Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijoje į parlamentą įsiveržę protestuotojai pašovė du deputatus

Libijos sostinės centre sekmadienį protestuotojams įsiveržus į Visuotinį nacionalinį kongresą (VNK), nukentėjo du laikinojo parlamento nariai, į kuriuos buvo šauta, pranešė pareigūnai ir liudininkai.
Libijos Visuotinis nacionalinis kongresas
Libijos Visuotinis nacionalinis kongresas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Libija

VNK, kuris buvo išrinktas po 2011 metais įvykusios ginkluoto sukilimo, nuvertusio ilgametį diktatorių Muamarą Kadhafi, išprovokavo visuomenės pyktį, kai nuo vasario pradžios pratęsė savo įgaliojimus iki gruodžio pabaigos.

Spaudžiamas demonstrantų, Kongresas, kuris yra aukščiausia politinė valdžia Libijoje, paskelbė, jog bus rengiami pirmalaikiai rinkimai, tačiau jų datos nepaskyrė.

Sekmadienį dešimtys protestuotojų įsiveržė į VNK, o kai kurie jų ėmė siaubti pastatą, pasakojo liudininkai.

Protestuotojai reikalavo paleisti parlamentą ir smerkė sėdimajame proteste prie VNK pastato dalyvavusių asmenų „pagrobimą“.

Vėliau jie užpuolė ir išplūdo deputatus, televizijai „al Nabaa“ sakė VNK atstovas spaudai Omaras Hmidanas, pridūręs, kad buvo smarkiai apgadinti pareigūnų automobiliai.

Vienas VNK narys naujienų agentūrai AFP sakė, kad protestuotojai, daugiausia jaunimas, ginkluoti peiliais ir lazdomis įsiveržė į parlamento pastatą ir skandavo: „Atsistatydinkite!“

Nuo tada, kai buvo sulaikytas ir 2011 metų spalį nužudytas M.Kadhafi, šalyje įsivyravo nebaudžiamumo atmosfera, buvo nužudyta virtinė pareigūnų ir netgi JAV ambasadorius.

Žiniasklaida pranešė, kad kulka kliudė iš neramumų vietos mėginusį sprukti deputatą Abdelrahmaną al-Swihli, tačiau ši informacija kol kas nepatvirtinta.

„Du VNK nariai buvo pašauti, kai mėgino iš ten išvažiuoti“, – televizijai „al Nabaa“ sakė asamblėjos pirmininkas Nuri Abu Sahmeinas, kuris dėl šaudymo kaltino „ginkluotus protestuotojus“.

Kiek anksčiau protestuotojai pranešė, kad ginkluoti vyrai naktį iš šeštadienio į sekmadienį išvaikė sėdimojo protesto dalyvius, o kai kuriuos sulaikė. Tikslaus sulaikytųjų skaičiaus jie nenurodė.

„Atėjo ginkluoti vyrai, kurie šaudė į orą ir padegė priešais VNK pastatą demonstrantų pastatytą palapinę“, – sakė protestuotojas Miladas al-Arbi.

Sekmadienį vietos gyventojai blokavo kelius tame rajone, reikalaudami paleisti visus sulaikytuosius, pranešė agentūros AFP fotografas.

Miestų gatvėse bastosi nusikaltėliai, o priešiškų genčių nariai senus nesutarimus sprendžia pasitelkę šaunamuosius ginklus.

Demonstrantai tvirtino, kad sėdimąjį protestą nutraukė Libijos revoliucionierių operacijų kuopelė – buvusi sukilėlių grupuotė, dabar pavaldi VNK.

Reaguodama į tai teisingumo ministerija išplatino trumpą pareiškimą, smerkiantį „jaunuolių, kurie reiškė savo įsitikinimus, pagrobimą“.

Praėjus trejiems metams po sukilimo vyriausybė ir laikinasis parlamentas vis garsiau kritikuojami visuomenės, kuri kaltina juos korupcija ir nesugebėjimu garantuoti žmonėms geresnes gyvenimo sąlygas.

Miestų gatvėse bastosi nusikaltėliai, o priešiškų genčių nariai senus nesutarimus sprendžia pasitelkę šaunamuosius ginklus.

Nuo tada, kai buvo sulaikytas ir 2011 metų spalį nužudytas M.Kadhafi, šalyje įsivyravo nebaudžiamumo atmosfera, buvo nužudyta virtinė pareigūnų ir netgi JAV ambasadorius.

Sekmadienį Bengazyje, kuris buvo 2011-ųjų sukilimo lopšys, buvo nušautas prancūzas inžinierius, dirbęs kompanijoje, renovuojančioje medicinos centrą šiame rytiniame šalies mieste.

Nepatenkintiems šalies piliečiams pavyko blokuoti ir uždaryti Libijos naftos terminalus, grasinant finansiškai sužlugdyti šalies vyriausybę, kurios beveik vienintelės pajamos yra iš naftos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius