-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos prezidentas ombudsmeno perspėjimą pavadino „anitlenkišku“

Lenkijos prezidentas antradienį pasmerkė žmogaus teisių vadovo Adamo Bodnaro pareiškimą, pavadindamas jį „antilenkišku“, pastarajam interviu naujienų agentūrai AFP pareiškus, kad jo šalis rizikuoja tapti „nedemokratiška“.
Adamas Bodnaras
Adamas Bodnaras / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

A. Bodnaras kritikavo Europos Sąjungą už per lėtą atsaką į Lenkijos įstatymo viršenybės principo pažeidimus, sakydamas, kad Lenkijos vyriausybėje įsitvirtinę dešinieji populistai „mėgina padaryti neveiksnius arba perimti papildomus valdžios mechanizmus vieną po kito“.

Tokios nutartys kaip būsimas Konstitucinio teismo sprendimas, ar ES įstatymai turi turėti viršenybę virš Lenkijos, yra „ribų perženginėjimas, einant nedemokratinės valstybės kryptimi“, skundėsi teisininkas.

Prezidentas Andrzejus Duda, artimas valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) sąjungininkas, žurnalistams sakė, kad A. Bodnaro požiūris yra „nepagrįstas objektyviais faktais“ ir tėra „politinės kovos dalis“.

Pasak jo, „labai blogai, kad išsakydamas tokius bendrus šūkius, kurie, mano nuomone, yra tiesiog antilenkiški, o žvelgiant iš lenkiškos perspektyvos – antivalstybiniai, jis nepateikia jokių konkrečių faktų, kurie leistų jam taip teigti“.

Lenkija turi „absoliučiai neginčijamai demokratiškus rinkimus“ visuose lygmenyse, sakė jis.

Pernai po A. Dudos perrinkimo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro stebėtojai pranešė, kad rinkimus „temdė“ nešališkas nušvietimas per valstybinę televiziją.

Pasak A. Dudos, A. Bodnaro komentarai rodo, kad Lenkijai kuo skubiau reikia rasti naują ombudsmeną.

A. Bodnaras buvo paskirtas prieš ateinant į valdžią dabartinei vyriausybei. Jo penkerių metų kadencija formaliai baigėsi rugsėjį.

Vis dėlto ombudsmenas liko toliau dirbti, nes Seimas, kur PiS ir mažesnės koalicijos partijos turi daugumą, bei opozicijos kontroliuojamas Senatas nesugebėjo susitarti dėl įpėdinio.

Praeitą mėnesį Konstitucinis Tribunolas nutarė, kad A. Bodnaro darbo pratęsimas prieštarauja pagrindiniam įstatymui ir įpareigojo jį per tris mėnesius pasitraukti.

Kol kas neaišku, kas nutiktų, jeigu iki to laiko nepavyktų rasti jam pamainos.

A. Bodnaras ginčą dėl šio posto laiko valdančiosios partijos strategijos natūralia tąsa. Anot jo, PiS nori užsitikrinti, kad naujas ombudsmenas „nebūtų per daug nepriklausomas, per daug pajėgus nuolat prižiūrėti valdančiuosius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius