-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvius pabėgėlius priglaudusiame Vokietijos mieste ketinama restauruoti lietuvišką kryžių

Antrojo pasaulinio karo ir pirmaisiais pokario metais lietuvių pabėgėlių kultūros centru tapusiame Vokietijos Augsburgo mieste ketinama restauruoti lietuvių restauruotą ąžuolinį kryžių su įrašais lietuvių, vokiečių, anglų, prancūzų ir lotynų kalbomis.
Kryžius
Kryžius / Fotolia nuotr.

Vokietijos pietuose, Bavarijoje esančiame Augsburge skulptoriaus Jono Muloko suprojektuotą kryžių su lietuviškais ornamentais ir skulptūromis lietuviai pastatė 1945 metais. Jis paskutinį kartą restauruotas prieš 30 metų.

Šią savaitę su Augsburgo meru susitikęs Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Deividas Matulionis sakė, kad miesto centre esantį kryžių ketinama restauruoti bendromis vietos valdžios ir Lietuvos ambasados pastangomis.

Sutarėme, kad kaštus dalysimės perpus, o restauravus surengsime renginį Augsburge. Amerikos lietuviai labai domisi tuo kryžiumi.

„Sutarėme, kad kaštus dalysimės perpus, o restauravus surengsime renginį Augsburge. Amerikos lietuviai labai domisi tuo kryžiumi“, – BNS sakė ambasadorius.

Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, bėgdami nuo Lietuvą okupavusių sovietų teroro, dviejose Augsburgo priemiesčiuose įkurtose stovyklose įsikūrė beveik 2 tūkst. lietuvių. Stovyklose veikė lietuvių vaikų darželiai, pradžios mokyklos, gimnazija, dramos teatras.

Dauguma lietuvių iš Augsburgo išvyko 1948 metais prasidėjus masinei emigracijai į Jungtines Valstijas.

Kryžiaus autorius J.Mulokas 1949 metais persikėlė į Jungtines Valstijas, pagal jo projektus Čikagoje ir Niujorke yra pastatyta bažnyčių, paminklų ir kitų statinių.

Šiuo metu Augsburge gyvena apie 250 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius