-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos pasieniečiai Graikijoje padeda vykdyti migrantų kontrolę

Nuo sekmadienio penki Lietuvos pasieniečiai kartu su dar dvidešimčia kitų šalies teisėsaugos kolegų Graikijos Lesbo saloje padeda užtikrinti ES ir Turkijos susitarimo dėl migrantų grąžinimo vykdymą.
Pakrantės kontrolė iš oro
Pakrantės kontrolė iš oro / VSAT archyvo nuotr.

Iki balandžio 29-osios 3 VSAT Užsieniečių registracijos centro bei 2 VSAT Varėnos rinktinės Sargybų skyriaus pareigūnai Lesbo prisidės prie migrantų palydos įvairiomis transporto rūšimis iš Graikijos į Turkiją. Kartu išvyko po dešimtį Lietuvos policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų.

2015 m. pabaigoje situacijai tapus sunkiai valdomai, Graikija kreipėsi į agentūrą dėl papildomos pagalbos prie jos išorės sienų Egėjo jūroje.

VSAT, vykdydama bendradarbiavimą su Europos operatyvaus bendradarbiavimo prie Europos Sąjungos valstybių narių išorės sienų valdymo agentūra (FRONTEX), aktyviai dalyvauja jos koordinuojamose bendrose operacijose. Jos organizuojamos ES valstybėse narėse, kurios yra labiausiai paveiktos nelegalios migracijos. Viena iš tokių valstybių yra Graikija. Pagal FRONTEX reglamentą, ES valstybės narei susidūrus su ypatingai dideliu migracijos spaudimu prie jos išorės sienų, valstybės narės prašymu FRONTEX gali dislokuoti Europos sienos apsaugos būrius ribotą laikotarpį prašančiosios valstybės narės teritorijoje.

2015 m. pabaigoje situacijai tapus sunkiai valdomai, Graikija kreipėsi į agentūrą dėl papildomos pagalbos prie jos išorės sienų Egėjo jūroje. Lapkričio mėnesį FRONTEX inicijavo greitojo pasienio intervencijos būrio, kitaip dar vadinamo RABIT, dislokavimą Graikijos salose bendros operacijos „Poseidon Rapid Intervention“ ribose. Jo aktyvavimas tęsis iki š. m. gegužės 31 d.

Pagrindinis operacijos tikslas – siekiant reaguoti į susidariusią sunkią padėti prie Graikijos išorės sienos įgyvendinti FRONTEX operacinę veiklą ir suteikti papildomą techninę pagalbą Graikijai Viduržemio jūros regione, kontroliuoti didelį nelegalių migrantų antplūdį, sustiprinti išorės sienų stebėjimą ir vykdyti nusikalstamumo prevenciją.

Į Graikiją jau yra išsiųstas didelis skaičius pareigūnų iš įvairių šalių, kurie padeda identifikuoti ir paimti atvykstančių migrantų pirštų atspaudus, kartu dirba vertėjai ir klastotų dokumentų ekspertai.

Nuo š. m. sausio 1 d. VSAT į Graikiją, operacijoms migracijos srautams kontroliuoti išsiuntė ir planuoja išsiųsti 21 įvairių specializacijų ekspertą, o esant papildomam poreikiui ir gavus kvietimą šis skaičius gali kisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius