Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijoje islamistai griauna sufijų šventoves ir biblioteką

Ultrakonservatyvių pažiūrų islamistai bombomis ir buldozeriu sugriovė vieno XV amžiaus sūfijų išminčiaus kapą Libijos šiaurės vakariniame Zlitano mieste, šeštadienį pranešė liudininkai, matę incidentą, tapusį dar vienu išpuoliu prieš bendruomenę, kurią daugelis kitų musulmonų laiko stabmeldžiais.

Užpuolikai penktadienį sulygino su žeme sūfijų gerbiamo šventojo Abdel Salamo al Asmaro kapą, taip pat padegė istorinę biblioteką netoliese esančioje mečetėje, sunaikindami tūkstančius knygų, nurodė liudininkai ir vienas kariškis.

Vienas naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas Zlitane, esančiame už maždaug 160 kilometrų į vakarus nuo Libijos sostinės, sakė, kad mečetės minaretas įgriuvo, o jos minarete žiojėjo skylės.

Panašu, kad užpuolikai buvo pasiryžę sunaikinti bet kokias šios šventovės liekanas buldozeriu, kuris buvo paliktas netoliese.

Libijos valdžiai sunkiai sekasi suvaldyti daugybę ginkluotų grupuočių, atsisakiusių nusiginkluoti po revoliucija, kuri pernai nuvertė ilgametį diktatorių Muamarą Kadhafi.

Prieš vėliausią vandalizmo incidentą Zlitane dvi dienas vyko susirėmimai tarp genčių grupuočių, per kuriuos žuvo du žmonės, o dar 18 buvo sužeisti, nurodė vietos karinė taryba.

„Ekstremistai salafitai pasinaudojo (faktu), kad saugumo pareigūnai buvo užsiėmę susirėmimų malšinimu, ir išniekino šventovę“, – Zlitano karinės tarybos pareigūnas Omaras Ali sakė „Reuters“, turėdama omenyje konservatyvią musulmonų bendruomenę, kurios nariai daugelį sufijų šventovių laiko stabmeldiškomis.

Griežtosios linijos islamistai, išdrąsėję ir apsiginklavę per Arabų pavasario sukilimus, per pastaruosius metus atakavo jau ne vieną šios mistiškosios islamo atšakos šventovę Libijoje, Egipte ir Malyje.

Šie išpuoliai atgaivino prisiminimus apie 2001 metais Afganistane įvykusį incidentą, kai tuometis Talibano režimas dinamitu susprogdino dvi milžiniškas VI amžiuje sukurtas Budos statulas, iškaltas vienoje uoloje Bamijano provincijoje šalies centrinėje dalyje.

Sufizmas yra mistiškoji islamo atšaka, kurios nariai garbina Dievą giedodami himnus, skanduodami ir šokdami.

Sufijai yra pastatę šventovių, kuriose pagerbiami jų iškilūs dvasiniai mokytojai, ir lanko jas per piligrimines keliones.

Tačiau netgi M.Kadhafi, kurio požiūris į religiją buvo gana prieštaringas, nemėgino kištis į tradicijas, turinčias gilias šaknis Libijos kultūroje.

Salafitai tiki, kad musulmonai privalo gyventi paprastai ir asketiškai, sekdami pranašo Mohameto ir jo mokinių pavyzdžiu.

Šio konservatyvaus mokymo šalininkai atmeta vėlesnius tikėjimo atributus, įskaitant prabangius kapus ir antkapius.

Socialiniame tinkla „Facebook“ sukurtoje paskyroje „Kartu už Abdel Salamo al Asmaro šventovės pašalinimą“ jos sekėjai sveikinami su „sėkmingu Asmaro šventovės, didžiausio stabmeldystės ženklo Libijoje, pašalinimu“. Ten pat buvo įkelta sugriautos šventovės nuotraukų ir jos naikinimą vaizduojantis vaizdo įrašas, įdėtas per portalą „YouTube“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius