Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijos naujieji lyderiai siekia grąžinti gyvenimą sostinėje į įprastas vėžes

Libijos naujieji lyderiai šeštadienį ėmėsi žingsnių atkurti tvarką Tripolyje, įsakydami iš provincijų atžygiavusiems kovotojams grįžti namo, taip pat ruošdamiesi galutinai persikelti į sostinę iš sukilėlių pagrindinės tvirtovės Bengazio.
Sukilėliai prie rezidencijos vartų
Sukilėliai prie rezidencijos vartų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Tripolis Libija

Tačiau iki šiol tiksliai nežinoma, kur yra nuverstas šalies lyderis Muamatas Kadhafi, kuris ketvirtadienį vienos arabų televizijos paskelbtuose garso įrašuose grasino pradėti ilgą partizaninį karą.

Pergalingai nusiteikę sukilėliai pratęsė iki savaitgalio ultimatumą pasiduoti M.Kadafi ištikimoms pajėgoms, kurio terminas turėjo sukakti rugsėjo 3 dieną.

„Pradedant nuo šeštadienio čia budės daug saugumo pareigūnų ir policininkų, kurie grįš į darbą, – laikinasis vidaus reikalų ministras Ahmedas Darradas sakė naujienų agentūrai AFP. – Dabar Tripolio revoliucionieriai galės patys ginti savo miestą.“

Ministras pridūrė, kad sukilėlių kovotojams iš provincijų, kurie prisidėjo nuverčiant M.Kadhafi režimą sostinėje, duotas įsakymas palikti Tripolį ir grįžti namo. Šitaip norima išsklaidyti tikėtiną įtampą tarp daugybės kovose užgrūdintų sukilėlių ir Tripolio gyventojų, kurie kentė didelius sunkumus paskutinėmis ankstesnio režimo dienomis.

Sukilėlių Laikinoji Nacionalinė Taryba (LNT) priėmė garbingus svečius, atvykusius į Libijos antrąjį didžiausią miestą Bengazį, kuris buvo pagrindinis sukilimo židinys. Sukilėlių lyderiai sake, kad savo būstinę artimiausiomis dienomis perkels į sostinę, mėginant grąžinti įprastą gyvenimo ritmą šioje Šiaurės Afrikos šalyje.

„Keliausime į Tripolį ateinančią savaitę. Tripolis yra mūsų sostinė“, – sakė LNT pirmininkas Mustafa Abdel Jalilas.

Ketvirtadienį Paryžiuje vykusioje konferencijoje tarptautiniai lyderiai pažadėjo leisti sukilėliams naudoti milijardus dolerių, laikomų įšaldytose M.Kadhafi režimo sąskaitose užsienyje. Padrąsinta šio žingsnio, LNT parengė planą, kaip Libija žengs į demokratiją.

Per aštuonis ateinančius mėnesius turi būti išrinkta taryba, kuriai bus patikėta parašyti naująją Libijos konstituciją, o po dvidešimties mėnesių tikimasi išrinkti šalies parlamentą ir prezidentą, LNT atstovas Didžiojoje Britanijoje Guma al Gamaty penktadienį sakė BBC radijui.

Ateinančius aštuonis mėnesius LMT tebevadovaus Libijai, kol bus tiesiogiai išrinkta apie 200 žmonių taryba, nurodė G.al Gamaty, komentuodamas šių metų kovą sudarytus ir praeitą mėnesį patikslintus planus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius