Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 11 /21:54

Lenkų nacionalistai Varšuvoje surengė Nepriklausomybės dienos eitynes

Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį dalyvavo nacionalistų grupių organizuotose eitynėse Varšuvoje, Lenkijai švenčiant savo Nepriklausomybės dieną.
Eitynės Varšuvoje
Eitynės Varšuvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Eitynės Lenkija

Dalyviai nešė Lenkijos vėliavas, kai kas degino signalines raketas.

Nors lapkričio 11-ąją 38 mln. gyventojų turinčioje šalyje vyksta daug patriotinių renginių, kasmet rengiamas Nepriklausomybės žygis dominuoja naujienų antraštėse, nes kartais jį temdo ksenofobiški šūkiai ir smurtas.

Šiemetinis renginys, kuriame dalyvavo maždaug 40 tūkst. žmonių, praėjo taikiai, sakė Varšuvos meras Rafalas Trzaskowskis.

Eitynės vyko po praėjusio mėnesio rinkimų, per kuriuos rinkėjai atmetė nacionalistinių jėgų pasaulėžiūrą ir palaikė centristų, nuosaikių konservatorių ir kairiojo sparno partijas.

Kraštutinių dešiniųjų Konfederacijos partija, kuri yra ideologiškai susijusi su Nepriklausomybės žygiu, laimėjo tik 18 iš 460 vietų Seime. Aštuonerius metus valdžiusi konservatyvi partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS), kurios lyderiai anksčiau yra dalyvavę šioje eisenoje, surinko daugiausiai balsų, bet prarado parlamentinę daugumą.

Rinkimus laimėjusios koalicijos kandidatas į premjerus Donaldas Tuskas socialiniame tinkle „X“ pabrėžė vienybės svarbą ir sakė, kad ši šventė priklauso visiems lenkams.

„Jei kas nors vartoja žodį „tauta“ siekdamas skaldyti ir sėti neapykantą, veikia prieš tautą. Šiandien mūsų tauta švenčia nepriklausomybę. Visa tauta, visa Lenkija“, – sakė D.Tuskas. Eisenoje jis nedalyvavo.

Nepriklausomybės dieną minimas Lenkijos suverenumo atkūrimas 1918 metais, baigiantis Pirmajam pasauliniam karui, po 123 metus trukusio Prūsijos, Austrijos ir Rusijos valdymo.

„Mums, lenkams, lapkričio 11-oji yra džiaugsmo diena, pasididžiavimo diena, šlovės diena, diena, kai emocingai prisimename, kad po 123 nebuvimo metų mūsų šalis, Lenkija, atgimė“, – kalboje prie Nežinomo kareivio kapo sakė prezidentas Andrzejus Duda.

Jis įspėjo, kad Rusijos imperializmas vėl grasina ne tik Ukrainai, bet ir didesniam regionui.

„Rusijos imperializmas eis toliau: jis norės užgrobti daugiau tautų, atimdamas jų laisvę ir jų valstybes“, – sakė A.Duda.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį socialiniame tinkle „X“ padėkojo lenkams už pagalbą Rusijos invazijos akivaizdoje ir sakė: „Linkiu, kad jūsų nepriklausomybė būtų nesulaužoma ir amžina.“

Raginimai išstoti iš ES

Praeityje Nepriklausomybės žygyje yra dalyvavę kraštutinių dešiniųjų šalininkai iš kitų Europos šalių, įskaitant Vengriją ir Italiją.

Šiemet tarp dalyvių buvo nemažai futbolo sirgalių. Viena grupė atsinešė Europos Sąjungos ir LGBTIQ vėliavų, kad jas tryptų. Kraštutinių dešiniųjų šalininkai skandavo šūkius prieš ES, ragino Lenkiją išstoti iš bloko.

Būsimi Europos sutarčių pakeitimai paverstų bloką Europos Komisijos vadovaujamu „eurofederalistiniu kolektyvu“, todėl Lenkija tokiu atveju turėtų būti pasirengusi išstoti, sakė kraštutinių dešiniųjų jaunimo sąjungos „Mlodziez Wszechpolska“ („Visos Lenkijos jaunimas“) lyderis Marcinas Kowalskis.

Tačiau taip pat dalyvavo daug šeimų, niekas nebuvo sulaikytas. Policija nuvijo protestavusius klimato aktyvistus, buvusius palei eitynių maršrutą.

Valdančioji PiS šiemet organizavo savo nepriklausomybės paminėjimą oficialios šventės išvakarėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius