Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Libijoje vyksta mūšis už paskutinį Muamaro Kadhafi bastioną

Libijos naujosios valdžios kovotojai šeštadienį pradėjo Muamaro Kadhafi paskutinio bastiono puolimą.
Karas Libijoje
Karas Libijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Rengiamės įžengti į Bani Validą ir kovosime“, – patikrinimo poste Šišane, esančiame kelios dešimtys kilometrų į šiaurę nuo Bani Valido, žurnalistams sakė Laikinosios nacionalinės tarybos (LNT) vietos atstovas Mahmudas Abdel Azizas.

Tuzinas transporto priemonių, tarp jų – pikapai su įtaisytais kulkosvaidžiais, Važiavo į pietus, Bani Valido link. Vienas vadų, Ossama Ghazi, šeštadienį taip pat išvyko pareiškęs, kad „vyksta mūšis“.

M.Abdel Azizas sakė manantis, kad Bani Validas kris per kelias ar keliolika valandų. „Tenykščiai žmonės prašė daugiau laiko, bet mūsų kantrybė baigėsi“, – pridūrė jis.

Anksčiau Tarhunos miesto, esančio dar labiau į šiaurę, kariškių tarybos pirmininko pavaduotojas sakė, kad Libijos naujųjų lyderių kovotojai nurodė Bani Valide esančioms pajėgoms pasiduoti iki sekmadienio 8 val. Grinvičo (11 val. Lietuvos) laiku.

Pasak Abdulrazzako Naduri, M.Kadhafi sūnus Saadi ir kiti režimo atstovai vis dar yra Bani Valide, o garsesnis M.Kadhafi sūnus Seifas al Islamas iš šio miesto pabėgo.

„Revoliucionieriai pateikė ultimatumą genčių vadams Bani Valide, – Tarhunoje žurnalistams sakė A.Naduri. – Arba jie iškelia baltą pasidavimo vėliavą, arba prasidės mūšis“.

Puolimas, regis, jau yra įsibėgėjęs, nors LNT pirmininkas Mustafa Abdel Jalilas Bengazyje sakė, kad iki rugsėjo 10 dienos paskelbtos paliaubos tebegalioja.

„Esame pakankamai stiprūs, kad galėtume įžengti į bet kokį miestą, bet norime išvengti bet kokio kraujo liejimo, ypač – tokiose opiose vietose kaip genčių rajonai“, – sakė jis ir pridūrė, kad paliaubų metu pajėgų dislokavimas tęsis.

Kaip sakė A.Naduri, Saadi Kadhafi, nuverstojo lyderio atstovas Mussa Ibrahimas (Musa Ibrahimas) ir M.Kadhafi režimą rėmusių revoliucinių komitetų vadovas Mansuras Dau vis dar yra Bani Valide.

Tačiau Seifas al Islamas, kuris buvo labiausiai matomas režimo „veidas“ ir „balsas“, prieš dvi dienas esą pabėgo.

„Dievas žino, kuriuo keliu jis pasuko“, – pridūrė A.Naduri.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius