Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijoje nužudytas JAV ambasadorius sveikino sukilimą šioje šalyje

JAV ambasadorius Chrisas Stevensas girdavo Libijos sukilimą, per kurį buvo nuverstas Muamaras Kadhafi, bet dabar, regis, žuvo nuo raketos, kurią paleido po diktatoriaus žlugimo išlaisvintos jėgos.
Chrisas Stevensas
Chrisas Stevensas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mažiau nei prieš pusmetį ambasadoriumi Libijoje paskirtas Ch.Stevensas žuvo antradienį vakare, kai islamistai, pasipiktinę mėgėjišku Amerikoje sukurtu antiislamišku filmu, užpuolė JAV konsulatą Bengazyje.

Ch.Stevensas nuo pirmųjų sukilimo, kuris prasidėjo 2011 metų vasarį, savaičių buvo pasiuntinys Libijos sukilėliams. Per sukilimą NATO lėktuvų padedamos sukilėlių pajėgos nuvertė 40 metų valdžiusį režimą ir galiausiai sučiupo bei nužudė M.Kadhafi.

Ch.Stevensas nuo pirmųjų sukilimo, kuris prasidėjo 2011 metų vasarį, savaičių buvo pasiuntinys Libijos sukilėliams.

„Su nepaprastu jauduliu stebėjau, kaip Libijos žmonės pakyla ir pareikalauja savo teisių“, – prisistatydamas sako Ch.Stevensas vaizdajuostėje, kurią JAV valstybės departamentas paskelbė netrukus po to, kai jis 2012 metų gegužę buvo paskirtas ambasadoriumi.

„Dabar jaudindamasis grįžtu į Libiją tęsti to didžio darbo, kurį pradėjome, kurti tvirtos partnerystės tarp Jungtinių Valstijų ir Libijos, kad padėtume jums, Libijos žmonės, pasiekti jūsų tikslus“, – sakė jis.

Toje vaizdajuostėje Ch.Stevensas taip pat sako, kad augo Kalifornijoje ir baigė Kalifornijos universitetą Berklyje.

Jis pasakoja, kaip įsimylėjo Artimuosius Rytus ir Šiaurės Afriką, kai dvejus metus tarnavo pagal savanorystės programą „Peace Corps“ ir dirbo anglų kalbos mokytoju Maroko Atlaso kalnuose.

Vėliau jis įsidarbino JAV valstybės departamente, dirbo Jeruzalėje, Damaske, Kaire ir Rijade.

Šis diplomatas, kuris dar kalbėjo arabiškai ir prancūziškai, 2007-2009 metais – netrukus po to, kai JAV atkūrė santykius su M.Kadhafi režimu, – taip pat dirbo misijos Libijoje vadovo pavaduotoju.

Kol kas neaišku, kodėl Ch.Stevensas antradienio užpuolimo metu buvo konsulate Bengazyje ir ar tie, kurie apšaudė ir padegė pastatą, žinojo, kad jis ten yra.

M.Kadhafi valdymo metais tokia islamistų demonstracija, kuri kilo antradienį vakare, būtų neįsivaizduojamas dalykas, tačiau taip pat būtų neįsivaizduojama „laisva, demokratinė, klestinti Libija“, prie kurios atsiradimo Ch.Stevensas vylėsi prisidėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius