-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijoje baigėsi viešas Muamaro Kadhafi palaikų demonstravimas

Libijos laikinieji valdytojai pirmadienį užbaigė viešą nušalintojo despoto Muamaro Kadhafi, jo sūnaus ir armijos vado palaikų demonstravimą, kuris truko keturias dienas.
Libijos sukilėliai parodė vietą, kur buvo rastas Muamaras Kadhafi
Libijos sukilėliai parodė vietą, kur buvo rastas Muamaras Kadhafi / „Scanpix“ nuotr.

Per tą laiką tūkstančiai libių buvo atėję savo akimis pamatyti, kad diktatorius tikrai nebegyvas.

Sargybiniai užrakino vartus į kompleksą su šaldomu konteineriu, kuriame buvo suvaidinta negailestinga valstybės lyderių pašarvojimo parodija. Trys gendantys lavonai buvo paguldyti ant purvinų čiužinių.

Tai gali rodyti, kad netrukus bus priimtas sprendimas, kaip ir kur palaidoti šiuos palaikus, tačiau demonstravimas paprasčiausiai galėjo būti nutrauktas ir dėl sanitarinių sumetimų.

Du Laikinosios nacionalinės tarybos (LNT) pareigūnai patvirtino, jog buvo nuspręsta uždaryti tą teritoriją, bet priežasčių nenurodė.

„Pakaks, – sakė vienas sargybinis. – Negyvas jis mums kėlė tiek pat vargo, kiek ir gyvas“.

Pirmadienį, prieš minimo komplekso uždarymą, pasižiūrėti nužudyto lyderio plūdo nenutrūkstamas lankytojų srautas, tačiau vis tiek jų buvo gerokai mažiau nei ankstesnėmis dienomis. 

„Dievas sukūrė faraoną kaip pavyzdį kitiems, – sakė Salemas Shaka, atėjęs pažiūrėti į kūnus. – Jeigu jis būtų buvęs geras žmogus, mes būtume jį palaidoję“.

„Bet jis pats sau išsirinko likimą“, – sakė S.Shaka.

Kitas libis pasakojo, kad norėdamas pamatyti palaikus, įveikė 400 kilometrų.

„Atvykau čia tam, kad įsitikinčiau savo akimis... Visi libiai privalo jį pamatyti“, – kalbėjo jis.

Kadhafi kūnas traukia žiūrovų minias, o naujieji šalies vadovai nesutaria dėl jo laidojimo vietos

Tačiau atrodo, kad libiams mažiausiai rūpi tai, kad M.Kadhafi tebėra nepalaidotas, nors pagal islamo papročius tai reikia padaryti per dieną.

Žlugusių diktatorių žudymas jau seniai niekam nėra naujiena – Europa dar gerai prisimena Rumunijos vadovą Nicolae Ceausescu, kurį 1989 metais ištiko panašus likimas.

Žiaurios pabaigos sulaukė ir Benito Mussolini, kuris, dešimtmetį iki savo mirties 1945 metais, buvo pavertęs Libiją modernia Italijos kolonija.

Vis dėlto kai kurie sukilėlių užsienio sąjungininkai jau ima reikšti susirūpinimą dėl to, kaip su M.Kadhafi buvo elgiamasi po jo suėmimo ir mirties.

M.Kadhafi gentainiai jo gimtajame Sirte, kur pulkininkas slapstėsi paskutiniais mėnesiais, prašė sugrąžinti jiems kūną ir leisti jį ten palaidoti.

M.Kahafi savo testamente taip pat nurodė palaidoti jį Sirte.

„Požiūriai skiriasi“, – kalbėjo vienas LNT pareigūnas Misratoje.

„Kai kas nori, kad jie būtų palaidoti okupantų kapinėse Misratoje“, – sakė jis, turėdamas omenyje Siero pakraštyje prie jūros esančias kapines, kuriose gana pagarbiai buvo palaidota šimtai žuvusių M.Kadhafi pajėgų karių.

LNT vadovas Mustafa Abdel Jalilas pirmadienį pranešė, kad taryba suformavo komitetą, kuris turės priimti sprendimą dėl M.Kadhafi palaikų likimo ir vykdys religinės vadovybės nurodymus.

Kaip informavo Egipto valstybinė naujienų agentūra, Libijos religinių įsakų leidėjai paskelbė, kad M.Kadhafi nebuvo musulmonas, nes nesilaikė pranašo Muhammado mokymo, todėl neturėtų būti laidojamas pagal islamo tradicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius