Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija tikisi kai kurių iš Vokietijos atšaukiamų JAV karių dislokavimo jos teritorijoje

Lenkija tikisi, kad jos teritorijoje bus dislokuota daugiau JAV karių, šeštadienį sakė premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis), JAV dienraščiui „The Wall Street Journal“ pranešus, kad Vašingtonas planuoja per artimiausius mėnesius daugiau kaip ketvirtadaliu sumažinti Vokietijoje laikomų amerikiečių karių kontingentą.
Mateuszas Morawieckis
Mateuszas Morawieckis / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Laikraštis rašė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas nurodė Pentagonui Vokietijoje nuolat laikomą kontingentą, šiuo metu turintį 34,5 tūkst. karių, sumažinti 9,5 tūkst. karių.

Rytų Europoje, kurioje kažkada dominavo sovietai, esanti Lenkija seniai laiko JAV svarbiausiu savo saugumo garantu NATO.

„Tikrai tikiuosi, kad dėl daugelio derybų, kurias surengėme, ir pademonstravę, koks tvirtas NATO partneris esame, kai kurie iš šiuo metu Vokietijoje dislokuotų ir atšaukiamų JAV karių tikrai atsidurs Lenkijoje“, – komercinei radijo stočiai RMF sakė M. Morawieckis.

„Tikrasis pavojus slypi už rytinės sienos, tad JAV karių perkėlimas į [NATO] rytinį flangą pastiprins visos Europos saugumą“, – sakė jis ir pridūrė, kad „derybos tęsiasi“.

Rusijai per pastarąjį dešimtmetį ėmus kontroliuoti teritorijų Gruzijoje ir Ukrainoje, Lenkija siekia nuolatinio JAV karių kontingento savo teritorijoje.

Pernai D.Trumpas padidino rotuojamų karių Lenkijoje skaičių iki 5,5 tūkstančio.

Baltųjų rūmų ir Pentagono pareigūnai atsisakė patvirtinti arba paneigti „The Wall Street Journal“ pranešimą, paskelbtą tvyrant įtampai tarp D.Trumpo administracijos ir sąjungininkų Europoje dėl ilgalaikių bendradarbiavimo susitarimų.

Vašingtonas ypač susirūpinęs dėl Vokietijos, esą nepakankamai finansuojančios savo pačios gynybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius