Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijos žmonės turės patys nuspręsti, kur bus teisiamas nuverstas lyderis Muamaras Kadhafi

Nuverstas Libijos lyderis Muamaras Kadhafi, jeigu būtų sučiuptas gyvas, turėtų būti perduotas teismui, tačiau Libijos žmonės turėtų nuspręsti, kur jį teisti, pareiškė Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy ir Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas.
Muamaro Kadhafi plakatas prie sugriuvusio pastato Tripolyje
Muamaro Kadhafi plakatas prie sugriuvusio pastato Tripolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Abu lyderiai šiuos komentarus išsakė po „Libijos draugų“ konferencijos Paryžiuje, kurioje dalyvavo 60 šalių atstovai ir Libijos sukilėlių Laikinosios nacionalinės tarybos (LNT) vadovai.

„Kadhafi turi būti suimtas, o Libijos žmonės nuspręs, ar jis turi būti teisiamas Libijoje, ar perduotas tarptautiniam teismui“, – pareiškė N.Sarkozy, o jo poziciją iškart atkartojo D.Cameronas.

Hagoje veikiantis Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) kaltina M.Kadhafi ir jo sūnų Saifą al Islamą nusikaltimais žmogiškumui dėl numanomų įsakymų masiškai žudyti žmones, malšinant šalį apėmusį sukilimą.

Tačiau sukilėliams išvijus režimo lyderius iš Tripolio ir pradėjus formuoti savo vyriausybę, kai kurie LNT pareigūnai išsakė nuomonę, kad M.Kadhafi turėtų būti teisiamas savo šalyje, jeigu kovotojams pavyktų jį sučiupti.

Tuo tarpu pasiduoti neketinantis lyderis paskelbė naujų garso pranešimų per vieną Sirijos televiziją, žadėdamas kautis iki mirties.

M.Kadhafi ragina pradėti partizaninį karą prieš sukilėlius

Nuverstas Libijos lyderis M.Kadhafi ketvirtadienį paragino pradėti partizaninį karą prieš šalies kontrolę perėmusius sukilėlius garso įraše, kurį transliavo viena arabų palydovinė televizija.

„Ruoškitės grupuočių ir partizaniniam karui, karui miestuose, liaudies pasipriešinimui kiekviename miestelyje, kad priešas būtų nugalėtas visur“, – sakoma jau antrame per parą paskelbtame pranešime, kurio autentiškumas kol kas nebuvo patvirtintas.

„Tikslas – žudyti priešus, kad ir kur jie būtų, ar jie būtų Libijos gyventojai, ar užsieniečiai“, – M.Kadhafi, 1969 metais pats vadovavęs sukilimui prieš Libijos monarchiją, sakė minint šio karinio perversmo 42-ąsias metines.

Tikslas – žudyti priešus, kad ir kur jie būtų, ar jie būtų Libijos gyventojai, ar užsieniečiai, – pareiškė Muamaras Kadhafi.„Niekada neleisime, kad mūsų naftos gręžiniai ir mūsų uostai būtų jų (Vakarų šalių) kontroliuojami. Mūsų pasipriešinimas plėsis“, – žadėjo 69 metų pulkininkas.

Anksčiau ta pati M.Kadhafi palaikanti Sirijoje veikianti arabų televizija „Arrai Oruba“ transliavo ne tokiu ramiu balsu skaitytą nuversto lyderio pranešimą, kuriame jis pakartojo, kad nepasiduos ir kad yra pasiruošęs „ilgam mūšiui“, net jeigu visa Libija užsiliepsnotų.

„Net jeigu nebegirdėsite mano balso, tęskite pasipriešinimą... Mes nepasiduosime. Nesame moterys ir tęsime kovą“, – pabrėžė jis, kalbėdamas iš nežinomos vietos. – Jeigu jie nori ilgo mūšio, tegul jis trunka ilgai. Jeigu Libija liepsnos, kas gali ją valdyti? Taigi tegul ji liepsnoja.“

Vienas aukštas sukilėlių lyderis nesureikšmino M.Kadhafi pranešimų, sakydamas, kad jie atspindi nuversto diktatoriaus „neviltį“ sukilėlių sėkmės akivaizdoje.

„Kadhafi kalba yra sielvarto ir nevilties ženklas“, – laikinai vidaus reikalų ministro pareigas einantis Ahmedas Darratas sakė naujienų agentūrai AFP Tripolyje.

Libijos sukilėlių taryba sudarė 20 mėnesių kelio į demokratiją planą

Taryba, kuriai bus patikėta parengti naujos Libijos konstitucijos projektą, turėtų būti išrinkta aštuoni mėnesiai prieš prezidento ir parlamento rinkimus, kuriuos planuojama surengti 2013 metų pradžioje, penktadienį pranešė vienas sukilėlių vadovybės atstovas.

„Sudarėme aiškų kelio žemėlapį – pereinamasis laikotarpis truks apie 20 mėnesių“, – LNT atstovas Didžiojoje Britanijoje Guma al Gamaty sakė BBC radijui.

Pasak jo, pereinamasis procesas jau prasidėjo, o LNT visiškai persikels į Tripolį artimiausiomis dienomis. Planuojama, kad LNT vadovaus Libijai ateinančius aštuonis mėnesius, o iki šio laikotarpio pabaigos turėtų būti tiesiogiai išrinkta apie 200 žmonių taryba, aiškino G.al Gamaty.

„Ši taryba perims ir vadovaus demokratinės konstitucijos projekto kūrimui, kuris vėliau turėtų būti apsvarstytas ir pateiktas referendumui“, – sakė jis.

Atstovas pridūrė, kad praėjus metams po šios komisijos darbo pradžios turėtų įvykti galutiniai parlamento ir prezidento rinkimai.

Vienas aukštas sukilėlių lyderis nesureikšmino Muamaro Kadhafi pranešimų, sakydamas, kad jie atspindi nuversto diktatoriaus „neviltį“ sukilėlių sėkmės akivaizdoje.„Taigi, turime aštuonis mėnesius ir metus, kurie mus atves prie parlamento ir prezidento rinkimų, – sakė G.al Gamaty. – Tikimasi, kad praėjus apie 20 mėnesių Libijos žmonės turės išrinktus lyderius, kurie jų valia vadovaus šaliai.“

Libijos sukilėliams perduodama 15 mlrd. dolerių įšaldytų valstybės lėšų kontrolė

Pasaulio lyderiai leido pergalę iškovojusiems Libijos sukilėliams naudoti 15 mlrd. dolerių įšaldytų valstybės lėšų, turinčių padėti atstatyti pilietinio karo nuniokotą šalį.

Praėjus lygiai 42 metams po to, kai M.Kadhafi iškilo į valdžią per karinį perversmą, daugiau nei 60 šalių aukštieji pasiuntiniai ketvirtadienį susitiko su šio pulkininko režimą nuvertusiais Libijos revoliucijos lyderiais, siekdami išreikšti palaikymą besikuriančiai naujajai Tripolio administracijai ir suteikti jai praktinę paramą.

Tačiau Paryžiuje vykstančiame susitikime sukilėlių LNT taip pat buvo perspėta, kad ji turi siekti nacionalinio susitaikymo.

Netgi Paryžiaus konferencijos svečių sąrašas buvo savotiška LNT pergalė: naująją Libijos administraciją sutiko palaikyti anksčiau skeptiškai sukilėlius vertinusios Rusija ir Kinija, taip pat kaimyninis Alžyras.

Prancūzijos prezidentas N.Sarkozy, iš pat pradžių uoliai palaikęs sukilėlius, paskelbė, kad naujoji Tripolio administracija nuo šiol galės naudoti milijardus dolerių, laikytų Libijos sąskaitose užsienyje.

„Apie 15 mlrd. JAV dolerių buvo nedelsiant atblokuoti. Norime gražinti Libijos gyventojams pinigus, kurie buvo įšaldyti ir iš jų pavogti“, – sakė Prancūzijos vadovas.

Kreipdamasis į sukilėlių lyderius, N.Sarkozy paragino LNT pradėti „susitaikymo ir atleidimo procesą“.

LNT pirmininkas Mustafa Abdel Jalilis sakė, kad Libijos žmonės „įrodė savo narsą ir ryžtą“ kovoje dėl M.Kadhafi nuvertimo, tačiau taip pat ragino stabilizuoti padėtį šalyje.

„Dabar viskas mūsų rankose, – jis sakė kreipimesi į Libijos žmones. – Nuo jūsų priklauso, ar pasieksime, ką pažadėjome: stabilumą, taiką ir susitaikymą.“

Sukilėliai paskelbė ultimatumą M.Kadhafi ir jo šalininkams, ragindami juos pasiduoti, taip pat sutelkė savo pajėgas prie nuversto lyderio gimtojo miesto Sirto, ruošdamiesi paskutiniam mūšiui.

PAR priešiškumas sukilėliams neslopsta

Paryžiuje vykstančioje konferencijoje NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas pareiškė, kad Aljansas tęs jau šešis mėnesius vykdomas operacijas Libijoje, kol šios šalies civiliams gyventojams grės pavojus.

Libijos sostinėje sukilėlių pajėgų vadas Abdullah Naqiras paskelbė apie įkurtą Tripolio revoliucionierių komitetą, kuris rūpinsis sostinės gynyba, tvarkos atkūrimu ir M.Kadhafi šalininkų paieška.

Nors nuotaika Paryžiuje buvo pakili, JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton ragino sukilėlius saugotis savo gretose galinčių atsirasti ekstremistų ir užkirsti kelią ginklų patekimui į netinkamas rankas.

„Tarptautinė bendruomenė, vadovaujama Jungtinių Tautų (JT), turi padėti Libijos žmonėms ir jos lyderiams nutiesti kelią į tvarią visa apimančią demokratiją, kuri uždraustų naudoti smurtą kaip politinį įrankį ir skatintų toleranciją“, – sakė ji.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton ragino sukilėlius saugotis savo gretose galinčių atsirasti ekstremistų ir užkirsti kelią ginklų patekimui į netinkamas rankas.JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas sakė sieksiantis susitarti su Saugumo Taryba dėl nedelsiamo Jungtinių Tautų misijos Libijoje įsteigimo. Ši misija turi padėti užkirsti kelią galimai humanitarinei krizei ir padėti atkurti šalį.

„Mūsų didžiausias ir skubiausias iššūkis yra humanitarinis, – pabrėžė jis. – Nuo vasario iš šios šalies išvyko apie 860 tūkst. žmonių, įskaitant gabius kviestinius darbuotojus. Visuomeninės tarnybos patiria didžiulį krūvį. Jaučiamas didelis vandens stygius“, – sakė Ban Ki-moonas.

Rusija, kuri iki šiol buvo nusistačiusi prieš NATO karinę pagalbą sukilėliams, paskelbė pripažįstanti LNT Libijos „valdančiąja institucija“.

Kinija, kuri taip pat reiškė abejones dėl NATO bombardavimų, taip toli kol kas nežengė, tačiau pareiškė gerbianti LNT „reikšmingą poziciją“.

Kita vertus regiono politinė sunkiasvorė Pietų Afrikos Respublika tebereiškia priešiškumą sukilėlių administracijai. Šios šalies prezidentas Jacobas Zuma boikotavo derybas Paryžiuje ir sakė „nesantis patenkintas“ NATO kampanija. Afrikos Sąjunga taip pat nepripažįsta LNT.

Tačiau pasikeitusi Alžyro pozicija gali būti praktiškai naudingesnė – tokiu būdu bus atkirstas tikėtinas kelias, kuriuo M.Kadhafi gali pabėgti į užsienį.

Libijos didžiausia kaimynė kaltinama tiekusi ginklus M.Kadhafi pajėgoms. Be to, Alžyras suteikė prieglobstį kai kuriems nuversto Libijos lyderio šeimos nariams ir gali tapti atsitraukimo keliu pačiam M.Kadhafi bei jo ištikimiems sūnums.

Tačiau Alžyro užsienio reikalų ministras Mouradas Medelci pasveikino LNT pažadą suformuoti „vyriausybę, atstovaujančią visiems regionams“. „Kai tai bus padaryta, mes juos pripažinsime“, – pridūrė jis.

Sukilėlių pareigūnai spėja, jog M.Kadhafi gali būti į pietus nuo Tripolio esančiame Bani Valido mieste, iki šiol užimtame nuverstam lyderiui ištikimų pajėgų, tačiau taip pat tikėtina, kad jis gali slapstytis savo gimtajame mieste Sirte arba Gadamese, esančiame netoli sienos su Alžyru.

Tuo tarpu vienas Vakarų šalies diplomatas sakė, kad JT Saugumo Taryba gali jau kitos savaitės pradžioje paskelbti rezoliuciją, pagal kurią būtų atšauktos dalis sankcijų Libijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius