Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lyderės Moters dienos proga reikalauja lygių teisių

Daugiau kaip 400 įžymių moterų, tarp jų – dvi valstybių vadovės, šeštadienį, Tarptautinės moters dienos išvakarėse, susirinkusios Liberijoje reikalavo lygių teisių moterims – pusei pasaulio gyventojų.
Liberijos prezidentė Ellen Johnson Sirleaf
Liberijos prezidentė Ellen Johnson Sirleaf / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Moteris

Liberijos prezidentė Ellen Johnson Sirleaf, kuri yra pirmoji valstybės vadovė Afrikoje, sveikino susirinkusias žymias politikos ir verslo lyderes: „Jūs skatinate mus, jūs mus įkvepiate, jūs drąsinate mus tęsti“.

E.J.Sirleaf į valdžią šioje Vakarų Afrikos valstybėje, kurią 14 metų alino pilietiniai karai, atėjo 2006 metų sausį. Suomijos prezidentė Tarja Halonen suskubo pažymėti, kad moterys vaidino pagrindinį vaidmenį užgydant karo žaizdas.

Pasak jos, patirtis rodo, kad tas vaidmuo, kurį moterys vaidina „sprendžiant konfliktus ir susitaikant po karo, yra labai svarbus“ ir kad „Liberija yra geras to pavyzdys“.

Kanados generalinė gubernatorė Michaelle Jean, buvusi pabėgėlė iš Haičio, atkartojo temą, kad moterys yra geriausios taikos garantuotojos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kanados generalinė gubernatorė Michaelle Jean
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kanados generalinė gubernatorė Michaelle Jean

„Sakau jums: duokite moterims priemones reaguoti ir matysite mažiau smurto, pamatysite ligų ir neraštingumo pabaigą, nes moterys niekada nepamiršta, kad gyvenimas yra vertingiausias dalykas. Pašalinkite moteris ir žlugsite“, – sakė M.Jean per šį susitikimą Monrovijoje, kuris buvo surengtas moterų ateičiai aptarti.

Sekmadienį minima Tarptautinė moters diena, kurios ištakos siekia 1910 metus, ir kurią 1977-aisiais pripažino Jungtinės Tautos (JT).

Tuniso, kur bent viena iš penkių moterų būna sumušama, teisių gynimo organizacija šeštadienį paskelbė apie „feministinio universiteto“, kurio tikslas yra remti šios Šiaurės Afrikos valstybės moteris, atidarymą. Šis neakademinis universitetas bus atviras abiejų lyčių jaunuoliams, kurie sužinos apie visuotines žmogaus teises ir lygybės nei nediskriminavimo vertybes.

Tai bus „vieta įsitraukti į moterų reikalus“, – sakė Sana Ben Achour, Tuniso demokratinių moterų asociacijos (ATFD) prezidentė.

Alžyro prezidentas Abdelazizas Bouteflika paskelbė „priemones kalinamų moterų bausmei sutrumpinti“, pranešė prezidentūra. Tos kalinės, kurioms liko kalėti mažiau nei 12 mėnesių, bus paleistos, o kitoms bausmės laikas bus reikšmingai suamžintas.

Nors Vakarų moterys yra gerokai išsiveržusios į priekį teisių ir politinio atstovavimo srityse, palyginti su moterimis arabų pasaulyje, Afrikoje ir kai kuriose Azijos dalyse, joms vis dar nepakankamai atstovaujama Europos vyriausybėse.

„Dar ir šiandien vyriausybėse ir parlamentuose moterys sudaro mažiau nei ketvirtadalį narių“, – sakė švedė Margot Wallstrom, kuri yra Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Margot Wallstrom
AFP/„Scanpix“ nuotr./Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Margot Wallstrom

„Kandidačių moterų netrūksta. Tikrovė tokia, kad vyrai yra linkę rinkti vyrus, – sakė ji. – Pusei gyventojų rimtai nepakankamai atstovaujama“.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas Moters dienos išvakarėse paragino pasaulio lyderius nutraukti smurtą moterų atžvilgiu jų valstybėse.

„Smurto prieš moteris negalima toleruoti – jokios formos, su jokiu kontekstu, jokiomis aplinkybėmis, jokio politinio lyderio ir jokios vyriausybės“, – sakė Ban Ki-moonas.

Jis sakė, kad visame pasaulyje viena iš penkių moterų tampa išžaginimo ar bandymo išžaginti auka ir kad kai kuriose valstybėse trečdalis moterų yra mušamos ar patiria kitokį smurtą.

„Smurtas prieš moteris yra bjaurus. Norėčiau vadinti tai nusikaltimu žmoniškumui“, – sakė jis.

Saudo Arabijoje neseniai buvo paskirta pirmoji moteris ministrė, tačiau moterys šioje itin konservatyvioje musulmoniškoje karalystėje neturi teisės vairuoti mašiną, išeiti be jos šeimos vyro leidimo, o viešumoje privalo nešioti figūrą slepiantį juodą drabužį ir juodą šydą ant veido.

Prancūzijos socialistė Segolene Royal, kuri nesėkmingai dalyvavo 2007 metų prezidento rinkimuose, sakė, kad pasaulinė finansų krizė moterims galėtų tapti naudingu dalyku.

„Manau, kad ši krizė, paradoksalu, moterims gali būti tam tikra galimybė ... Vyrai nenormaliai rizikavo. Moterų valdymo stilius yra atsargesnis, konkretesnis“, – sakė ji interviu, kurį sekmadienį spausdina laikraštis „La Depeche du Midi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius