Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija mini Antrojo pasaulinio karo pabaigos 70-ąsias metines

Lenkijos prezidentas ketvirtadienį vadovauja tarptautinėms ceremonijoms, minint pergalės prieš nacistinę Vokietiją 70-ąsias metines, kurios buvo surengtos kaip alternatyva dviem dienomis vėliau iškilmėms Maskvos Raudonojoje aikštėje vyksiančiam kariniam paradui.
Bronislawas Komorowskis
Bronislawas Komorowskis / Luko Balandžio nuotr.

Prezidentas Bronislawas Komorowskis organizavo ceremonijas Gdansko uostamiestyje, tvyrant didelei įtampai tarp Vakarų šalių ir Maskvos dėl krizės Ukrainoje.

Tie renginiai Vakarų šalių lyderiams, nusprendusiems nedalyvauti Rusijos rengiamose iškilmėse, suteikia galimybę pagerbti sąjungininkų pergalę prieš nacistinę Vokietiją 1945 metais.

Nors daugelis Vakarų šalių lyderių boikotuos gegužės 9-osios minėjimus Maskvoje, į Gdanską atvyks tik keli iš jų.

Tačiau svečių sąraše yra Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, kuriam Gdanskas yra gimtasis miestas, ir Ukrainos bei kelių Vidurio Europos šalių prezidentai.

Pagrindinės iškilmės vyks Vesterplatės pusiasalyje, kur nuaidėjo vieni iš pirmųjų Antrojo pasaulinio karo šūvių, kai Vokietija 1939 metais užpuolė Lenkiją.

Tuo tarpu Rusija ruošiasi pompastiškai minėti Pergalės dieną šeštadienį.

B.Komorowskis sakė, kad renginiai Gdanske taip pat turi pabrėžti, jog daugeliui Rytų Europos šalių karo pabaiga žymėjo ne visišką išsivadavimą, o dešimtmečius trukusio nepageidaujamo Sovietų Sąjungos dominavimo pradžią.

Ši žinia vargu ar patiks lyderiams Rusijoje, kuri stengiasi pabrėžti didvyrišką Raudonosios armijos kovą vaduojant Europą nuo Adolfo Hitlerio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius