinimui pasirinko kelias dešimtis taškų, tada paieškos laukas susiaurėjo iki 22, ir tik vienas jų pasirodė tokio pat dydžio kaip laivas. Birželį ir rugsėjį narai tris kartus nardė ir nufotografavo laivą.

Kaip paaiškėjo garlaivis skendo vertikaliai, atsitrenkė pirmagaliu į dugną ir atsigulė ant kilio. Dabar jis guli labai tiesiai, tačiau visas jo krovinys susistūmęs į priekį, „automobiliai, dėžės, didžiulė betvarkė“, sako T.Stachura.

Tyrimai bus tęsiami, tačiau juos apsunkina didelis gylis ir atstumas nuo pakrantės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius