Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijoje tęsiasi kovos, sukilėliai neigia vedantys derybas su Muamaro Kadhafi režimu

Visoje Libijoje antradienį tęsėsi mūšiai, o sukilėliai paneigė, esą jie veda derybas su šalies lyderio Muamaro Kadhafi krinkančiu režimu.
Libijos sukilėliai
Libijos sukilėliai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tuo tarpu Vašingtonas pareiškė, kad autoritarinio Libijos lyderio „dienos suskaičiuotos“.

Tačiau M.Kadhafi pajėgos iš savo tvirtovės Sirto pirmąkart per šį karą paleido raketą „Scud“, nors vienas JAV gynybos pareigūnas nurodė, jog ji nukrito „dykumoje, nepadariusi žalos“.

„Manome, kad ji buvo nutaikyta į Marsa al Buraikos“ uostamiestį, tačiau nuskriejo apie 80 kilometrų toliau, sakė pareigūnas.

Pirmadienį Tuniso saugumo tarnyboms artimi šaltiniai pranešė apie derybas, kurios esą vyko netoli sienos su Libija esančioje Džerbos saloje. Tuo metu sukilėlių pajėgos dar labiau priartėjo prie Tripolio ir pareiškė atkirtusios gyvybiškai svarbius sostinės aprūpinimo kelius.

Tačiau Jungtinių Tautų (JT) atstovas Farhanas Haqas sakė neturinti „jokios konkrečios informacijos“ apie kokias nors derybas Tunise. Tokiose derybose nedalyvavo ir JT pasiuntinys Libijoje Abdul Ilah al Khatibas.

A.I.al Khatibas, kuris kelis pastaruosius mėnesius lankėsi Tripolyje ir Bengazyje, mėgindamas inicijuoti derybas dėl ugnies nutraukimo, sake, jog derybos dėl Libijos ateities vyks viename viešbutyje Tunise ir kad jis jose dalyvaus.

Pranešimai apie sukilėlių derybas su režimų buvo greitai paneigti Libijos opozicijos pagrindinėje rytinėje tvirtovėje Bengazyje.

„Jokios derybos arba kalbos tarp Kadhafi režimo ir LNT (Laikinosios Nacionalinės Tarybos) nevyksta nei Tunise, nei kur nors kitur“, – pareiškė LNT pirmininko pavaduotojas Abdel Hafizas Ghoga.

Tuo tarpu Libijos vakaruose M.Kadhafi pajėgos pirmadienį apšaudė az Zavijos miesto centrą, praėjus kelioms valandoms po to, kai sukilėliai paskelbė užėmę didžiąją dalį šio strategiškai svarbaus uostamiesčio, nurodė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Az Zavijoje nukrito šešios raketos „Grad“, o vėliau įsiplieskė intensyvus susišaudymas iš sunkiųjų pabūklų, per kurį žuvo nežinomas skaičius žmonių.

Sukilėliai pirmadienį paskelbė užėmę didžiąją dalį az Zavijos uostamiesčio, esančio už 40 kilometrų į vakarus nuo Tripolio, kuris buvo paskutinė kliūtis jų žygyje į sostinę.

Jie taip pat nurodė atkovoję Surmano miestą, esantį už 60 kilometrų į vakarus nuo Tripolio, taip Garjane, esančiame už 50 kilometrų į pietus nuo sostinės.

Tačiau M.Kadhafi paneigė išplitusius gandus, esą jis pabėgo iš šalies, taip pat pranašavo greitą pergalę prieš sukilėlius ir NATO „kolonizatorius“.

„Kolonizatoriaus galas jau arti, ir tų žiurkių (sukilėlių) galas jau arti. Jos sprunka iš vieno namo į kitą nuo jas persekiojančių masių“, – M.Kadhafi paskelbė garso pranešime, kurį transliavo Libijos valstybinė televizija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius