Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libano „Hizbollah“ judėjimas per rinkimus prarado vietų parlamente – pirmieji rezultatai

Libano šiitų judėjimo „Hizbollah“ ir jo sąjungininkų pozicijos, panašu, susilpnės po savaitgalį įvykusių visuotinių rinkimų: jų oponentai iškovojo daugiau vietų, o kai kurie tradiciniai partneriai nepateko į parlamentą, rodo pirmadienį paskelbti pirmieji rezultatai.
Rinkimai Libane
Rinkimai Libane / „Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Libanas Rinkimai

Vis tik nepaisant prognozuojamos nesėkmės, „Hizbollah“ ir jo pagrindinis sąjungininkas – parlamento pirmininko Nabiho Berri vadovaujamas šiitų judėjimas „Amal“ – greičiausiai išlaikys 27 vietas, rezervuotas šios religinės grupės atstovams.

Neoficialūs rezultatai rodo, kad nepriklausoma stovykla, vienijanti ir 2019 metų antivyriausybinių protestų atstovus, šiek tiek sustiprėjo, išstūmusi iš parlamento kai kuriuos senbuvius.

Sekmadienį vykę atidžiai stebėti rinkimai buvo pirmieji nuo 2019 metų spalio, kai Libane prasidėjo katastrofiška ekonominė krizė, išprovokavusi protestus prieš valdančiąją klasę, kaltinamą dėl dešimtmečius klestinčios korupcijos ir neūkiškumo.

Šie rinkimai buvo pirmieji nuo 2020 metų rugpjūtį nugriaudėjusio didžiulio sprogimo Beiruto uoste. Tuomet žuvo daugiau kaip 200 žmonių, dar tūkstančiai buvo sužeisti, o dalis Libano sostinės buvo nuniokota. Sprogimą sukėlė uosto sandėlyje užsidegę šimtai tonų netinkamai laikyto amonio nitrato. Tiriant incidentą buvo padaryta išvada, kad nelaimę nulėmė valdžios aplaidumas ir korupcija.

Saudo Arabijos remiama krikščioniška partija „Libano jėgos“, griežtai kritikuojanti Irano ginkluojamą „Hizbollah“, teigia laimėjusi mažiausiai 20 vietų – penkiais mandatais daugiau nei per 2018 metų balsavimą.

Taigi, „Libano jėgos“, gali tapti didžiausiu krikščionių bloku parlamente ir pakeisti prezidento Michelio Aouno įkurtą Laisvąjį patriotinį judėjimą, nuo 2006 metų palaikantį „Hizbollah“.

Nors pranešama, kad nepriklausomi kandidatai pasiekė nemažus laimėjimus, jiems lieka toli iki įtakingos pozicijos, nes pagrindinė jėga tikriausiai išliks tradicinis elitas.

Pranešama, kad vienas stiprus „Hizbollah“ sąjungininkas pietų Libane prarado savo vietą kovoje su nepriklausomu kandidatu. Tuo metu kitas nepriklausomas veikėjas Markas Daou teigia, kad „einame didelės pergalės link“. M.Daou kandidatuoja Kalnų Libano regione, metęs iššūkį ilgamečiam drūzų politikui Talalui Arslanui.

Libane rinkimai vyksta kartą per ketverius metus. Naujasis parlamentas rinks prezidentą, kai spalį baigsis M.Aouno kadencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius