Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijos sukilėliai sostinės puolimą derino su aktyvistais Tripolyje ir NATO pajėgomis

Libijos sukilėliai sostinę Tripolį užėmė įgyvendinę kelis mėnesius planuotą operaciją „Undinės aušra“ (Mermaid Dawn), pagal kurią kovotojų veiksmai buvo derinami su pogrindžio aktyvistais ir NATO.
Sukilėliai prie rezidencijos vartų
Sukilėliai Tripolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis planas buvo pradėtas įgyvendinti prieš tris mėnesius, kai grupės jaunuolių išvyko iš savo namų Tripolyje ir atkeliavo į sukilėlių tvirtovę Bengazį, kur juos apmokė buvę armijos kariai.

Po mokymų Bengazyje aktyvistai grįždavo į Tripolį jūros keliu apsimetę žvejais arba per kalnus šalies vakaruose.

„Jie grįžo į Tripolį ir laukė; jie tapo pogrindinėmis grupuotėmis“, – sakė sukilėlių pajėgų atstovas Fadlallah Harounas, padėjęs organizuoti šią operaciją.

Pasak jo, daug apmokytų kovotojų taip pat apsistojo miestuose į vakarus nuo Tripolio, įskaitant az Zintaną ir az Zaviją, kuri laukė ženklo pradėti žygį į sostinę.

Operacija „Undinės aušra“ prasidėjo rugpjūčio 21 dienos vakarą. Šis puolimas nustebino pasaulį: sukilėliai įsiveržė į sostinę ir pradėjo švęsti centrinėje Žaliojoje aikštėje, beveik nesulaukę M.Kadhafi pajėgų pasipriešinimo.

Pasak F.Harouno, apie 150 vyrų sukilo Tripolyje, blokuodami gatves, susiremdami su M.Kadhafi šalininkų būriais ir kontroliuodami svarbias gatves.

Dar apie 200 kovotojų atvyko iš trečio didžiausio miesto Misratos.

Po mokymų Bengazyje aktyvistai grįždavo į Tripolį jūros keliu apsimetę žvejais, arba per kalnus šalies vakaruose.Tačiau kodėl M.Kadhafi pajėgos išsisklaidė, kai sukilėliai žygiavo per sostinę?

Sukilėlių vadovybės politinio komiteto vadovas Fathi Baja teigia, kad šią sėkmę lėmė susitarimas su kariškiu, vadovavusiu batalionui, kuriam buvo patikėta saugoti Tripolio vartus – Mohammedo Megrayefo brigadai.

Šis kariškis, vardu Mohammedas Eshkalis, buvo labai artimas M.Kadhafi ir jo šeimai. Pasak F.Bajos, šalies lyderis prieš dvidešimt metų įsakė nužudyti šio kariškio pusbrolį.

„Eshkalis 20 metų širdyje nešiojo pagiežą prieš Kadhafi ir sudarė susitarimą su LNT (Laikinąja nacionaline taryba), kad išmušus numatytai valandai jis perduos miestą sukilėliams“, – teigia F.Harounas.

„Eshkaliui nelabai rūpėjo revoliucija, – aiškino jis. –  Jis norėjo asmeniškai atkeršyti Kadhafi, o kai įžvelgė jo nuvertimo galimybę, jis tiesiog ja pasinaudojo.“

F.Harounas pridūrė, kad NATO palaikė ryšį su sukilėlių vadovybe Bengazyje ir žinojo operacijos „Undinės aušra“ pradžios datą.

„Iš tiesų NATO atliko labai svarbų vaidmenį išvaduojant Tripolį – jie subombardavo visus pagrindinius objektus, su kuriais nebūtume pajėgę susidoroti savo lengvaisiais ginklais“, – pabrėžė F.Harounas.

Libijoje dirbantys užsieniečiai kariniai patarėjai teikė sukilėliams naujausius žvalgybos duomenis, todėl kovotojai galėjo veiksmingiausiai nukreipti į priešą savo ribotą ugnies galią.

Vienas anonimu pageidavęs likti JAV pareigūnas sakė, kad šioms pastangoms vadovavo Kataro kariškiai, prie kurių vėliau prisidėjo Prancūzijos, Italijos ir Didžiosios Britanijos kariniai patarėjai.

Kelią sukilėlių puolimui taip pat padėjo praskinti ginkluoti JAV bepiločiai lėktuvai „Predator“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius