Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijos rytus kontroliuojančios Kh.Haftaro pajėgos skelbia užėmusios Sirto miestą

Libijos rytus kontroliuojančios maršalo Khalifos Haftaro pajėgos pirmadienį paskelbė iš Jungtinių Tautų pripažįstamai vyriausybei lojalių kovotojų perėmusios pajūrio miesto Sirto kontrolę. Sirtas, esantis maždaug už 450 km į rytus nuo sostinės Tripolio, nuo 2016 metų buvo kontroliuojamas JT pripažįstamos Nacionalinės santarvės vyriausybę (NSV) remiančių pajėgų.
Khalifa Haftaras
Khalifa Haftaras / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Sirtas visiškai išvaduotas... nuo teroristų grupių“, – po vos kelias valandas trukusios operacijos per televiziją paskelbė Kh.Haftaro pajėgų atstovas Ahmadas al Mesmari.

Kiek anksčiau Kh.Haftaro Libijos nacionalinė armija (LNA) paskelbė, kad įžengė į Sirtą ir atkovojo jo oro uostą iš vyriausybei Tripolyje lojalių grupių.

LNA pareiškimuose jos paskyrose socialinėje žiniasklaidoje buvo sakoma, kad užėmusi miesto pakraštyje esantį oro uostą ji „pastoviai juda Sirto širdies link“.

NSV „pajėgų daliniai išeina iš Sirto, į miestą žengia Libijos nacionalinė armija“, iš Sirto pranešė arabų laikraščio „al Hadath“ korespondentas, kurį citavo italų laikraščio „La Stampa“ interneto portalas.

Pasak korespondento, „LNA laivynas kontroliuoja Sirto uostą“, be to, Kh. Haftaro pajėgos kontroliavo karinę bazę į rytus nuo miesto.

Sirto oro uostas, esantis oro pajėgų bazėje, perėjo į LNA rankas, kai „pajėgos, turėjusios užduotį jį saugoti, visiškai pasidavė su savo turima įranga“, sakoma socialiniuose tinkluose paskelbtame pranešime.

„Susirėmimai tebevyksta Sirto pietinėje dalyje ir pajūryje, nurodė LNA. Pranešime sakoma, kad dalis priešo kovotojų pabėgo, o kiti buvo paimti į nelaisvę atakuojančių Kh.Haftaro pajėgų.

NSV pajėgos patvirtino, kad yra puolamas Sirte.

„Susiduriame su Haftaro teroristinėmis pajėgomis“, – sakoma jų „Facebook“ žinutėje. Ten pat nurodoma, kad maršalo pajėgoms padeda „samdiniai iš Čado“.

Netoli Sirto gimė buvęs Libijos diktatorius Muamaras Kadhafi. Šio miesto apylinkėse jis per 2011 metų sukilimą buvo nužudytas.

Nuo to laiko šią naftos turtingą Šiaurės Afrikos valstybę tebėra apėmęs chaosas. Jos rytinę dalį ir didžiąją dalį pietų regiono kontroliuoja Kh. Haftaro pajėgos, o Tripolyje įsikūrusiai NSV pavaldi vakarinė dalis.

JT pripažįstama vyriausybė neseniai paprašė savo sąjungininkės Turkijos karinės pagalbos.

Praeitą savaitę Turkijos parlamento patvirtino teisės aktą, leidžiantį pasiųsti karinį kontingentą į Libiją NSV pajėgoms paremti.

Sekmadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas nurodė, kad turkų kariai jau pradedami siųsti į Libiją.

Įtampa šioje šalyje padidėjo 2019-ųjų sausį, kai Kh.Haftaras pradėjo operaciją, kad „išvalytų“ pietų Libiją nuo „teroristinių grupuočių ir nusikaltėlių“ bei užėmė kelis miestus, užsitikrinęs vietos genčių pagalbą.

Balandį Kh.Haftaras pradėjo Tripolio puolimą, mėgindamas nuversti NSV.

Sirtas vienu metu buvo Libijoje nuo M.Kadhafi nuvertimo aktyviai veikusio džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vienos iš grupuočių tvirtovė.

Šį miestą IS kontroliavo nuo 2015 metų pradžios, bet NSV, padedama JAV aviacijos smūgių, išvijo džihadistus per septynis mėnesius trukusias kautynes, pareikalavusias šimtus žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius