-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libija skelbia visuotinę mobilizaciją kovai su „Islamo valstybe“

Tarptautinės bendrijos nepripažįstama Libijos vyriausybė sekmadienį paskelbė visuotinę mobilizaciją kovai su „Islamo valstybe“ (IS), kai šis džihadistų judėjimas paskelbė „karą“ Tripolį kontroliuojančiam sukarintų pajėgų aljansui ir per mirtininko išpuolį nužudė penkis jo narius.
Libija
Libija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apyaušriu Libijos šiaurės vakaruose nugriaudėjęs sprogimas yra vienas iš virtinės pastarojo meto kruvinų išpuolių, kuriuos įvykdė IS, mėginanti įsitvirtinti šioje naftos turtingoje Šiaurės Afrikos šalyje pasinaudojant joje tvyrančiu chaosu ir politine suirute.

Tripolyje įsikūrusią vyriausybę, kurios nepripažįsta tarptautinė bendrija, pernai paskyrė įtakingas sukarintų pajėgų aljansas „Fajr Libya“ („Libijos aušra“), kuris tapo sekmadienio sprogdinimo taikiniu.

„Automobilyje buvęs mirtininkas susisprogdino netoli kontrolės posto prie įvažiavimo į Dafniją“, esančią tarp Zliteno ir trečiojo pagal dydį šalies miesto Misratos, nurodė „Fajr Libya“ atstovas spaudai.

Per ataką penki kovotojai žuvo ir dar septyni buvo sužeisti, pridūrė jis.

IS socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė žinutę, kurioje prisiėmė atsakomybę už šį išpuolį ir nurodė, kad sprogdinimą įvykdė tunisietis Abu Wahibas al-Tunsi.

Džihadistų judėjimas taip pat įspėjo „Fajr Libya“ rengtis „karui“.

„Fajr Libya“ atsimetėliai... privalo žinoti, kad artėja karas, per kurį ši žemė bus apvalyta nuo jų purvo, nebent jie ims atgailauti ir sugrįš prie savo tikrojo tikėjimo“, - nurodė IS.

Tripolio vyriausybės laikinasis vadovas Mohammedas Khalifa al-Guwailas į šį džihadistų įspėjimą reagavo per valstybinę televiziją paskelbdamas ginkluotųjų pajėgų mobilizaciją kovai su IS.

„Tripolio vyriausybė pasiryžusi tęsti kovą su ekstremizmu ir nusikaltėlių gaujomis, kurios veikia prisidengdamos „Islamo valstybės“ pavadinimu, kol jos bus išnaikintos“, - pažymima premjero paskelbtame pareiškime.

Jame „karininkai, kariai... ir visi saugumo pajėgų nariai bei revoliucionieriai raginami mobilizuotis“ kovai su IS, kuri apibūdinama kaip takfiritų grupuotė,  kelianti „didžiulę grėsmę“ Libijos saugumui.

Tripolio vyriausybė taip pat paragino tarptautinę bendriją padėti jai kovoti su IS suteikiant „techninę, logistinę ir žvalgybinę“ paramą.

Libija į chaosą nugrimzdo po 2011-ųjų NATO remto sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis šalies diktatorius Muamaras Kadhafi, o mūšiuose užgrūdinti ir smarkiai ginkluoti buvę sukilėliai įsitvirtino savo bastionuose.

Kai „Fajr Libya“ pernai užgrobė valdžią Tripolyje ir paskyrė savo parlamentą bei vyriausybę, oficialioji šalies vadovybė pabėgo į Libijos rytus.

Šeštadienį Vakarų pripažįstama Libijos vyriausybė taip pat kreipėsi į tarptautinę bendriją, prašydama suteikti jai ginklų kovai su IS.

Jos pareiškime įspėjama, kad IS planuoja užimti „naftos telkinius savo operacijoms finansuoti“, kaip padarė Sirijoje ir Irake, kur džihadistai pernai įkūrė „kalifatą“, apimantį didžiules teritorijas abiejose šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius