-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos premjeras M.Morawieckis žydų turto grąžinimą vadintų A.Hitlerio pergale

Lenkijos vyriausybės vadovas Mateuszas Morawieckis yra pažadėjęs, kad Varšuva nediskutuos apie žydų turto grąžinimo klausimą, kol Teisės ir teisingumo partija (PiS) bus valdžioje. Tą patį jis pakartojo ir savaitgalį, netgi pridūręs, kad toks sprendimas prilygtų Adolfo Hitlerio ir nacistinės Vokietijos pergalei, rašo „The Jerusalem Post“.
Protestas Varšuvoje prieš JAV priimtą įstatymą dėl žydų turto grąžinimo
Protestas Varšuvoje prieš JAV priimtą įstatymą dėl žydų turto grąžinimo / „Scanpix“/AP nuotr.

„Jei kas nors sako, kad Lenkija turi kažkam sumokėti kompensaciją, mes sakome, kad su tuo nesutinkame!“ – penktadienį Lodzės mieste pareiškė M.Morawieckis.

„Jei tokia siaubinga neteisybė, kai sukeičiami budelio ir aukos vaidmenys, kada nors įvyktų, tai reikštų pomirtinę Hitlerio pergalę“, – pridūrė Lenkijos premjeras.

Dar ir atšaukė vizitą

M.Morawieckis panašių komentarų per savaitgalį išsakė ir daugiau, ir visais jais reaguojama į JAV Kongrese priimtą įstatymą – 447-ąjį teisės aktą, kuriame kalbama apie „teisingumą kompensacijos nesulaukusiems išsigelbėjusiesiems (per Holokaustą, – red.)“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mateuszas Morawieckis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mateuszas Morawieckis

Pagal šį įstatymą JAV vyriausybė įpareigojama padėti Holokaustą išgyvenusiems asmenims atgauti pavogtą turtą.

Lenkijoje tokios žinios iš už Atlanto jau išprovokavo kraštutinių dešiniųjų protestus.

Radikalai prieš daugiau nei savaitę pražygiavo Varšuvos gatvėmis – jie teigia, kad patys lenkai buvo nacių aukos ir kad Vokietija Lenkijai iki šiol nekompensavo okupacijos žalos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Varšuvoje prieš JAV priimtą įstatymą dėl žydų turto grąžinimo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Varšuvoje prieš JAV priimtą įstatymą dėl žydų turto grąžinimo

Tokios pat nuomonės laikosi ir šalies vyriausybė. Lenkija neigia bet kokią atsakomybę už nacių nusikaltimus žydų atžvilgiu – tokie kaltinimai Varšuvą esą žeidžia, nes lenkai patys save vertina kaip nacių aukas.

„Šiandien pasaulyje yra tokių žmonių, kurie drįsta prašyti kompensacijų iš Lenkijos už Vokietijos nusikaltimus.

Nesutinkame su tokiu elgesiu. <...> Čia, Mažojoje Lenkijoje, vokiečiai žudė ir plėšė lenkus unikaliu būdu“, – aiškino M.Morawieckis.

Dar praėjusią savaitę paskelbta, kad Lenkijos užsienio reikalų ministerija atšaukė suplanuotą Izraelio delegacijos vizitą, nes esą izraeliečiai paskutinę minutę pasiūlė aptarti žydų turto restitucijos klausimą.

Lenkai klausia: o kaip mūsų turtas?

Izraelis šiaip stengiasi palaikyti draugiškus santykius su dabartine Lenkijos valstybe, bet tuo pačiu atkreipia dėmesį, kad dalis Lenkijos piliečių dalyvavo žydų žudynėse per Antrąjį pasaulinį karą. Jo metu Lenkiją buvo okupavusi nacistinė Vokietija.

Nenuostabu, kad M.Morawieckio, kuris, žinoma, siekia išlaikyti konservatyvių lenkų paramą, žodžius iškart pasmerkė Izraelio parlamento – Kneseto – pirmininkas Yuli Edelsteinas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Yuli Edelsteinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Yuli Edelsteinas

„Lenkijos lyderiai vėl bando iškraipyti istoriją. Jie nori neleisti įvykdyti teisingumo – grąžinti turto išsigelbėjusiesiems per Holokaustą.

Vietoj to, kad visiems laikams išspręstų esmines su Holokausto atminimu susijusias problemas, Lenkijos premjeras dar kartą nusprendė sukurti provokaciją“, – pareiškė Y.Edelsteinas.

Nemažai lenkų mano, kad dėmesį reikėtų skirti ne tik prarastam žydų turtui Lenkijoje, bet ir lenkų turtui šiandieninėje Ukrainoje, Baltarusijoje ir Lietuvoje.

Nepasitenkinimas sklinda ir iš JAV. Garsus konservatorių analitikas, tarptautinių santykių profesorius Bradley Blakemanas „Fox News“ parašė, kad Varšuva kenkia Lenkijos ir Donaldo Trumpo administracijos ryšiams.

„Faktas toks, kad Lenkija nesielgia sąžiningai su žmonėmis, išgyvenusiais Holokaustą, ir jų artimaisiais, kurie tenori teisingumo ir atgauti pavogtą turtą. Prezidentas Trumpas, kuris aktyviai remia ir Lenkiją, ir žydų tautą, neturėtų leisti tam tęstis“, – teigė B.Blakemanas.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lenkijoje gyveno daugiau nei 3 mln. žydų. Per Holokaustą daugelis jų buvo nužudyti.

Vokietijos Bundesarchyvo/Wikimedia.org nuotr./Vokiečių kariai Liublino gete (1941 m. gegužė)
Vokietijos Bundesarchyvo/Wikimedia.org nuotr./Vokiečių kariai Liublino gete (1941 m. gegužė)

Jau po karo žydų, kaip ir Lenkijos vokiečių, ukrainakalbių bei lenkų, kurie priešinosi iš Rytų atžygiavusiems sovietams, turtas buvo nacionalizuotas. Vien todėl kompensacijų ar turto grąžinimo klausimai yra labai komplikuoti.

Nemažai lenkų mano, kad dėmesį reikėtų skirti ne tik prarastam žydų turtui Lenkijoje, bet ir lenkų turtui šiandieninėje Ukrainoje, Baltarusijoje ir Lietuvoje.

Šalį praėjusį penktadienį sudrebino skandalas dėl antisemitizmo – per televizijos debatus buvo užpulta sporto ir turizmo viceministrė Anna Krupka.

Prie jos priėjęs euroskeptiškos partijos „KORWiN“ narys Konradas Berkowiczius ant A.Krupkos galvos užmaukšlino žydišką jarmulką ir pareiškė, kad ji ir jos partija – PiS – „klūpi prieš žydus“.

Izraelis reagavo nuosaikiai. Užsienio reikalų ministerijos atstovas Emmanuelis Nahshonas pareiškė, kad „KORWiN“ yra „maža rasistų partija, neverta jokios reakcijos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius