Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libija grasina atakuoti užsienio šalių laivus ir lėktuvus Viduržemio jūroje

Libijos armijos atstovai ketvirtadienį pareiškė, kad bet kokia užsienio šalių karinė intervencija sukels pavojų jūros ir oro susisiekimui Viduržemio jūroje, pranešė oficialioji Libijos naujienų agentūra JANA.
Libijos vyriausybinių pajėgų reaktyvinės artilerijos įrenginiai
Libijos vyriausybinių pajėgų reaktyvinės artilerijos įrenginiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Libijos laikinojo gynybos komiteto pareiškime sakoma, kad Libijos atakų objektais taps visi civiliniai ir kariniai objektai Viduržemio jūroje.

„Viduržemio jūra bus pavojuje ne tik trumpą laiką, bet ir ilgalaikėje perspektyvoje“, – skelbta per Libijos televiziją.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba ketvirtadienį turėtų balsuoti dėl rezoliucijos apie padėtį Libijoje teksto. Balsavimas numatytas 18 val. JAV rytų (vidurnaktį Lietuvos) laiku prasidėsiančiame posėdyje.

Rezoliucijos projekte raginama imtis „visų būtinų priemonių“ prieš Muamarui Kadhafi ištikimas pajėgas.

Prancūzija tikisi, kad JT greitai priims rezoliuciją dėl Libijos

Prancūzija tikisi, jog pavyks užtikrinti reikiamą paramą, kad ketvirtadienį (JT) Saugumo Taryba priimtų rezoliuciją dėl Libijos, o po kelių valandų galima būtų pradėti karinius veiksmus, sakė šaltinis prancūzų diplomatų tarpe.

Veiksmų galėtų imtis Prancūzija, Didžioji Britanija, galbūt, Jungtinės Valstijos ir viena iš arabų šalių, sakė šaltinis.

„Reikėtų stebėtis, jei vetuotų bent viena nuolatinių (Saugumo Tarybos) narių. Esame įsitikinę, kad turime devynis balsus, – sakė šaltinis žurnalistams. – Kai rezoliucija bus priimta, po kelių valandų bus galima pradėti operaciją.“

Pasak Prancūzijos ambasadoriaus JT Gerard'o Araud, Prancūzija nori, kad JT Saugumo Taryba ne vėliau ketvirtadienio vakaro balsuotų dėl rezoliucijos, kuri paskelbtų neskraidymo zoną oro erdvėje virš Libijos ir sugriežtintų jai taikomas sankcijas.

„Sakyčiau, kad prašysime balsuoti 18 val. (24 val. Lietuvos laiku), – sakė jis žurnalistams. – Žinote, kaip viskas gali pasisukti Jungtinėse Tautose, bet mes prašysime balsuoti 18 val.“

NATO generalinis sekretorius ragina JT kuo greičiau apsispręsti dėl Libijos

NATO vadovas Andersas Foghas Rasmussenas ketvirtadienį paragino Jungtines Tautas kiek galima greičiau parengti bendrą poziciją dėl Libijos, nes mažai lieka laiko M.Kadhafi sustabdyti.

„Turime mažai laiko. Kuo anksčiau bus priimtas sprendimas, tuo geriau“, – pažymėjo jis socialiniame tinklalapyje „Facebook“.

Veiksmų galėtų imtis Prancūzija, Didžioji Britanija, galbūt, Jungtinės Valstijos ir viena iš arabų šalių, sakė šaltinis.NATO vadovas mano, kad jeigu Libijos lyderiui M.Kadhafi pavyks nugalėti opozicijos pajėgas, „jam tai bus aiškus ženklas, kad naudoti prievartą apsimoka“.

A.F.Rasmussenas patikino, jog Aljansas yra pasirengęs veikti, kad apsaugotų civilius gyventojus, jeigu pasirodys, kad tai būtina, ir jeigu bus aiškus teisinis pagrindas ir tvirtas palaikymas regione.

Maskva turi klausimų dėl JT Saugumo Tarybos rezoliucijos įvesti neskraidymo zoną virš Libijos

Rusija mano, kad pateiktas JT Saugumo Tarybą rezoliucijos projektas dėl neskraidymo zonos virš Libijos įvedimo reikalauja paaiškinimo.

„Kaip numatoma kontroliuoti tokio sprendimo vykdymą, kas jį vykdys, kokios pajėgos, kokiomis formomis? Visi šie klausimai iki šiol neišaiškinti“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos oficialusis atstovas Aleksandras Lukaševičius spaudos konferencijoje ketvirtadienį.

Pasak jo, „visi šie klausimai dabar nagrinėjami Niujorke JT Saugumo Taryboje“.

„Kol šie klausimai neišaiškinti, labai sunku žengti kokius nors tolesnius žingsnius“, – sakė A.Lukaševičius.

Jo nuomone, Libijos problemos sprendimo jėgos metodai neduos kokio nors teigiamo rezultato.

„Aš asmeniškai įsitikinęs, kad jėgos metodai niekada neišsprendė nė vienos situacijos, nors formaliai Saugumo Taryba gali sankcionuoti priverstinio poveikio situacijai priemones“, – sakė A.Lukaševičius.

Prancūzija neigia gavusi pinigų iš Libijos

Kol JT verda aistros dėl galimų karinių veiksmų prieš Libiją, Prancūzijos lyderiui Nicolas Sarkozy ir jo aplinkai tenka neigti iš Libijos gavus pinigų.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras, artimas prezidentui Nicolas Sarkozy, ketvirtadienį paneigė M.Kadhafi sūnaus kaltinimus, kad N.Sarkozy gavo iš Libijos pinigų rinkimų kampanijai 2007 metais. Saifas al Islamas Kadhafi, kuris laikomas provakarietišku veikėju Libijos vadovybėje, iškritikavo N.Sarkozy už Libijos sukilėlių rėmimą ir pagrasino pateikti įrodymų, kad M.Kadhafi suteikė jam finansinę paramą per prezidento rinkimus.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras, artimas prezidentui Nicolas Sarkozy, ketvirtadienį paneigė M.Kadhafi sūnaus kaltinimus, kad N.Sarkozy gavo iš Libijos pinigų rinkimų kampanijai 2007 metais.„Manau, užuot nuolat kalbėjęs apie tai, tegu geriau padaro tą, ką žada“, – sakė VRM vadovas Claude'as Gueant'as, kuris pastaruosius ketverius metus vadovavo N.Sarkozy administracijai ir buvo jo pagrindinis patarėjas iki paskyrimo į VRM praėjusį mėnesį.

C.Gueant'as pažymėjo, kad visus įnašus į rinkimų kampaniją stebėjo Prancūzijos konstitucinė taryba, ir nė vienas įnašas, pagal įstatymą, negali būti didesnis nei 4 600 eurų (6 420 dolerių).

Į klausimą, ar gali S.al Islamas Kadhafi turėti neteisėto pinigų perdavimo įrodymų, C.Gueant'as sakė radijo „Europe 1“ laidoje: „Aš nežinau, iš kur jis gali jų (įrodymų) paimti, nes to tiesiog nebuvo“.

Libijos gyventojai neigia valstybinės televizijos pranešimą, kad M.Kadhafi pajėgos atgavo Misratą

Sukilėliai paneigė Libijos valstybinės televizijos ketvirtadienį paskelbtą informaciją, kad M.Kadhafi ištikimos pajėgos atkovojo vakarinį Misratos miestą.

Remiantis „al Libya“ pranešimu, „ginkluotosios pajėgos kontroliuoja Misratos miestą. Dabar jis valomas nuo teroristų gaujų“. Tačiau trys vietos gyventojai naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad sukilėliai tebekontroliuoja šį miestą.

„Tai netiesa. Jie (televizija) meluoja. Misratoje ramu ir nesigirdi jokių sprogdinimų“, – telefonu sakė vietos gyventojas Mohamedas.

Libijos lyderio Kadhafi pajėgos pasiekė Bengazio priemiesčius, praneša valstybinė televizija

Libijos valstybinė televizija ketvirtadienį paskelbė, kad šalies lyderiui M.Kadhafi ištikimos pajėgos pasiekė sukilėlių sostine tapusio Bengazio priemiesčius.

„Az Zuvaitinos miestas kontroliuojamas (režimo šalininkų), o ginkluotosios pajėgos yra Bengazio pakraštyje“, – nurodė televizija „al Libya“.

Az Zuvaitina yra už maždaug 150 kilometrų į pietus nuo Viduržemio jūros uostamiesčio Bengazio, kuriame yra įsitvirtinusi M.Kadhafi režimą siekianti nuversti opozicija.

Tuo tarpu Libijos sukilėliai ketvirtadienį pranešė numušę mažiausiai vieną M.Kadhafi ištikimų pajėgų lėktuvą, mėginusį bombarduoti Bengazio miestą.

Per M.Kadhafi ištikimų pajėgų susirėmimus su sukilėliais netoli rytinio Adždabijos miesto žuvo mažiausiai 30 moterų, vaikų ir pagyvenusių žmonių, ketvirtadienį pranešė televizija „Al Arabiya“.

„Aš buvau ligoninėje ir mačiau 30 moterų, vaikų ir pagyvenusių žmonių kūnų. Visi jie buvo taikių gyventojų, o ne sukilėlių“, – pasakojo vietos gyventojas Abdelis Bari Zewi.

Libijos vyriausybės pajėgos nuo sekmadienio nebekariaus, kad sukilėliai galėtų pasiduoti

Libijos kariškiai pareiškė sustabdysią karines operacijas sekmadienį ir tokiu būdu suteiksią galimybę sukilėliams sudėti ginklus bei pasinaudoti amnestija, pranešė ketvirtadienį valstybinė naujienų agentūra „Jena“.

„Laikinasis generalinis gynybos komitetas nusprendė sustabdyti karines operacijas prieš ginkluotų teroristų gaujas nuo vidurnakčio sekmadienį ir suteikti galimybę sudėti ginklus bei pasinaudoti visuotinės amnestijos privalumais“, – nurodė „Jana“.

Pažymima, kad šis sprendimas nesąs ultimatumas sukilėliams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius